Hirt troeft Arensman af in loeizware rit; Landa, Carapaz en Hindley geven weinig toe op elkaar Wielrennen
Wielrennen

Hirt troeft Arensman af in loeizware rit; Landa, Carapaz en Hindley geven weinig toe op elkaar

Hirt troeft Arensman af in loeizware rit; Landa, Carapaz en Hindley geven weinig toe op elkaar

Jan Hirt heeft de spectaculaire zestiende etappe van de Giro d'Italia gewonnen. De Tsjech was op de laatste grote beklimming sterker dan Thymen Arensman. In de groep der favorieten werd aangevallen, maar de grote namen gaven weinig toe op elkaar. Richard Carapaz blijft leider in het algemeen klassement.

Het was Mortirolo-dag in de Giro d’Italia, dus wist je op voorhand dat de klimmers in de startblokken stonden om hun kansen te wagen. Dat was vanuit de start van de etappe in Sòla, waar Sonny Colbrelli een bezoekje bracht aan het peloton, direct goed te merken. Richting de voet van de eerste beklimming werd er slag om slinger gedemarreerd. Dat resulteerde in een bijzondere eerste groep, waarin onder meer Mathieu van der Poel én Mark Cavendish aanwezig waren.

Het groepje van zes werd op de Goletto di Cadino bijgehaald door een omvangrijke groep sterke klimmers en moesten onder de impulsen van deze renners zelf afhaken. We kregen grote namen voorin, zoals eerdere ritwinnaars Simon Yates, Lennard Kämna, Koen Bouwman en Giulio Ciccone. Vanuit Nederlands oogpunt waren verder ook nog Pascal Eenkhoorn, Wout Poels, Thymen Arensman en Wilco Kelderman aanwezig.

Bouwman verstevigt leiding in bergklassement

Op de eerste beklimming werd er direct een schifting doorgevoerd, waarna de mindere mannen moesten lossen. Richting de top werd duidelijk dat twee mannen hun zinnen gezet hadden op de bergpunten: blauwetruidrager Bouwman en Ciccone. In een felle sprint naar deze buit moest de Nederlander het uiteindelijk afleggen. De man van Trek-Segafredo wist hier 22 punten in te lopen op zijn concurrent.

De groep dook vervolgens de afdaling in naar de Mortirolo, maar nog voordat we bij de voet van de klim aankwamen, ontstond een belangrijk moment in de koers. De groep brak in twee delen, waarna mannen als Ciccone en Yates, maar ook Lorenzo Fortunato en Guillaume Martin, niet meer van de partij waren. Bouwman was wel van de partij, waardoor hij bovenop de top van de beklimming de punten kon meenemen voor de bergtrui. Hij verstevigde hiermee zijn leiding in het klassement.

Bouwman kwam samen boven in een groepje met de eerder genoemden Arensman, Poels en Kämna. Verder waren ook Hugh Carthy, Alejandro Valverdo, Chris Hamilton en Jan Hirt aanwezig. In deze samenstelling reden zij naar de volgende beklimming, die door de organisatie niet gecategoriseerd was. Hier liet de leider in het bergklassement het afweten. Hij liet zich met het oog op nog een paar zware dagen afzakken.

Nibali zet concurrentie onder druk, Bahrain neemt over

Richting de top van de Mortirolo was het in het peloton Astana Qazaqstan Team dat verrassend het kopwerk van INEOS Grenadiers overnam. De ploeg van Vincenzo Nibali dunde het peloton daarmee stevig uit en vervolgens bleek waarom: de Haai wilde de concurrentie wat onder druk zetten in de lastige afdaling. Door zijn toedoen maakte hij het de andere klassementsrenners lastig. Domenico Pozzovivo kwam zelfs ten val daarbij.

Aan het eind van de afdaling waren de verschillen tussen de klassementsrenners echter beperkt. Nibali had Vadim Pronskiy nog bij zich om wat werk te verrichten, maar het echte werk kwam vervolgens van Bahrain Victorious. Mikel Landa had nog voldoende manschappen tot zijn beschikking om het heft in de koers volledig in handen te nemen. Op de klim naar Teglio knaagden ze dan ook een behoorlijk stuk van de voorsprong af.

Kämna fopt medevluchters in afdaling

De koplopers hadden op dat moment nog iets minder dan vier minuten voorsprong op de groep der favorieten. Op het programma stond echter nog altijd één uiterst lastige beklimming: de Valico di Santa Christina. Kämna besloot niet te wachten tot de voet van de beklimming om zijn aanval te plaatsen. In de afdaling zette hij aan, om vervolgens in de eerste kilometers van de klim zijn voorsprong goed uit te bouwen. In een razend tempo had hij bijna een minuut verzameld op zijn medevluchters.

Poels had zich laten uitzakken uit de groep achtervolgers om zijn ploeggenoten op kop van de achtervolgende groep bij te staan. Bij de achtervolgers bleek Arensman nog wat energie over te hebben. Hij sprong weg uit het groepje met Hirt, Valverde en Carthy, waarna hij een gat sloeg van zo’n twintig seconden. Hirt zag het gebeuren en besloot niet veel later om het voorbeeld van de Nederlander te volgen.

Hirt en Arensman strijden om de dagzege

Arensman en Hirt wisten er met een sterke klim in te slagen om Kämna bij te halen. Op het moment dat ze de Duitser inrekenden, besloot de DSM-renner om direct weer te demarreren. Hirt had het lastig om de versnelling te volgen. Desondanks wist de Tsjech de poging van zijn medevluchter te pareren en zélf een gaatje te slaan. Hij dreef Arensman tot het uiterste in de strijd om de dagzege.

Hirt kwam met een kleine voorsprong op Arensman boven op de klim, waarna nog een natte afdaling richting de laatste anderhalve kilometer volgde. De coureur van Intermarché maakte nog wel een slippertje, maar dat weerhield hem er uiteindelijk niet van om te kunnen zegevieren. Zijn voorsprong was voldoende om al voor de finish te kunnen genieten van de dagoverwinning.

Landa zet aan, maar Carapaz en Hindley volgen

In de groep der favorieten was het Pozzovivo die als eerste moest afhaken, na zijn valpartij eerder in de etappe. Op het steile gedeelte van de slotklim was het vervolgens aan Landa zelf, nadat Poels zichzelf had wggecijferd en Pello Bilbao door een gekke valpartij uitgepierd was. Slechts twee waren in staat om de aanzet van Landa te volgen: rozetruidrager Carapaz en Jai Hindley.

De drie tenoren vochten een geweldige strijd uit met elkaar, terwijl João Almeida constant op een kleine achterstand bleef hangen. Ondanks de beschietingen gaven de drie weinig toe op elkaar, waarna zij samen boven kwamen. Op dat moment rekenden zij ook Valverde en Kämna in. Nibali volgde op een wat grotere afstand.

De eerste groep der favorieten mocht vervolgens nog strijden om de laatste bonificatieseconden. Landa liet zich in dat sprintje makkelijk wegzetten, waarna Hindley en Carapaz bijna gelijktijdig over de finishlijn kwamen. Het was de Australiër die aan het langste eind trok en daardoor vier seconden dichter bij Carapaz kwam in het algemeen klassement.

Uitslag etappe 16 Giro d'Italia 2022

Lees etappe 16 van de Giro d'Italia 2022 terug

Laadt de liveblog niet? Druk dan op F5 of ververs je mobiele pagina om het probleem te verhelpen!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws