Uijtdebroeks wil eind januari debuut maken bij BORA: 'Idee is om klassementsrenner te worden' Wielrennen
Wielrennen

Uijtdebroeks wil eind januari debuut maken bij BORA: 'Idee is om klassementsrenner te worden'

Uijtdebroeks wil eind januari debuut maken bij BORA: 'Idee is om klassementsrenner te worden'

Cian Uijtdebroeks maakt in 2022 zijn debuut voor BORA-hansgrohe, waar hij voor het eerst in de WorldTour actief gaat zijn. Daar hopen ze de pas 18-jarige Belg klaar te stomen om als grote ronderenner naam te maken in het peloton, al geven ze hem nog even de tijd.

In gesprek met DirectVelo laat Uijtdebroeks weten dat het team en hijzelf geen druk leggen op de aankomende seizoenen. 'De komende drie jaar heb ik geen verplichtingen om resultaten te halen. Als je dat weet, neemt de druk af. Het belangrijkste voor mij is om vooruitgang te boeken. Als dat gaat door wedstrijden te winnen, dan is dat goed, maar zo niet, jammer. Ik heb het afgelopen seizoen goede vorderingen gemaakt en ik groei nog steeds en krijg spiermassa. Ik ben nog niet op het toppunt van mijn kunnen.' Uijtdebroeks won verschillende wedstrijden bij de junioren, maar kon op het WK in eigen land zichzelf niet belonen. Mede door een blessure kwam hij niet verder dan een zesde plaats in de tijdrit en een 70e plaats in de wegwedstrijd voor junioren.

Bij BORA-hansgrohe zien ze geen problemen om de jonge Belg nu al in de WorldTour in te zetten. Eind vorig jaar werd Uijtdebroeks door de ploeg gecontracteerd, waarmee ze al concrete plannen met hem hadden. 'Het idee is om van mij een grote ronderenner te maken, ook al zal ik die in 2022 en 2023 waarschijnlijk nog niet rijden.' BORA-hansgrohe heeft met het aantrekken van Jai Hindley, Sergio Higuita en Aleksandr Vlasov ook drie andere renners die een rol kunnen spelen in een grote ronde. Daarnaast zijn ook Emanuel Buchmann en Wilco Kelderman onderdeel van de ploeg en kent het met Felix Großschartner en Miximilian Schachmann eveneens twee renners die wel eens een klassement hebben gereden.

BORA-hansgrohe mikt voor 2022 en de daaropvolgende seizoen dan ook op meerdere kopmannen in verschillende rittenkoersen en grote rondes. 'Het idee is om met meerdere leiders een grote ronde te betwisten. Jumbo-Visma is daar een goed voorbeeld van. Dat is de weg die het team wil inslaan. Een andere strategie, nu Peter Sagan is vertrokken. Ik kan me in die strategie vinden en wil op gelijke voet strijden met Primoz Roglic en Tadej Pogacar.' Uijtdebroeks maakt vermoedelijk zijn debuut in de Tour de San Juan of de Challenge de Mallorca. De voorkeur van de Belg gaat uit naar de Tour de San Juan, die van 30 januari tot en met 6 februari plaatsvindt. 'Ik wil vroeg starten, omdat er in die wedstrijd veel minder druk is. Het liefst start ik de Tour de San Juan, aangezien het een tijdrit en een rit in het hooggebergte heeft.'


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws