Van Anrooij kiest voor WK veldrijden bij de beloften: 'Kan nog heel lang bij de elite meedoen' Veldrijden
Veldrijden

Van Anrooij kiest voor WK veldrijden bij de beloften: 'Kan nog heel lang bij de elite meedoen'

Van Anrooij kiest voor WK veldrijden bij de beloften: 'Kan nog heel lang bij de elite meedoen'

Shirin van Anrooij rijdt het WK veldrijden bij de beloften, in tegenstelling tot haar generatiegenoten Puck Pieterse en Fem van Empel. Van Anrooij maakte die keuze maandagmiddag bekend op haar Twitterpagina.

Op het Wereldkampioenschap veldrijden in Fayetteville in 2022 reden Van Empel, Pieterse en Van Anrooij alle drie nog bij de beloften. Het trio van, toen nog, tieners was enorm aan elkaar gewaagd. Pieterse pakte uiteindelijk de wereldtitel. Van Empel maakte aan het begin van het huidige veldritseizoen de stap naar de elitecategorie en won gelijk een groot aantal crossen. Vlak voor het Nederlands kampioenschap koos ook Puck Pieterse voor de elitecategorie. Ze won gelijk en mag een jaar lang in de driekleur rijden bij de elite.

Van Anrooij stelde de keuze het langst uit. De wereldtitel bij de beloften ligt enigszins voor het oprapen, maar winnen bij de elite zou meer prestige opleveren. De Zeeuwse koos uiteindelijk voor de beloftencategorie. Op de site van haar ploeg legt ze uit waarom. 'Er komen nog veel jaren aan waarin ik voor een podiumplaats bij de elites kan strijden, terwijl ik in Hoogerheide mijn periode als U23 mooi wil afsluiten. Ik kies er voor om mijn carrière stap voor stap uit te bouwen en wil hierbij geen stappen overslaan.'

Ze geeft aan heel graag nog een regenboogtrui toe te voegen aan haar collectie. 'In 2020 in Dübendorf werd ik de allereerste wereldkampioen bij de junioren dames. In Hoogerheide ga ik nog een keer proberen alles te geven voor die mooie regenboogtrui. Ik had het gevoel dat het een ‘nu of nooit’ kans op een elite wereldtitel ging zijn, maar er was geen foute keuze en dat geeft alleen maar extra motivatie richting de komende jaren. Ik blijf dus nog een jaartje belofte, om vervolgens een plan te maken richting de komende jaren.'

Van Anrooij torenhoge favoriet, maar er zijn concurrenten uit het buitenland

De renster van Baloise Trek Lions is de overgrote topfavoriet bij de beloften vrouwen. Bij afwezigheid van Pieterse en Van Empel komt de concurrentie, voor een keer, uit buitenlandse hoek. De Française Line Burquier geldt als een gigantisch talent, maar wordt een beetje overschaduwd door de drie Nederlandse dames. Burquier is 19, komt uit 2003, maar plaatst zich al regelmatig in de top tien van Wereldbekers, zo ook nog op 22 januari in Benidorm. Daar werd ze achtste. Ze is huidig Wereldkampioen Mountainbiken bij de beloften, dat deed ze door in Les Gets niemand minder dan Pieterse te verslaan. Tevens eindigde Burquier als tweede op het Europees kampioenschap veldrijden, achter Pieterse, maar voor Van Anrooij.

Zoë Backstedt is misschien wel een nog grotere schaduwfavoriet dan Burquier. De Britse is goed in vorm en werd zevende in Benidorm. Haar beste resultaat was een knappe vierde plaats in de loodzware Wereldbeker van Gavere. Backstedt komt uit 2004 en steekt als achttienjarige heel knap haar neus aan het venster. Zij is eveneens een gigantisch talent. Tot slot kan ook de Luxemburgse Marie Schreiber voor een mooie verrassing zorgen.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws