V. Paret-Peintre schopt stoute dromen Nederlandse ploegen in de war na felbevochten Giro-bergrit Wielrennen
Wielrennen

V. Paret-Peintre schopt stoute dromen Nederlandse ploegen in de war na felbevochten Giro-bergrit

V. Paret-Peintre schopt stoute dromen Nederlandse ploegen in de war na felbevochten Giro-bergrit

Valentin Paret-Peintre (Decathlon AG2R) heeft op de Bocca della Selva de tiende rit van de Giro d'Italia op zijn naam geschreven. Daags na de eerste rustdag van de 2024-editie van de Italiaanse ronde toonde hij zich de beste op de slotklim vanuit een omvangrijke kopgroep, waar hij Romain Bardet (dsm-firmenich PostNL) en Jan Tratnik (Visma | Lease a Bike) afhield. Tadej Pogacar en co deden het relatief rustig aan.

Na een welverdiende rustdag op maandag stapte het peloton dinsdag weer op voor een relatief korte, maar explosieve bergrit. Een deel van het peloton alvast, want vier mannen verschenen niet meer aan het vertrek: Olav Kooij (Visma | Lease a Bike), Max Kanter (Astana Qazaqstan Team), Ethan Vernon (Israel-Premier Tech) en Marius Mayrhofer (Tudor) bleken te ziek om verder te koersen.

Vier rappe mannen, voor wie het allen een hard gelag was: in de tweede Giroweek lagen namelijk nog wel wat kansen voor de sprinters. Visma | Lease a Bike verloor op die manier ook de man die hen zondag in Napels nog een ritzege schonk, terwijl Israel-Premier Tech na de forfait van Vernon met amper vier renners overbleef voor het restant van de ronde.

Enfin, gekoerst werd er toch. En hoe. Vanuit het vertrek stond er een vlakke aanloop op jet programma, waar drie heren vrij snel het hazenpad kozen. Alessandro de Marchi (Jayco AlUla), Simon Clarke (Israel-Premier Tech) en Quinten Hermans (Alpecin-Deceuninck) sloegen de handen ineen, maar daarachter viel het geen moment stil. Hun maximale voorgift bedroeg één minuut, maar keer op keer werd er weer wat van af geknabbeld.

Beter klimmende renners maken verschil op hun terrein

Het peloton op hol, zo mocht je de eerste vijftig kilometer van de etappe wel beschrijven. Hermans zag het nutteloze van zijn poging in en liet zich richting de op een heuveltje gelegen tussensprint slim uitzakken, waardoor sprinter Kaden Groves daar de puntjes nog op kon rapen. Ook paarse trui Jonathan Milan deed daar een poging toe, maar hij kon het niet bolwerken.

Na deze tussensprint volgde vrij snel een ongecategoriseerde beklimming van twee kilometer aan acht procent, waar het gehele spel eer op de wagen kwam te zitten. Ditmaal niet door mannen van de vlakte als Filippo Ganna (INEOS) en Edoardo Affini (Visma | Lease a Bike), maar beter klimmende types als Bardet (dsm-firmenich PostNL) en Juan Pedro López (Lidl-Trek).

UAE-Team Emirates had de benen tot dan toe vrij stil kunnen houden, maar legde er bergop toch duchtig de pees op. Zodoende was het een hele opgave voor de aanvallers om er voor te blijven rijden, waar De Marchi en Clarke toch nog verrassend knap in wisten te slagen. In de afzink besloot UAE dan toch maar om de teugels wat te laten vieren, ook om eventuele risico's uit te sluiten.

Zodoende kreeg een gigantische achtervolgende groep de ruimte, met daarin bovenal Bardet en López. De Spanjaard ontsnapte ook nog aan een zware val nadat een labrador plots de groep inliep, maar voor alle betrokkenen gelukkig geen crash veroorzaakte. Op het moment dat ze twee, drie minuten kregen, lieten ook Clarke en De Marchi zich uitzakken. Die laatste kon ook nog van dienst zijn voor Filippo Zana, de best geplaatste man vooraan. Ook aanwezig: Simon Geschke van Cofidis, die de bergpunten pakte op de eerste klim.

Lees verder onder de video.

Waren er nog? Tobias Foss (INEOS), Nicola Conci (Alpecin-Deceuninck), Simone Velasco (Astana Qazaqstan Team), Max Schachmann (BORA-hansgrohe), Valentin en Aurélien Paret-Peintre (Decathlon AG2R), Esteban Chaves (EF), Enzo Paleni (Groupama-FDJ), Marco Frigo (Israel-Premier Tech), Andrea Bagioli (Lidl-Trek), Will Barta (Movistar), Julian Alaphilippe, Mauri Vansevenant (Soudal Quick-Step), Chris Hamilton, Kevin Vermaerke (dsm-firmenich PostNL), Mattia Bais (Polti-Kometa), Tratnik (Visma | Lease a Bike), Domenico Pozzovivo, Luca Covilli, Filippo Fiorelli (VF Group-Bardiani) en Damiano Caruso (Bahrain Victorious), wat het een stevige kwalitatieve en kwantitatieve groep maakte.

Bahrain Victorious wordt nerveus door Bardet, die op zijn beurt het leven zuur gemaakt wordt door Tratnik

Eerste man die moest lossen was opvallend genoeg Alaphilippe na een bezoekje aan de medische wagen, waardoor hij toch wel pijnlijk werd ingerekend door Juan Sebastian Molano en Rui Oliveira van UAE-Team Emiratses. Ondertussen zat het spel daarvoor op de wagen, door een vroege aanval van Tratnik. Daarachter ontstond een groepje met A. Paret-Peintre, Bardet, Bagioli en Frigo, die op hun beurt weer wegreden van de overige vluchters.

Ondertussen gebeurde er nog meer: het begon te regenen, maar in het peloton werd Bahrain Victorious nerveus omwille van de voorgift van Bardet. Zij posteerden hun hardrijders op kop om de inmiddels zes (!) minuten voorsprong te verkleinen. Even later begon ook INEOS Grenadiers zich met de aanwezige hardrijders met de zaak te bemoeien.

Tratnik bleef ondertussen stug doorduwen, waarmee hij Bardet en co het leven zuur maakte. Dat noopte Paret-Peintre en zijn landgenoot ertoe om een versnelling op te schakelen achter de Visma | Lease a Bike-koploper. Bij de boog van de laatste tien kilometer had hij nog altijd een voorsprong van 45 seconden, terwijl het peloton meer dan vijf minuten toe moest geven.

Een boog verder, die van de vijf kilometer, was het nog altijd status quo voor Tratnik, die op die manier steeds meer aan de ritzege mocht gaan denken. Het oermens uit Slovenië beet op zijn tanden en weerde zich zo kranig tegenover de Franse achtervolgers, waar Paret-Peintre opvallend genoeg zijn oudere makker loste en in één ruk naar voren reed op drie kilometer van de meet. Einde verhaal voor Tratnik, en in mindere matie ook voor Bardet.

De klassementsrenners deden het vrij rustig aan. Bahrain Victorious mende de groep totdat kopman Antonio Tiberi geïsoleerd was, die nog een poging deed om weg te rijden. Daarmee smeerde hij enkel Thymen Arensman en Cian Uijtdebroeks wat tijd aan, die het in de slotfase lastig kregen.

Uitslag etappe 10 Giro d'Italia 2024

Results powered by FirstCycling.com

Lees etappe 10 Giro d'Italia terug in ons liveblog

Let op: laadt de liveblog even niet? Druk dan op F5 of refresh uw pagina!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws