UAE Team Emirates overtuigd van eigen kunnen: 'Gebruiken niet de strategie van Jumbo of INEOS' Wielrennen
Wielrennen

UAE Team Emirates overtuigd van eigen kunnen: 'Gebruiken niet de strategie van Jumbo of INEOS'

UAE Team Emirates overtuigd van eigen kunnen: 'Gebruiken niet de strategie van Jumbo of INEOS'

Het grote doel van UAE Team Emirates voor dit jaar is duidelijk: Tadej Pogačar aan zijn derde opeenvolgende Touroverwinning helpen. Toch betekent het niet dat alle grote namen in de ploeg zich moeten opofferen voor de Sloveen, zo laat teammanager Joxean Fernández Matxin weten. Met het binnenhalen van João Almeida, Marc Soler en George Bennett willen ze ook niet ineens de tactiek van Jumbo-Visma of INEOS Grenadiers gaan kopiëren, zo benadrukt hij.

De twee grootmachten Jumbo-Visma en INEOS Grenadiers gebruikten het laatste decennia regelmatig de tactiek om in de Tour de France met een treintje op kop van het peloton de wedstrijd te domineren. Ze legden daarbij een dergelijk tempo op dat voor bijna alle renners net vol te houden was om te volgen, maar aan aanvallen werd dikwijls niet gedacht. Die tactiek is, met een goede kopman in de ploeg, regelmatig succesvol tot uiting gebracht. Nu UAE Team Emirates met Pogačar de beste ronderenner van het peloton in zijn gelederen heeft, lijkt een dergelijke tactiek voor de hand te liggen, zeker gezien het aankoopbeleid van de ploeg.

Toch laat manager Matxin tegenover Cycling Weekly weten dat grote renners binnen zijn ploeg niet alleen als knecht werken. 'We zullen geen kampioenen contracteren om als knechten te dienen. We laten hele belangrijke renners tekenen en ze weten van het begin wat hun taak is. Sommigen houden er bijvoorbeeld van om te winnen, zoals Pascal Ackermann. Anderen renners weten dat ze er zijn om anderen te helpen. Die taken zijn heel duidelijk.' Ackermann werd weggekaapt bij BORA-hansgrohe en moet de ploeg in massasprints aan overwinning helpen. Hij zal de Ronde van Spanje rijden, waar in de Tour de France een klimmersbrigade wordt opgesteld.

Manager UAE Team Emirates: 'We twijfelen er niet aan dat we een andere tactiek gaan gebruiken'

In de Tour de France mag Pogačar zich in ieder geval ondersteund voelen door nieuwkomers Soler en Bennett. Almeida mag voor eigen kans gaan in de Giro d'Italia. Met een sterk verbeterd team ten opzichte van vorig jaar, lijkt een andere tactiek in het verschiet te liggen tijdens de Tour de France, maar daar is volgens de manager geen sprake van. 'We twijfelen er niet aan dat we een andere tactiek gaan gebruiken. We gaan de tactieken of strategieën van Jumbo-Visma, INEOS Grenadiers of een ander team niet gebruiken. We willen gewoon UAE Team Emirates zijn.'

Pogačar was door zijn imponerende rijden van de afgelopen twee jaar vaak niet afhankelijk van een sterke ploeg, maar toch kwam er zo nu en dan kritiek dat hij snel geïsoleerd zat. Matxin is het daar echter niet mee eens. 'Tadej is vaak met veel teamgenoten geweest. Er zijn ook tijden geweest dat hij aanviel en de drie renners om hem heen niet konden volgen, maar dat kon niemand op dat moment.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws