Update | Gesink komt na bekkenbreuk in Australië met de schrik vrij en zit alweer op de fiets Wielrennen
Wielrennen

Update | Gesink komt na bekkenbreuk in Australië met de schrik vrij en zit alweer op de fiets

Update | Gesink komt na bekkenbreuk in Australië met de schrik vrij en zit alweer op de fiets

(18 januari 2023) Voor Jumbo-Visma is de Tour Down Under na twee dagen nog niet echt succesvol geweest. Nadat de Nederlandse ploeg in de proloog te maken had met regen en Tim van Dijke zag vallen, gingen in de eerste rit in lijn drie mannen van de formatie tegen de grond. Robert Gesink was het grootste slachtoffer, hij moest de koers verlaten.

Op zo'n 25 kilometer van de aankomst wilde Gesink in dienst van zijn kopmannen opschuiven in het peloton, waarop hij een duwtje kreeg van de Fransman Alex Baudin (AG2R Citroën Team). Die verloor het evenwicht en maaide de ervaren Nederlander hard onderuit, waarbij Gesink de impact van de crash opving met zijn hoofd. De Varssevelder bleef groggy achter en deed zijn helm af: einde verhaal. Naast Gesink vielen ook Timo Roosen en Tim van Dijke, zij konden hun weg snel vervolgen. Van Dijke werd zelfs nog dertiende in de door Phil Bauhaus gewonnen rit.

Via zijn officiële kanalen heeft Gesink laten weten dat hij bij de val zijn bekken gebroken heeft. 'Dit is niet hoe ik had gehoopt dat mijn tijd in Australië zou eindigen. Het was een ongelukkig crash, waarbij ik mijn bekken heb gebroken en ik een stuk minder huid heb dan vanochtend. Ik ben nu terug bij mijn familie', zo schrijft de ervaren Nederlander. Hoe lang hij moet revalideren is nog niet bekend.

Ploegleider Addy Engels baalde meteen na de etappe al van alle tegenslag, zo gaf hij mee via de kanalen van de Nederlandse ploeg. 'We kunnen niet anders concluderen dan dat dit een slechte dag is voor de ploeg. Met het verlies van Robert slikken we een bittere pil. De valpartij zag er erg naar uit. Het was al vrij snel duidelijk dat hij zijn weg niet meer kon vervolgen', aldus Engels, die er zelf snel bij was om zijn pupil te ondersteunen.

'Gelukkig gaat het nu naar omstandigheden goed met hem, maar we moeten dat goed opvolgen', gaf de sportief directeur aan over de hoofdblessure van zijn wegkapitein. 'Het is even bekomen van deze zware dag, alvorens we starten met het maken van een gedetailleerd plan voor de etappe van woensdag.' In die rit trekt het peloton over 156 kilometer van Brighton naar Victor Harbor, met twee beklimmingen onderweg. Kopman Rohan Dennis verloor geen tijd en viel niet in de rit van dinsdag.

Update onder de video!

Update - 23 januari 2023 (17.45 uur): Gesink zit alweer op de fiets

Robert Gesink lijkt met de schrik vrij te komen na zijn harde val in Tour Down Under. De Nederlander van Jumbo-Visma laat aan Wielerflits weten dat hij inmiddels weer op de fiets zit, bij hem thuis in Andorra. Zijn gebroken bekken gaat volgens hem om een 'mooie breuk'. 'Het gaat om een breuk van het schaambeen. Dus niet het bot waar je op zit. Normaal kan dit vanzelf herstellen en heb ik dus geen operatie nodig.'

Dat hij weer trapt, wil niet zeggen dat Gesink snel terugkeert in koers. 'Als ik gewoon zit, voel ik niks. Bij aanzet van een beweging met mijn benen is er echter wel nog pijn. Ik heb het zadel op de hometrainer wat lager gezet. Het opstappen en afstappen duurde zo’n vijf minuten en ging vrij moeizaam. Het fietsen viel echter wel mee. Ik had niet echt veel last van mijn heup.' Gesink mikt op een rentree in de Ronde van Catalonië in maart en heeft als doel om met kopman Primoz Roglic de Giro d'Italia te doen in mei.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws