Ullrich praat openlijk over dopingverleden én gaat in op gitzwarte periode: 'Cocaïne veranderde mij in monster' Wielrennen
Wielrennen

Ullrich praat openlijk over dopingverleden én gaat in op gitzwarte periode: 'Cocaïne veranderde mij in monster'

Ullrich praat openlijk over dopingverleden én gaat in op gitzwarte periode: 'Cocaïne veranderde mij in monster'

In een openhartig interview met het Duitse magazine Stern heeft Jan Ullrich voor het eerst gesproken over zijn dopingverleden, iets wat hij tot dusver niet deed. De voormalig aartsrivaal van Lance Armstrong geeft aan dat het jarenlange zwijgen aan hem vrat en dat hij daarom regelmatig naar de whiskey en cocaïne greep.

Ullrich won de Tour de France in 1997 op 23-jarige leeftijd en was jarenlang de uitdager van Armstrong. In eigen land werd Ullrich geleefd, wat hem na zijn loopbaan (die in 2006 plotseling stopte door betrokkenheid bij Operación Puerto) opbrak. Ullrich raakte door verschillende verslavingen aan lager wal. Medio 2021 liet Ullrich in de podcast van Armstrong weten dat het beter met hem ging. 'Toen ik drie jaar geleden grote problemen had, kwam Lance me opzoeken. Daar was ik op dat moment zo blij mee. Het ging heel slecht met me, ik was bijna net zover als Marco Pantani... nearly dead', liet hij destijds optekenen.

'Ik kon niet dieper crashen dan toen. Wijn werd whisky. Eerst één flesje per dag, later maximaal twee', aldus Ullrich

In het nieuw verschenen interview gaat Ullrich wat dieper in op de gitzwarte periode uit zijn leven, die dus was doordrenkt met drank en drugs. Ullrich bleef dopinggebruik in eerste instantie ontkennen, tot hij in 2013 toch toegaf. 'Mij werd geleerd: je hebt een enorm talent, je traint met veel toewijding en je hebt alle nodige vaardigheden. Maar als je op dit niveau verder wil, moet je meedoen', zo duidt hij tien jaar later hoe hij precies aan de doping kwam. De wijdverspreide perceptie in die tijd was dat het zonder hulp zou zijn alsof je alleen gewapend met een mes naar een vuurgevecht zou trekken. De algemene houding was: hoe ga je overleven in een wedstrijd als je het niet neemt? Dan rijd je in het peloton en weet je dat je waarschijnlijk één van diegenen bent die voor niets koersen', steekt de bijna 50-jarige Duitser niets meer onder stoelen of banken.

Waarom het ex-toptalent dan niet eerder deze doping-gerelateerde verhalen uit de doeken deed? 'Mijn advocaten adviseerden me om te zwijgen. Ik heb hun advies opgevolgd, maar heb lange tijd onder de gevolgen daarvan geleden', aldus Ullrich, die vertelt dat hij vanaf 2018 kampte met een drank- en drugsverslaving. 'Ik kon niet dieper crashen dan toen. Wijn werd whisky. Eerst één flesje per dag, later maximaal twee. Het was totale gevoelloosheid. Cocaïne veranderde me in korte tijd in een monster', komen de teksten overeen met hetgeen hij eerder al in de podcast van Armstrong vertelde. Zijn ex-vrouw zou hebben gedreigd dat Ullrich zijn kinderen niet meer mocht zien, wat hem tot inkeer dwong. 'Ik wist dat ik iets moest doen als ik hen zelfs maar weer wilde zien. Nu heb ik weer honger naar het leven.'

Bekijk via deze link de trailer van de aanstaande Amazon Prime-documentaire over Ullrich.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws