Urán voltooit trilogie aan ritzeges na sprint van stervende zwanen in Vuelta Wielrennen
Wielrennen

Urán voltooit trilogie aan ritzeges na sprint van stervende zwanen in Vuelta

Urán voltooit trilogie aan ritzeges na sprint van stervende zwanen in Vuelta

Rigoberto Urán heeft de zeventiende etappe van de Vuelta a España gewonnen. De Colombiaan was vanuit een kopgroep van dertien renners de sterkste op de klim naar het klooster van Tentudía. Hij was zijn eerste ritzege in de Vuelta. Remco Evenepoel kwam niet in de problemen en behield zodoende de rode trui.

De zeventiende etappe van de Vuelta bood kansen voor de aanvallers en mogelijk een strijd tussen de klassementsrenners. De aankomst lag namelijk op Monestario de Tentudía, een klim van 9 kilometer aan 5,1 procent. Het gemiddelde percentage lag lager door drie vlakke kilometers na de eerste twee kilometer van de klim. De laatste vier gingen aan een gemiddelde van ruim zeven procent. Buiten de slotklim waren er geen gecategoriseerde beklimmingen, al was het parcours allesbehalve vlak te noemen.

Het grootste nieuws van de dag kwam al voor de etappe. Primoz Roglic besloot de Vuelta na zijn harde val van een dag eerder niet voort te zetten. De kopman van Jumbo-Visma én drievoudig winnaar stond tweede in het klassement. Juan Ayuso schoof door het wegvallen van de Sloveen op naar de derde plek.

Groep van 13 renners rijdt weg in snelle openingsfase

Vanuit het vertrek was het een harde strijd om in de ontsnapping te geraken. Dat Thomas De Gendt één van de eerste aanvallers was, mocht niet verbazen. Ook Robert Stannard en Clement Champoussin maakten hun ambities voor een ritzege kenbaar. Ondanks het verlies van hun kopman Roglic mengde Jumbo-Visma zich ook in het gevecht om de vlucht. Met name Rohan Dennis was actief.

Uiteindelijk sloegen tien renners een kloof op het peloton: Clément Champoussin, Bob Jungels (beide AG2R Citroën), Gino Mäder (Bahrain Victorious), Jesus Herrada (Cofidis), Rigoberto Uran (EF Education-EasyPost), Quentin Pacher (Groupama-FDJ), Lawson Craddock (BikeExchange-Jayco), Kenny Elissonde (Trek-Segafredo), Marc Soler (UAE Team Emirates) en Simon Guglielmi (Arkea-Samsic).

Fred Wright (Bahrain Victorious), Alessandro De Marchi (Israel Premier Tech) en Elie Gesbert (Arkea Samsic) zagen het gevaar en maakten nog de oversteek. Een groepje met Luis Leon Sanchez kwam te laat. Ze naderden de groep tot op twintig seconden, maar slaagden er niet in om het gat te dichten.

Harde val Groves, Craddock opent finale

De dertien renners waren zodoende weg en liepen vlot uit naar een voorsprong van drie minuten. Even nam Alpecin-Deceuninck - dat de slag had gemist - de controle in het peloton, maar na een paar kilometer hielden ze het alweer voor gezien. Quick Step nam en liet het tijdsverschil verder oplopen naar ruim zeven minuten.

Het koersverloop lag daarna lange tijd vast. Wel was er valpartij van sprinter Kaden Groves. De renner van Team BikeExchange-Jayco maakte een harde smakker en bleef lang langs de kant van de weg zitten. Uiteindelijk stapte hij toch weer op de fiets en maakte hij de aansluiting met het peloton.

Een ploeggenoot van Groves, Craddock, opende op ruim dertig kilometer van de finish de finale in de kopgroep. De Amerikaan was niet de beste klimmer vooraan en moest zodoende eerder zijn slag slaan. De rest van de kopgroep liet zich echter niet verrassen en riepen Craddock snel weer tot de orde.

Craddock blijft aanvallen

Lukt het de eerste keer niet, dan maar een tweede keer proberen, dacht Craddock. Op achttien kilometer van de finish ging de Amerikaan nog een keer. Dit keer leidde zijn aanval tot een einde aan de samenwerking vooraan. De finale was écht begonnen. Om de beurt vielen ze aan in de kopgroep. Wright kon op dat moment de groep niet meer volgen

Vooraan was het intussen weer Craddock die demarreerde. Dit keer sloeg hij een gat, al was de voorsprong klein. Wright keerde terug bij de achtervolgers en probeerde gelijk over te steken. Dat lukte niet, de snelheid lag hoog richting de slotklim, die op een kleine tien kilometer van de streep begon. Craddock verdedigde een voorsprong van tien seconden.

Craddock begon met voorsprong - die was opgelopen naar twintig seconden - aan de klim naar het klooster van Tentudía. Bij de achtervolgers waren het vooral Guglielmi, Urán en Mäder die tempo maakten. Craddock hield echter goed stand en bleef twintig seconden voor de groep rijden.

Craddock strijdt, maar gaat ten onder

De nervositeit nam bij de achtervolgers zodoende toe. Gesbert kon zich niet meer inhouden en versnelde. Champoussin en Ur;an sprongen mee. Ook de rest schoot weer in gang, maar konden niet aanhaken bij het drietal.

Urán, Champoussin en Gesbert liepen in op Craddock, die inmiddels aan het tweede deel van de klim was begonnen. Het verschil daalde naar tien seconden. Gesbert moest zijn aanval echter bekopen en haakte bij de achtervolgers af. Zijn plek werd ingenomen door een andere Fransman: Pacher, die als een duveltje uit een doosje de oversteek had gemaakt.

Ook Soler, Elissonde en Herrada keerden even later terug bij de achtervolgers. Craddock had met twee kilometer te gaan nog altijd vijftien seconden. Bij de achtervolgers viel de een na de ander aan, maar een gat slaan deden ze niet. Het kwam de samenwerking niet ten goede.

Toch strandde de aanval van Craddock. Urán dichtte de kloof met een ferme versnelling en bracht meerdere renners met zich mee. Met zes renners begonnen ze aan de laatste kilometer. Champoussin ging als eerste, maar Herrada ging er met een aanval overheen. Urán probeerde uit alle macht aan te sluiten. Soler en Pacher zaten achter de Colombiaan. Uran sloot aan bij Herrada en ging er overheen en hield in een sprint van stervende zwanen stand en won zodoende zijn eerste rit in de Vuelta.

Klassementsrenners

In de groep rode trui was het Enric Mas die de aanval opende op de slotklim. Evenepoel kon de aanval echter vrij eenvoudig beantwoordden. Het tempo in de groep was wel te snel voor Thymen Arensman, die een mindere dag kende. João Almeida kreeg in de finale wel ruimte en pakte wat seconden op de rest. Evenepoel finishte met Mas en behield zodoende zijn ruime voorsprong in het klassement.

Uitslag etappe 17 Vuelta a España 2022

Results powered by FirstCycling.com

Lees etappe 17 terug in onze liveblog

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws