Update | Lefevere reageert via Twitter op negatieve uitlatingen Delcroix: 'Voel me niet schuldig' Wielrennen
Wielrennen

Update | Lefevere reageert via Twitter op negatieve uitlatingen Delcroix: 'Voel me niet schuldig'

Update | Lefevere reageert via Twitter op negatieve uitlatingen Delcroix: 'Voel me niet schuldig'

Patrick Lefevere staat al sinds jaar en dag bekend als een flamboyante ploegbaas. Heden ten dage vervult hij die rol bij Soudal-Quick Step, de ploeg die het afgelopen jaar gevolgd is voor een Amazon-docu. Door de uitgesproken meningen die hij doorgaans etaleert, kan de 68-jarige ex-prof regelmatig rekenen op de nodige kritiek vanuit verschillende hoeken. Zo heeft ook ex-conculega Ludo Delcroix in een interview met Het Nieuwsblad zijn gal gespuwd.

De Belgische dagkrant sprak in het kader van een 'hoe is het nu met?-artikel' met de inmiddels 72-jarige Delcroix, die zich een spraakwaterval toonde en de nodige (kostelijke) anekdotes uit zijn tijd als profwielrenner wist op te lepelen. Delcroix staat vooral bekend als een meesterknecht, maar was zelf ook een begenadigd coureur. Zo wist hij in de Tour de France van 1979 naar een ritzege te soleren. Bovendien kraaide hij een jaar later victorie in de Grote Prijs Jef Scherens.

Lefevere krijgt zwartepiet toegespeeld voor gedrag in Kuurne-Brussel-Kuurne van 1978

Het meest opvallende verhaal dat Delcroix uit de doeken doet, is er eentje waarin Lefevere de hoofdrol speelt. In 1978 wist Lefevere Kuurne-Brussel-Kuurne te winnen, Delcroix werd tweede. In die koers heeft er zich echter het nodige afgespeeld tussen de twee kemphanen, die met zijn tweeën de kop van de koers vormden. Delcroix legt uit: 'Ik was met goede benen uit de zuiderse voorbereidingskoersen gekomen. We reden weg met een man of twaalf. Ik demarreerde en Lefevere volgde. We gooiden het op een akkoordje. Ik zou alle werk doen, hij zou in het wiel blijven, maar ik zou de koers winnen. We spraken een bedrag af. 10.000 Belgische frank. 250 euro dus. Lefevere zweerde op de ogen van zijn kinderen dat hij zich aan de deal zou houden.'

'Ik ging voluit om de voorsprong te behouden, maar hij spurtte me in de laatste rechte lijn nog voorbij', vervolgt hij zijn relaas. Ik heb veel respect voor zijn carrière als manager, maar als mens is Lefevere nog zo groot. Een paar jaar geleden kwam ik hem nog eens tegen op een receptie. Toen vroeg hij of ik nog kwaad was. Het zal niet zijn. Hij heeft zijn woord gebroken. Dat die man nooit nog zegt dat hij Kuurne-Brussel-Kuurne gewonnen heeft, hij heeft die koers gestolen.'

Update - 15 februari 2023 (07.30 uur): Lefevere kan zich niet vinden in Kuurne-Brussel-Kuurne-uitlatingen Delcroix

Lefevere heeft via Twitter, het platform waar hij sinds kort weer op actief is, gereageerd op de uitlatingen van Delcroix. Niet geheel tegen de verwachtingen in kan hij zich niet vinden in hetgeen Delcroix beweerde. 'Ik kon niet zweren op mijn kinderen, want ik had er geen', luidt het onder meer in de desbetreffende tweet. 'Ik heb je 15 geboden, maar meneer wilde 30 na de koers. Hij was boos. Voel me niet schuldig', is hij stellig. Bovendien refereert Lefevere aan een niet-betaald bedrag dat hem in een eerdere koers, welke dateert van september 1972 (ongeveer acht jaar eerder dus), door de ploeg van Delcroix was toevertrouwd.


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws