Štybar hoopt dat hij Jakobsen mag bijstaan in Tour: 'Toen had ik tranen in mijn ogen' Wielrennen
Wielrennen

Štybar hoopt dat hij Jakobsen mag bijstaan in Tour: 'Toen had ik tranen in mijn ogen'

Štybar hoopt dat hij Jakobsen mag bijstaan in Tour: 'Toen had ik tranen in mijn ogen'

Zdeněk Štybar kende in 2021 een beperkt voorjaar, nadat er in Gent-Wevelgem hartritmestoornissen bij de Tsjech werden vastgesteld. De renner van Deceuninck-Quick-Step is inmiddels volledig hersteld en hoopt in 2022 weer vooraan mee te doen in onder anderen de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. Ook hoopt hij stiekem op een plekje in de Tour de France, aan de zijde van Fabio Jakobsen.

Het is diezelfde Jakobsen met wie hij in de Vuelta a España van 2021 successen beleefde. Voor Štybar was dat na een tijd van wat onzekerheid rond zijn hartritmestoornissen, terwijl Jakobsen door zijn valpartij in de Ronde van Polen (2020) misschien nog wel van veel verder moest komen. Het maakte de Tsjech dan ook emotioneel toen de Nederlander tijdens de vierde etappe voor het eerst zegevierde. 'Ik weet nog dat we hem thuis bezochten en meegingen voor de eerste training. Dat was al heel emotioneel, maar na die eerste etappe had ik tranen in mijn ogen', zo laat hij weten in een interview met Sport - Aktuálně.

Vervolgens wist de 25-jarige Jakobsen ook nog eens de groene trui richting Santiago te brengen, wat volgens Štybar veel voor de ploeg en zijn ploeggenoot betekende. 'Het is waar dat hij daar is teruggekeerd op zijn niveau en dat was een heel belangrijk moment voor zijn carrière.' De Tsjech stond de Nederlander regelmatig bij in diens overwinningen, terwijl de Nederlander dit seizoen zijn opwachting lijkt te mogen maken in de Tour de France. Daarmee is het volgens de Tsjech nog niet gezegd dat hij automatisch ook naar Frankrijk afreist. 'Misschien dat het helpt, maar ik denk dat het werk door meer jongens gedaan kan worden. Ik hoop dat ik een plekje kan verwerven, maar het zal moeilijk worden. We zullen eerst zien hoe de klassiekers verlopen.'

Štybar wil na hartritmestoornissen weer vlammen in voorjaar

Štybar start zijn seizoen in de Ruta del Sol (16-20 februari), voordat hij zijn opwachting maakt in het Belgische openingsweekend. Daar rijdt in Omloop Het Nieuwsblad en Kuurne-Brussel-Kuurne, voordat hij later in het voorjaar wil pieken in de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. In de Belgische koers is een achtste plaats zijn beste resultaat, terwijl hij in Frankrijk al twee keer als tweede wist te eindigen (2015 en 2017). Afgelopen seizoen kon de inmiddels 36-jarige Tsjech vanwege zijn hartproblemen niet starten in de twee groten Monumenten, ondanks dat hij zich erg sterk voelde. 'Het was jammer, want ik was in topvorm in april. Ik denk nog steeds dat ik succes kan boeken in Vlaanderen of Roubaix. Daar werk ik aan.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws