Update IV | Stefan Küng verlengt contract bij Groupama-FDJ 'gewoon' met drie seizoenen Wielrennen
Wielrennen

Update IV | Stefan Küng verlengt contract bij Groupama-FDJ 'gewoon' met drie seizoenen

Update IV | Stefan Küng verlengt contract bij Groupama-FDJ 'gewoon' met drie seizoenen

(10 juli 2022) Stefan Küng zou volgens het doorgaans betrouwbare L'Equipe niet onwelwillend staan tegenover een vroegtijdig vertrek bij zijn ploeg Groupama-FDJ. De Zwitser, dit jaar derde in Parijs-Roubaix, zou van mening verschillen met de ploegleiding van het Franse team.

'Het lijkt niet goed te gaan tussen Küng en zijn ploeg', staat er te lezen in de Franse sportkrant. 'Volgens diverse betrokkenen zou de Zwitser een meningsverschil hebben met de managers van Groupama-FDJ en zou hij de ploeg aan het einde van dit jaar willen verlaten, ondanks een doorlopend contract tot en met 2023 bij de ploeg van Marc Madiot.'

Küng is bezig aan een zeer sterk jaar, maar heeft dat in deze Tour de France nog niet kunnen laten zien. Hij is namelijk aangeduid als vaste beschermheer van klassementskopman David Gaudu, in een rol die hij de afgelopen jaren vertolkte voor Thibaut Pinot en/of Arnaud Démare.

Küng bezig aan zeer sterk 2022

In de meest recente Ronde van Zwitserland deed Küng de wielerfans nog verbazen met zijn goede klimwerk. Hij werd vijfde in die ronde, na eerder al goede prestaties in de E3 Saxo Bank Classic (derde), Dwars door Vlaanderen (zesde), Ronde van Vlaanderen (vijfde), Amstel Gold Race (achtste) en dus Parijs-Roubaix (derde).

Groupama-FDJ heeft met de contractverlenging van David Gaudu, die naar verluidt miljoenen gaat verdienen, al een flinke hap uit het budget voor de komende jaren genomen. Küng komt sinds 2019 uit voor de Franse ploeg.

Update - 11 juli 2022 (09.25 uur): Küng bevestigt vertrekwens

Stefan Küng heeft aan de Neue Zürcher Zeitung laten weten dat het een optie is voor hem om Groupama-FDJ na dit seizoen te verlaten. 'Andere teams hebben interesse en ik heb enkele zeer goede aanbiedingen', vertelde de Zwitser voor de start van de negende etappe van de Tour de France. Zijn contract zou een exit-clausule bevatten voor na dit seizoen.

'Op een gegeven moment vraag je je af of een nieuwe omgeving goed gaat doen', gaat hij verder. Küng zou kopman willen zijn in de eendagskoersen, maar na zijn goede prestaties in de Ronde van Zwitserland ook hopen op een vrije rol in rittenkoersen van één week. 'Het gaat erom dat ik een prioriteit van het team ben.'

De Zwitser wil minimaal een tweejarige verbintenis aangaan, daar 2024 voor hem zeer belangrijk is met de Olympische Spelen in Parijs en het WK wielrennen in Zwitserland. Ook een verlenging met Groupama-FDJ zou volgens zijn manager Olivier Senn nog op tafel liggen, maar Küng wil het liefst duidelijkheid op de tweede rustdag van de Tour en het is niet duidelijk of zijn huidige ploeg die kan bieden.

Update II - 19 juli 2022 (08.30 uur): 'UAE en BORA met interesse in Küng'

Volgens de informatie van La Gazzetta dello Sport zijn twee ploegen nadrukkelijk geïnteresseerd in de komst van Stefan Küng. De Zwitserse coureur wil vertrekken bij zijn huidige ploeg Groupama-FDJ en was daarover in gesprek met andere teams. UAE Team Emirates van Tadej Pogacar zou een van de geïnteresseerde partijen zijn, maar ook BORA-hansgrohe lijkt in de running. Welke van de twee ploegen op dit moment de grootste kans maakt op de handtekening van Küng, is niet bekend.

Update III - 1 augustus 2022 (09.25 uur): 'Küng lijkt toch te blijven'

Stefan Küng lijkt 180 graden te zijn gedraaid als het gaat om zijn toekomstplannen. Velonews meldt dat de Zwitser een contractverlenging bij Groupama-FDJ heeft geaccepteerd, ondanks de interesse van veel andere teams. Zo zou onder meer Team DSM een enorm aanbod hebben gedaan, maar Küng kiest toch voor zijn huidige ploeg.

Naar verluidt zou Küng zijn ploeggenoten al verteld hebben over zijn beslissing. Opvallend, daar hij de afgelopen weken openlijk toegaf dat hij wel oren had naar een nieuw avontuur. DSM was heel concreet en zag in Küng de opvolger van de vertrekkende Søren Kragh Andersen. Ook UAE Team Emirates, BORA-hansgrohe en Trek-Segafredo werden genoemd, maar UAE werd afgewezen, BORA had het geld niet en Trek heeft z'n selectie voor 2023 al rond.

Küng was volgens Velonews op zoek naar een meerjarig contract, waarbij hij meer dan een miljoen euro salaris per jaar eiste. Of Groupama-FDJ met een contractverlenging aan die eisen heeft voldaan, is nog niet bekend. Wel is duidelijk dat Küng geen gebruik maakt van een clausule in zijn huidige contract, die hem in staat stelde om een jaar voor het eindigen van zijn verbintenis te vertrekken voor het seizoen 2023.

Update IV - 11 augustus 2022 (11.10 uur): Küng verlengt met drie jaar

Stefan Küng heeft een krabbel gezet onder een nieuw, driejarig contract bij Groupama-FDJ. De Zwitser leek op weg naar de uitgang, maar ligt nu vast tot het einde van 2025. Daarmee blijft onder meer Team DSM beteuterd achter. Zij waren één van de ploegen die verregaande interesse hadden in Küng voor 2023. 'Ik voel me enorm goed bij Groupama-FDJ. Ik krijg veel steun en dat is een pluspunt als je je werk wilt doen. We hebben goede renners, vooral jonge honden, dat is erg motiverend. Ik weet dat ik ze met mijn ervaring wat bij kan brengen', zo legt Küng zijn beslissing uit.


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws