Van Aert en co hoeven op en rondom VAM-berg niet te rekenen op Kristoff: 'Geen EK, focus me op CRO Race' Wielrennen
Wielrennen

Van Aert en co hoeven op en rondom VAM-berg niet te rekenen op Kristoff: 'Geen EK, focus me op CRO Race'

Van Aert en co hoeven op en rondom VAM-berg niet te rekenen op Kristoff: 'Geen EK, focus me op CRO Race'

Alexander Kristoff mag terugkijken op een redelijk seizoen, al had hij er zelf wel iets meer van verwacht (en gehoopt). Dat gaf de Noor van Uno-X Pro Cycling Team voorafgaand aan de Super 8 Classic (voorheen Primus Classic), waarin hij uiteindelijk als zevende finishte, te kennen tegenover In de Leiderstrui. De sympathieke sterkhouder laat bovendien weten dat men niet op hem hoeft te rekenen tijdens het EK wielrennen in Nederland. Nadat hij er in de Deutschland Tour achter kwam dat hij een gebroken schouder had, werd zijn schema wat aangepast, met als gevolg dat hij het Europees Kampioenschap overslaat.

Medio juni, vlak voor het begin van de Baloise Belgium Tour, wist deze website al een hartig woordje te spreken met de 36-jarige Noor. 'Eerlijk gezegd had ik gehoopt op iets betere resultaten. Maar ik word natuurlijk ook een dagje ouder, dus wordt het steeds moeilijker voor me', stelde de vriendelijke beer destijds. 'Ik ben ook niet per se ontevreden met mijn voorjaar. Maar je blijft uiteraard ook regelmatig hopen dat je weer net zo goed wordt als voorheen. Laat ik zeggen dat ik redelijk tevreden ben', luidde zijn conclusie toen we hem vroegen naar een evaluatie van het eerste semester van 2023.

Op 16 september, goed drie maanden en een Tour de France verder, spreekt de goedlachse coureur uit Stavanger nog altijd niet van een geslaagd seizoen. En dat terwijl hij in de Baloise Belgium Tour, het Noors Kampioenschap, de Tour de France én een aantal najaarsklassiekers (lees: Egmont Cycling Race en GP de Fourmies) regelmatig bij de pinken was. 'Ik had gehoopt dat ik hier stond met meer dan twee seizoenszeges op zak', vertelt hij op het marktplein in Brakel. Kristoff kraaide begin februari al victorie in de ouverture van de Ronde van Algarve, waarna hij ook in zijn thuisland (Tour of Norway) een ritje wist mee te snoepen.

Kristoff slaat EK wielrennen in Drenthe over, Noor rijdt CRO Race

'Als ploeg hebben we wel echt flinke stappen gezet. 'Uno-X heeft voor het eerst meegedaan aan een grote ronde, dus dat is alvast schitterend', vervolgt hij zijn analyse met een lichtpuntje. Kijkend naar het profiel van een man als Kristoff lag het in de lijn der verwachtingen dat de Scandinaviër, die zich in 2017 tot Europees kampioen kroonde, op 24 september 2023 op en rondom de VAM-berg op jacht zou gaan naar een tweede Europese titel. Hij laat desgevraagd echter weten dat hij verstek laat gaan voor het kampioenschap, als gevolg van een gebroken schouder ten tijde van de Deutschland Tour. 'Ik kwam er tijdens de proloog in Duitsland achter', aldus de winnaar van meerdere Monumenten, die tijdens de openingstijdrit meermaals naar zijn schouder greep. 'Ik had er best wel veel last van, dus hebben we toentertijd bij de nationale selectie besloten dat Rasmus (Tiller, red.) en Søren (Wærenskjold, red.) de kopmannen op het EK zullen zijn.'

'In principe had ik wel mee kunnen doen', gaat hij verder over de Drentse race. 'Mijn vorm is immers best wel goed. Maar een gebroken schouder baarde ons wel zorgen. Om die reden hebben we mijn programma wat omgegooid. In plaats van het EK focus ik me nu de op de CRO Race. Dat is misschien mijn laatste wedstrijd van het jaar, al staat de Sparkassen Münsterland Giro misschien ook nog op de planning.'

Youri van den Berg (Twitter: @YourivndnBerg)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws