Trek-Segafredo: met selectie die perfect in balans is kan 2023 wel eens hét oogstjaar worden Wielrennen
Wielrennen

Trek-Segafredo: met selectie die perfect in balans is kan 2023 wel eens hét oogstjaar worden

Trek-Segafredo: met selectie die perfect in balans is kan 2023 wel eens hét oogstjaar worden

Nu 2023 inmiddels begonnen is, kunnen de verschillende WorldTour-ploegen weer met frisse gezichten vooruitkijken naar het jaar dat komen gaat. In de Leiderstrui blikt voor enkele ploegen nog terug en vooruit, waarbij het deze keer tijd is voor Trek-Segafredo.

Eendagswedstrijden 2022: Trek-Segafredo

Wist Trek-Segafredo in 2021 nog één van de Monumenten (Milaan-Sanremo) te winnen met Jasper Stuyven, in 2022 was het toch wel een ander verhaal voor de Amerikaans/Italiaanse ploeg. Op enkele nationale kampioenschappen na wist het team zelfs geen een eendagswedstrijd te winnen, wat toch wel ondermaats is voor een ploeg van dit kaliber.

Wel werden er enkele ereplaatsen behaald in de grotere wedstrijden. In de Bretagne Classic (Alexander Kamp derde), Gent-Wevelgem (Stuyven vierde), San Sebastián (Bauke Mollema vierde), Milaan-Sanremo (Mads Pedersen zesde), Parijs-Tours (Edward Theuns tweede), Ronde van Lombardije (Mollema zevende), Parijs-Roubaix (Stuyven zevende) en Amstel Gold Race (Kamp vijfde) deed de ploeg mee om de prijzen, maar bleef succces uit.

Trek-Segafredo: met selectie die perfect in balans is kan 2023 wel eens hét oogstjaar worden

Rondes 2022: Trek-Segafredo

Na het vertrek van Vincenzo Nibali rustte de rondedruk bij Trek-Segafredo voornamelijk op Giulio Ciccone, maar die kende een lastig seizoen. Desondanks mag de ploeg met veel genoegen terugkijken op de grote rondes. Juan Pedro López zorgde voor onverwacht succes, door lange tijd de roze trui in de Giro d'Italia te dragen, waar het team met Ciccone ook nog dagsucces wist te behalen. López werd uiteindelijk tiende en pakte de witte jongerentrui.

In de andere twee grote rondes was het voornamelijk Pedersen die de kastanjes uit het vuur wist te halen. De Deen wist op voortreffelijke manier dagsucces te boeken in de Tour de France, om vervolgens met veel vertrouwen naar de Vuelta te trekken en daar drie dagzeges en het puntenklassement op te eisen.

Verder zorgde de talentvolle Mattias Skjelmose met een eindzege in de Ronde van Luxemburg en ereplaatsen in Rondes als die van Denemarken, Wallonië en de Provence voor veelbelovende resultaten.

Trek-Segafredo: met selectie die perfect in balans is kan 2023 wel eens hét oogstjaar worden

Eindcijfer met onderbouwing: 7,0

Noot: dit cijfer is opgemaakt uit de algemene beoordelingen van (ex-)redactieleden van In de Leiderstrui.

Al bij al mag Trek-Segafredo terugkijken op een degelijk jaar, wat goed is voor een 7,0 als eindcijfer. Het voorjaar viel wat tegen, maar in de grote rondes was de ploeg telkens goed zichtbaar. Pedersen zorgde voor de meeste successen en zal die lijn maar wat graag willen doortrekken naar komend voorjaar, terwijl Skjelmose het volgend jaar op een niveautje hoger mag gaan laten zien.

Transfers 2022/2023: Trek-Segafredo

Veel veranderde er niet bij Trek-Segafredo, dat zijn kern wist te behouden voor komend jaar. Met Natnael Tesfatsion, Mathias Vacek en Thibau Nys werden er drie veelbelovende talenten binnengehaald, ter vervanging van vijf jongens die het komend jaar een niveautje lager zoeken. Gianluca Brambilla en Matteo Moschetti trokken naar Q36.5 Pro Cycling Team, terwijl Alexander Kamp en Simon Pellaud Tudor Pro Cycling Team gaan versterken. Jakob Egholm gaat zelfs terug naar continentaal niveau.

Ones to watches 2023: Trek-Segafredo

Wie de ploeg van Trek-Segafredo voor 2023 er bijneemt, kan niet anders dan concluderen dat het team overloopt van talent. Met Quinn Simmons en Filippo Baroncini heeft het twee mannen die in de jeugd al wereldkampioen werden en voor wie 2023 het ultieme doorbraakjaar kan worden, terwijl Thibau Nys, Antonio Tiberi en vooral Mattias Skjelmose ook klaar lijken om het de gevestigde orde moeilijk te maken.

Daarbij valt op hoe goed de ploeg eigenlijk in balans is. Met Pedersen, Stuyven en Ciccone heeft Trek-Segafredo enkele mannen die tegen de dertig aanlopen en stilaan hun beste niveau bewaren, terwijl de ploeg met mannen als Mollema, Theuns, Tony Gallopin, Toms Skujins en Julien Bernard ook over enkele cultuurbewakers beschikt.

Vanuit Nederlands perspectief is het daarnaast interessant om te zien hoe klimmer Antwan Tolhoek en hardrijder Daan Hoole zich in 2023 gaan manifesteren. Al bij al mogen we wel de conclusie trekken dat Trek-Segafredo voor 2023 over één van de leukste ploegen beschikt.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws