UCI wijzigt kalender Wereldbeker veldrijden: Dublin toegevoegd, Rucphen en Dendermonde geschrapt Wielrennen
Wielrennen

UCI wijzigt kalender Wereldbeker veldrijden: Dublin toegevoegd, Rucphen en Dendermonde geschrapt

UCI wijzigt kalender Wereldbeker veldrijden: Dublin toegevoegd, Rucphen en Dendermonde geschrapt

Terwijl het WK wielrennen in Australië in volle gang bezig is, houdt de UCI zich in de tussentijd ook bezig met de cyclocross. Op woensdag 21 september heeft de internationale organisatie voor de wielersport de kalender voor de Wereldbeker veldrijden bekendgemaakt. De agenda is op een aantal belangrijke punten gewijzigd ten opzichte van wat vooraf verwacht werd.

Allereerst was de locatie van de op zondag 11 december te verrijden veldrit nog niet bekend. Nu blijkt dat Flanders Classics en de UCI, organisatoren van de Wereldbeker, die dag de Ierse hoofdstad Dublin verwelkomen als locatie waar het veldritcircus zal gaan neerstrijken.

Rucphen en Dendermonde geschrapt door financiële risico's

Crossliefhebbers konden op 30 oktober volgens de originele planning een veldrit verwachten in het Brabantse Rucphen. Hier kan echter door financiële risico's een streep doorheen: eind oktober zal er namelijk niet in Rucphen, maar in het Vlaamse Maasmechelen door de modder gebaggerd worden. Daar zal er een nieuwe veldrit uit de grond gestampt gaan worden.

'We zijn er niet in geslaagd het financiële plaatje rond te krijgen', aldus Kees Kools, voorzitter van Stichting Wielerpromotion Rucphen tegenover de Rucphense Bode. 'Op dit moment blijkt er helaas onvoldoende draagvlak. Veel ondernemers hebben het nu moeilijk. Dat heb ik te accepteren', vervolgt hij. Over de toekomst van de Rucphense veldrit wil Kools geen uitspraken doen. 'Daar beraden we ons later nog over', luidt het.

De veldrit in Dendermonde, waar Wout van Aert vorig jaar Mathieu van der Poel naar de tweede plaats verwees, komt hetzelfde lot als Rucphen toe. Deze wedstrijd zal op de Wereldbekerkalender vervangen worden door Gavere. Jurgen Mettepenningen, leidend figuur binnen de organisatie in Dendermonde, neemt liever geen risico's. 'Ik wil het niet nogmaals zonder fans organiseren, of met beperkingen.' Vorig jaar was de ontgoocheling enorm. Naar schatting liep Dendermonde toen 10.000 toeschouwers bij de veldrit mis.

UCI wijzigt kalender Wereldbeker veldrijden: Dublin toegevoegd, Rucphen en Dendermonde geschrapt
De definitieve Wereldbekerkalender voor het seizoen 2022-2023

'Koersen in een op en top Iers landschap'

Dat Gavere deel zal gaan uitmaken van de Wereldbeker stemt Tomas van den Spiegel, CEO van Flanders Classics, tot tevredenheid. 'We voegen hiermee een echte veldritklassieker toe aan de agenda.' Van den Spiegel is trots op de uiteindelijke Wereldbekerkalender, mede door het toevoegen van de Ierse hoofdstad. 'We zijn enorm fier Dublin te mogen verwelkomen. We gaan koersen in een Ierse omgeving en dat zal de ronde in Dublin een eigen identiteit geven. Dit hebben we ook gezien in Val di Sole en Flamanville.'

Ook Londen is een stad waar Flanders Classics in de nabije toekomst een veldrit zou willen organiseren. 'We werken aan een samenwerking in Londen met het oog op 2023-2024', aldus de 44-jarige Van den Spiegel.

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

more news