BORA-hansgrohe: een uitgebreide blik op wat al goed was, maar met Roglic vooral nog véél beter kan worden Wielrennen
Wielrennen

BORA-hansgrohe: een uitgebreide blik op wat al goed was, maar met Roglic vooral nog véél beter kan worden

BORA-hansgrohe: een uitgebreide blik op wat al goed was, maar met Roglic vooral nog véél beter kan worden

Het jaar van BORA-hansgrohe, de WorldTour-ploeg van teambaas Ralph Denk, kan omschreven worden als een puik jaar. De Duitse brigade boekte weliswaar minder overwinningen dan in 2022, de zeges lijken afgelopen seizoen aan kwaliteit te hebben toegenomen. Deels om die reden scoort de ploeg een ruime voldoende in deze eindafrekening van In de Leiderstrui!

Eendagswedstrijden 2023: BORA-hansgrohe

Slechts zes van de in totaal 23 overwinningen werden in het eendagswerk geboekt. En vier van die zes 'klassiekerzeges' vonden plaats op een nationaal kampioenschap: BORA-hansgrohe leverde drie tijdritkampioenen en één wegritkampioen af. Ryan Mullen, Nils Politt en Patrick Gamper kroonden zich in respectievelijk Ierland, Duitsland en Oostenrijk tot chronokoningen, terwijl Emanuel Buchamnn op knappe wijze naar de Duitse titel soleerde.

En die andere twee eendagszeges dan? Die waren voor Jordi Meeus en Danny van Poppel, die op hun beurt respectievelijk Circuit de Charleroi Wallonie en Rund um Köln bijschreven op hun palmares. In het klassieke Belgische en Italiaanse voorjaar liep het verder niet echt van een leien dakje voor Denk en de zijnen. Politt, één van de belangrijkste lente-troefkaarten, wist de verwachtingen niet waar te maken: een zevende plaats in Omloop Het Nieuwsblad en een tiende stek in Dwars door Vlaanderen bleek het hoogst haalbare. Meeus deed het allerminst aardig, maar kon er in zijn eentje - ondanks een toptienplaats in bijvoorbeeld Kuurne-Brussel-Kuurne en Milaan-Turijn - ook niet voor zorgen dat er gesproken kon worden van een geslaagd voorjaar.

Het uithangbord van BORA-hansgrohe in het eendagswerk noemden we zojuist al eventjes: Van Poppel. Naast zijn victorie in Rund um Köln werd hij nog keurig negende in Gent-Wevelgem, al was het vooral zijn najaar waarmee hij zich in de kijker reed. De Noord-Brabander werd immers tweede in de BEMER Cyclassics, zesde in de Sparkassen Münsterland Giro en zesde in Parijs-Bourges. Niet slecht! Ook Aleksandr Vlasov moet genoemd worden. In de voorjaarsklassiekers stelde hij wat teleur, maar in de Clasica San Sebastián (derde), de Giro dell'Emilia (zesde), Tre Valli Varesine (derde) en de Ronde van Lombarije (vierde) was de Rus op de afspraak.

1141635482
Vlasov sloot zijn seizoen af met een vierde plaats in de Ronde van Lombardije

(Grote) rondes 2023: BORA-hansgrohe

Zoals vermeld bij de eendagswedstrijden-sectie, werd het merendeel van de triomfen van BORA-hansgrohe in meerdaagse wedstrijden geboekt. En dat winnen, dat begon al vrij vroeg in het seizoen. In de Vuelta a San Juan, een Argentijnse koers die in januari wordt georganiseerd, was Sam Bennett direct bij de pinken en zegevierde hij in de ouverture. Na twee maanden van droogte doorbrak vervolgens Ide Schelling in de Ronde van het Baskenland de zegeloze reeks. In de tweede etappe van de Baskische meerdaagse schoot de Nederlander raak, waarna het in rit vijf de beurt was aan Sergio Higuita.

De overwinningen van Schelling en Higuita zetten een mooi zegeproces in gang voor BORA-hansgrohe. In de Tour of the Alps was het Lennard Kämna die op karakteriserende wijze naar de zege snelde, in Giro-etappe twaalf was het verrassend genoeg Nico Denz die zijn ritje meesnoepte. De Duitse schlagerliefhebber verkeerde zelfs in een dusdanig goede vorm dat hij twee dagen later ook rit veertien bijschreef op zijn palmares. In die doelbewuste Ronde van Italië was het Kämna die nog knap als negende in het eindklassement eindigde.

In de Tour de France boekten de BORA-boys weer succes. Jai Hindley kraaide met een fenomenale solo op dag vijf en mocht zich met een ware dubbelslag ook nog in het geel hijsen (weliswaar voor één dagje). Tel daar een spurtvictorie van Meeus op de Champs-Élysées bij op en je spreekt van een geslaagde Tour (alle ereplaatsen nog daargelaten). In de Roemeense Sibiu Cycling Tour etaleerde Bennett onderwijl weer een beetje van zijn klasse, met drie ritzeges als eindresultaat. Ook in de afsluitende maanden van het wielerjaar deed BORA-hansgrohe het goed. Vlasov en rising star Cian Uijtdebroeks mengden zich tussen de allerbesten, met een zevende en achtste eindnotering in Madrid als gevolg. Vooral het sterke rijden van de piepjonge Uijtdebroeks baarde opzien, terwijl ook Kämna op Kämnaesque wijze een ritzege meegraaide. Ten slotte maakte Van Poppel het 2023-feest compleet met een ritzege in de Tour of Britain.

Eindcijfer 2023: BORA-hansgrohe

Als je in iedere grote ronde minstens één etappe weet te winnen, meerdere nationale kampioenen aflevert, in totaal 23 seizoenszeges boekt én met aardig wat verschillende renners victorie kraait, kan je spreken van een degelijk seizoen. In de (voorjaars)klassiekers werden de verwachtingen misschien niet helemaal waargemaakt, al mag dat de pret zeker niet drukken. De redactie van In de Leiderstrui komt uit op een 7,3 als gemiddelde eindscore.

Transfers 2023/2024: BORA-hansgrohe

Ingaand: Primoz Roglic (Jumbo-Visma), Daniel Felipe Martinez (INEOS Grenadiers), Matteo Sobrero (Jayco-AlUla), Sam Welsford (Team DSM-firmenich), Roger Adriá (Equipo Kern Pharma), Filip Maciejuk (Bahrain Victorious), Alexander Hajek (Tirol KTM Cycling Team) en Emil Herzog (Hagens Berman Axeon)

Uitgaand: Sam Bennett (Tudor), Patrick Konrad (Lidl-Trek), Nils Politt (UAE Team Emirates), Giovanni Aleotti (nnb), Ide Schelling (Astana Qazaqstan Team), Matteo Fabbro (Polti-Kometa), Shane Archbold (gestopt), Matthew Walls (Groupama-FDJ) en Victor Koretzky (nnb)

Ones to watch 2024: BORA-hansgrohe

Dé man om volgend jaar in de gaten te houden is natuurlijk Primoz Roglic. De van Jumbo-Visma overgekomen Sloveen kende als dertiger ook in 2023 weer een absoluut topjaar, met de eindwinst in Tirreno-Adriatico, de Ronde van Catalonië, de Giro d'Italia en de Ronde van Burgos. In de door de killer bees gedomineerde Vuelta a España werd hij derde, wat ook zijn eindnotering in de Ronde van Lombarije was. Als we landgenoot c.q. concurrent Tadej Pogacar mogen geloven, gaat de ex-schansspringer nóg beter zijn bij BORA-hansgrohe. En Roglic zelf? Die wil inderdaad ook voor wielergeschiedenis gaan bij zijn nieuwe broodheer. 'Ik heb het beste team van de wereld verlaten, maar vind het een bijzondere uitdaging om van deze ploeg op termijn ook weer de beste te maken', klonk het ambitieus.

Naast Roglic zijn er binnen BORA-hansgrohe natuurlijk nog talloze andere renners om nadrukkelijk in de gaten te houden. Zie bijvoorbeeld Uijtdebroeks, die zich afgelopen seizoen ontpopte tot een van de revelaties van het jaar. En wat met Hindley, die waarschijnlijk ook weer aast op het binnenhengelen van een grote vis. Daniel Felipe Martinez is overgekomen van INEOS Grenadiers en moet de klassementsheren gaan bijstaan, al kan hij misschien zelf ook nog iets uit het vuur slepen. Kämna is altijd een interessant figuur en dat geldt ook voor Vlasov en Maximilian Schachmann.

Met het oog op de sprints is het vooral uitkijken naar hetgeen Sam Welsford gaat laten zien. De van Team DSM-firmenich overgekomen Aussie vertelde aan In de Leiderstrui dat hij bijzonder veel zin had in de nieuwe stap in zijn carrière. Van Poppel zal naar alle waarschijnlijkheid als lead-out, maar zo nu en dan ook als sprinter naar voren worden geschoven. En dan is er natuurlijk nog Meeus, die wederom gebrand zal zijn op een paar stevige overwinningen (en misschien wat meer ereplaatsen in het klassieke werk).

BORA-hansgrohe: een uitgebreide blik op wat al goed was, maar met Roglic vooral nog véél beter kan worden
Roglic vertegenwoordigt volgend jaar de kleuren van BORA-hansgrohe

Selectie BORA-hansgrohe 2024

 1. Roger Adrià
 2. Cesare Benedetti
 3. Emanuel Buchmann
 4. Nico Denz
 5. Patrick Gamper
 6. Alexander Hajek
 7. Marco Haller
 8. Emil Herzog
 9. Sergio Higuita
 10. Jai Hindley
 11. Bob Jungels
 12. Jonas Koch
 13. Lennard Kämna
 14. Florian Lipowitz
 15. Luis-Joe Lührs
 16. Filip Maciejuk
 17. Daniel Felipe Martinez
 18. Jordi Meeus
 19. Ryan Mullen
 20. Anton Palzer
 21. Primoz Roglic
 22. Maximilian Schachmann
 23. Matteo Sobrero
 24. Cian Uijtdebroeks
 25. Danny van Poppel
 26. Aleksandr Vlasov
 27. Frederik Wandahl
 28. Sam Welsford
 29. Ben Zwiehoff

Youri van den Berg (Twitter: @YourivndnBerg)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws