Tour beslist: Vingegaard geeft gevallen Pogacar lik op stuk, Gall boekt mooiste zege van loopbaan Wielrennen
Wielrennen

Tour beslist: Vingegaard geeft gevallen Pogacar lik op stuk, Gall boekt mooiste zege van loopbaan

Tour beslist: Vingegaard geeft gevallen Pogacar lik op stuk, Gall boekt mooiste zege van loopbaan

De strijd om het eindklassement van de Tour de France 2023 is beslist: de gevallen Tadej Pogacar kraakte volledig op de slotklim richting Col de la Loze, waar Jonas Vingegaard juist indrukwekkend omhoog reed. Felix Gall won de rit, voor Simon Yates.

Van tien seconden naar bijna twee minuten: dat was toch wel hét verhaal van de individuele tijdrit richting Combloux op dinsdag. Vingegaard reed alles kort en klein op zijn tijdritfiets, waardoor grote concurrent Pogacar en zijn ploeg UAE-Team Emirates woensdag toch wel alles uit de kast moesten halen om nog wat voor mekaar te krijgen.

Daarvoor werd een monsteretappe uitgetekend, met de superzware Col de la Loze op het einde als absolute scherpechter. Daarvoor moesten er echter nog drie zware cols overwonnen worden, waar het ook een verwachte strijd werd om de bergpunten en overige plaatsen in de top tien van het klassement.

Valpartij Pogacar zorgt voor korte schokgolf

Direct vanuit het begin was het dan ook al volop koers: Julian Alaphilippe schoot namens Soudal Quick-Step als een komeet uit de startblokken, met bergtrui Giulio Ciccone, diens Lidl-Trek-ploegmaat en de bollenconcurrent Neilson Powless in het spoor. Op de Saisies, de eerste col van de dag na vijftien kilometer, volgden er nog een hele hoop renners. Grootste slachtoffer was Tom Pidcock, die als twaalfde van het klassement vroeg moest lossen.

Er ging een kleine schokgolf door het peloton op het moment dat er een valpartij werd gemeld, van niemand minder dan Pogacar. De kopman van UAE-Team Emirates tikte het wiel van een voorganger van AG2R Citroën en kwam toch vrij onzacht op zijn linkerhelft terecht. De linkerpols bleef gelukkig ongedeerd, maar op de knie en elleboog was toch wel wat bloed waar te nemen. Gelukkig voor alle partijen kon hij zijn weg vrij snel vervolgen.

De koers viel echter niet stil op de Saisies, waar de klassementsmannen zich vrij snel mengen in de voorste debatten. Met name om plek zeven tot en met elf was nog wel wat strijd, met onder meer Pello Bilbao (Bahrain Victorious), Yates (Jayco AlUla) en David Gaudu (Groupama-FDJ) als voornaamste figuren. Deze mannen zorgden voor wat animatie, al gingen ze niet voluit.

Jumbo-Visma is demarrages even zat

Jumbo-Visma was dit gespuis richting de top even zat en maakte met vier man de oversteek naar voren. Pogacar en kompaan Adam Yates volgden, waardoor ook Carlos Rodríguez en co weer op moesten schuiven. Ondanks deze spierballentaal kon Ciccone wel de punten weg grijpen bovenop.

In de afdaling besloot de geelzwarte formatie het na het naar voren schuiven van Wilco Kelderman en Tiesj Benoot wat rustiger aan te doen, waardoor er alsnog een flinke kopgroep weg kon rijden. Deze bestond uiteindelijk uit niet minder dan 36 (!) renners. Nog aanwezig vooraan? Marc Soler, Rafal Majka (UAE Team Emirates), Gaudu, Stefan Küng, Valentin Madouas, Thibaut Pinot (Groupama-FDJ), Magnus Cort, Rigoberto Urán (EF Education-EasyPost), Alaphilippe (Soudal-Quick Step), Bilbao, Jack Haig (Bahrain Victorious), Ciccone, Mattias Skjelmose (Lidl-Trek), Ben O’Connor, Nans Peters, Gall (Ag2r-Citröen), Rui Costa (Intermarché-Circus-Wanty), Guillaume Martin (Cofidis), Gregor Mühlberger (Movistar), Matthew Dinham, Kevin Vermaerke (DSM-Firmenich), Hugo Houle, Nick Schultz (Israel-PremierTech), Simon Yates, Lawson Craddock, Chris Harper (Jayco-AlUla), Clément Champoussin, Simon Guglielmi (Arkéa-Samsic), Alexey Lutsenko, Gianni Moscon (Astana), Tobias Johannessen en Jonas Gregaard (Uno-X).

Col de la Loze: INEOS helpt Jumbo-Visma, Ciccone vroeg eraf

Deze groep kreeg stelselmatig meer voorgift, met name door het tempo dat de knechten van Yates, Gaudu, Bilbao en ook Ciccone (Mattias Skjelmose) hanteerden. De Italiaan kreeg in ruil daarvoor de bergpunten cadeau op de eerste drie beklimmingen van de etappe. Daarachter controleerde Wout van Aert de voorgift, die rond de drie minuten als maximum bleef steken richting de Col de la Loze, de 28 kilometer lange monsterklim.

Doordat Bilbao en Yates stilaan de top vijf-positie van Jai Hindley en Carlos Rodríguez begonnen te bedreigen, besloten de teams BORA-hansgrohe en INEOS Grenadiers Jumbo-Visma nog een handje toe te steken met hun laatste mannen richting en op de Loze. Op die klim zagen we bollentrui Ciccone opvallend vroeg lossen, in het bijzijn van ploegmaat Skjelmose. In het eerste, minder lastige gedeelte zagen we vervolgens een vrij lange status quo tussen de kopgroep en het peloton.

Op het tweede, zwaardere gedeelte barstte de koers uiteen. Pogacar moest het peloton laten vroeg laten gaan, waarna Kuss de kop gretig overnam. Adjudant Yates volgde het wiel van Vingegaard gezwind, met nog acht kilometer klimmen te gaan. Ook voorin was het bal: Yates, Majka en Gall bleven over, al is het van Gaudu en Bilbao gekend dat ze vaak hun eigen tempo aanhouden. Gall versnelde vervolgens op indrukwekkende manier.

In het vervolg van de klim stonden Benoot en Kelderman Vingegaard nog op te wachten, waardoor ook Rodríguez, Hindley, Adam Yates en ploegmaat Kuss de oppermachtige gele trui moesten laten gaan. Via een heuse lancering zette de Deen zijn weg naar voren in, waar Gall nog altijd voor Yates en Majka uitreed.

Vingegaard werd echter opgehouden door motoren en publiek die elkaar in de weg liepen, waardoor zijn opmars naar voren gestuit werd. Hij bereikte de top uiteindelijk op anderhalve minuut van leider Gall, in het bijzijn van Bilbao en Gaudu. Yates leek daardoor de enige die de Oostenrijker nog kon bedreigen.

Gall stond niet echt te boek als een goede daler, maar kon zijn voorsprong van twintig seconden tegenover de Brit van Jayco AlUla wel verdedigen in de korte, maar steile afzink. Zodoende mocht de Oostenrijker de mooiste zege van zijn loopbaan bijschrijven, terwijl Vingegaard even later al met potlood zijn naam als winnaar van de Tour 2023 op mocht schrijven. Pogacar kwam vijf minuten later boven op de Col de la Loze en zette rustig voort richting de aankomst.

Uitslag etappe 17 Tour de France 2023

Results powered by FirstCycling.com

Lees etappe 17 Tour de France 2023 terug in ons liveblog

Let op: laadt de liveblog even niet? Druk dan op F5 of refresh uw browser!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws