Valverde na vijfde plaats weer in top tien van klassement: 'Moest betalen voor inspanning' Wielrennen
Wielrennen

Valverde na vijfde plaats weer in top tien van klassement: 'Moest betalen voor inspanning'

Valverde na vijfde plaats weer in top tien van klassement: 'Moest betalen voor inspanning'

Alejandro Valverde kende dinsdag naar eigen zeggen 'een zware dag' tijdens de zestiende etappe van de Giro d'Italia. De Spaanse kopman van Movistar Team zat mee in de kopgroep van de dag, maar kon in de finale niet wedijveren met de beste renners. Uiteindelijk kon hij zich wel aanklampen in een groepje met favorieten en sprintte hij naar de vijfde plaats. Het bracht hem terug in de top tien van het klassement, waar hij inmiddels al wel een achterstand heeft van meer dan negen minuten.

De 42-jarige Valverde rijdt tot nu toe een wat anonieme Giro d'Italia en wist in de eerste vijftien etappes niet verder te komen dan twee keer een negende plaats. Tijdens de zestiende etappe probeerde de Spanjaard het eens vanuit de vlucht van de dag en dat bracht hem in een interessante kopgroep. Veel grote namen moesten al eerder in de etappe verstek laten gaan, waardoor Valerde in de slotfase overbleef in een groepje met Lennard Kämna, Jan Hirt, Wout Poels, Thymen Arensman en Hugh Carthy.

Op de laatste klim van de dag was het Kämna die namens BORA-hansgrohe als eerste aanging, waarna de Duitser in het vervolg van de klim gezelschap kreeg van Hirt en Arensman. Het waren Carthy en Valverde die de twee niet konden volgen, terwijl Poels instructies kreeg om kopman Mikel Landa in de groep met favorieten te ondersteunen. Valverde werd in het slot van de klim gegrepen door een groepje met Richard Carapaz, Jai Hindley en Landa en kon zijn wagonnetje nog net aanhaken. In een sprint om de derde plaats werd de Spanjaard echter afgetroefd door Hindley en Carapaz, terwijl Hirt even daarvoor Arensman al had verslagen in de strijd om de ritwinst.

Valverde teleurgesteld: 'Niemand wilde rijden van voren'

Na afloop van de etappe kwam Valverde met een reactie op de Twitterpagina van de ploeg. 'Het was een erg zware en moeilijke dag', zo begint hij zijn verhaal. 'Het lukte me om te ontsnappen na het eerste gevecht, maar om eerlijk te zijn wilde bijna niemand van voren rijden op de belangrijke momenten. Ik wilde ook niet meer doen dan de anderen, aangezien ik als enige voorop zat van mijn team. Uiteindelijk moest ik iets meer inspanning leveren dan ik had moeten doen en voor die inspanning moest ik op de Santa pas Cristiana betalen.'

Valverde geeft aan dat hij in het vervolg van de etappe zijn eigen ritme reed en zoveel mogelijk de schade probeerde te beperken. Het bracht hem zogezegd terug naar de top tien van het algemeen klassement, waar de Spanjaard iets meer dan negen minuten achterstand heeft op rozetruidrager Richard Carapaz. Voorlopig kan Valverde nog omhoog en omlaag kijken in het klassement, terwijl woensdag alweer de volgende zware bergrit wacht. 'We kijken wat we de komende dagen kunnen doen', zo besluit hij.


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws