WK-deelname aan de zijde van Van Vleuten, Vollering en Wiebes deed Adegeest goed: 'Een mooi startpunt' Vrouwenwielrennen
Vrouwenwielrennen

WK-deelname aan de zijde van Van Vleuten, Vollering en Wiebes deed Adegeest goed: 'Een mooi startpunt'

WK-deelname aan de zijde van Van Vleuten, Vollering en Wiebes deed Adegeest goed: 'Een mooi startpunt'

Voor Loes Adegeest was 2023 een waar topjaar, vooral omdat de Nederlandse renster in het tricot van FDJ-SUEZ haar eerste seizoen op WorldTour-niveau afwerkte. En met succes, daar ze eind januari al direct victorie kraaide. Ook de rest van het seizoen verliep van een leien dakje voor de geboren Wageningse, die begin september tijd vrijmaakte voor een gesprekje met In de Leiderstrui!

Het wielerverhaal van Adegeest behoeft enige uitleg. De nu 27-jarige wielrenster kwam in 2019 uit voor Parkhotel Valkenburg, de ploeg waar ze destijds samen met onder anderen Demi Vollering en Lorena Wiebes onder contract stond. Het was echter een seizoen om snel te vergeten, aangezien het werd gekenschetst door de nodige pech. Het zorgde er onder meer voor dat Adegeest in 2020, het eerste jaar dat de (wieler)wereld stevig in zijn greep werd gehouden door de coronacrisis, ineens zonder ploeg zat. De 1.69 meter lange dame was derhalve genoodzaakt om zich louter bezig te houden met trainen. En zo geschiedde: Adegeest wilde maar wat graag een terugkeer maken en begon als een malle te trainen, ook via Zwift.

Oproep op Twitter betaalde zich uit voor Adegeest

Ook in 2021 zat de talentvolle renster zonder broodheer, al wist ze medio juni wel naar de titel op het NK tijdrijden voor elite vrouwen zonder contract te snellen. Ze zag die prestatie echter niet direct omgezet worden in een contract bij een profploeg en moest dus nog even doorkoersen bij een clubteam. Op 22 september 2021 slingerde Adegeest dan maar een tweet de wereld in. Ze gaf daarin aan dat ze op zoek was naar een team dat haar in dienst wilde nemen. 'Looking for a pro team next year! Any team interested? 2021: 18 races, of which 5 wins, a total of 10 top-5 finishes, a 3rd place in the GC and 2nd in the Qom classification of my only stage race', was de toelichting bij haar 'open sollicitatie', die ook werd voorzien van de nodige statistische (watt-)gegevens.

Lees verder onder de tweet!

De oproep van Adegeest op Twitter betaalde zich uit. Het was immers UCI-team Rupelcleaning, ook wel bekend als IBCT, dat haar een contract aanbood. Namens die Belgische vrouwenwielerploeg met Ierse licentie wist ze in hoog aangeschreven wedstrijden naar mooie ereplaatsen te racen. Zo finishte ze als vierde in Dwars door het Hageland. Ook op het NK tijdrijden behaalde ze een knappe vierde plaats, achter hardrijdsters Ellen van Dijk, Riejanne Markus en Anouska Koster. Ook in het tweede semester van 2022 baarde Adegeest meermaals opzien, wat haar voor dit kalenderjaar een contract opleverde bij FDJ-SUEZ, de brigade met vrouwen als Grace Brown en Cecilie Uttrup Ludwig in de gelederen. Adegeest kroonde zich in 2022 tevens tot wereldkampioene, zij het op het UCI Cycling Esports-wereldkampioenschap.

Adegeest weet in een van haar eerste wedstrijden namens FDJ-Suez gelijk te winnen

'Wat goed is, komt snel' is een uitspraak die meestal gebruikt wordt als het gaat om de grote talenten op deze aardkloot. Ook in het geval van de ietwat 'vergeten' Adegeest is het gezegde op zijn plaats. In een van haar eerste wedstrijden op het hoogste wielerniveau was het immers raak voor Adegeest, die de Cadel Evans Great Ocean Race wist te winnen. 'Dat was natuurlijk een heel lekker begin van het seizoen', zo vertelt ze voorafgaand aan de GP Plouay - Classic Lorient Agglomération (gewonnen door Mischa Bredewold) aan In de Leiderstrui. 'Daarna kwam ik helaas wel in een klein dipje terecht als gevolg van een coronabesmetting. Maar het was niet dat ik de voorjaarsklassiekers voor niks heb gereden, want ik heb er wel wat ervaring kunnen opdoen. Ik weet nu ook beter waar ik me volgend jaar op wil richten.'

'In de Vuelta ging het daarna weer supergoed', vervolgt ze haar verhaal, waarbij ze doelt op haar derde plaats in de zesde etappe van de Spaanse rittenkoers. Ook in de Tour de France Femmes gaf Adegeest acte de présence. 'Dat was natuurlijk een mooie ervaring. Qua resultaten was het misschien niet wat ik ervan verwacht had, temeer omdat ik de ronde ook niet heb uitgereden. Tussen de Vuelta en de Tour zat ook nog het NK. Daar was ik dan wel weer erg goed', refereert ze aan haar vierde en vijfde stek op respectievelijk de wegrit en tijdrit.

Lees verder onder de foto!

WK-deelname aan de zijde van Van Vleuten, Vollering en Wiebes deed Adegeest goed: 'Een mooi startpunt'
Adegeest wint de Cadel Evans Great Ocean Race

Deelname aan WK wielrennen was voor Adegeest en mooie ervaring en een 'mooi startpunt voor eventuele podiumambities'

Haar goede rijden had als gevolg dat Adegeest werd opgenomen in de Nederlandse selectie voor het wereldkampioenschap in Glasgow. Zowel op de Mixed Team Relay (zevende) als de wegrit (45ste) vertegenwoordigde ze de kleuren van Nederland. 'Meedoen aan het WK was een doel waarvan ik eigenlijk niet wist of het überhaupt haalbaar was. Nederland is namelijk misschien wel het allersterkste land in het vrouwenwielrennen. Ook dat was dus een hele mooie ervaring. Ik zie het ook als prestatie op zich dat ik de selectie heb weten te halen. Het feit dat ik nu een keer heb meegedaan aan het WK kan als mooi startpunt dienen voor eventuele podiumambities in de toekomst', steekt ze haar doelen niet onder stoelen of banken.

Adegeest geeft te kennen dat ze zichzelf zou omschrijven als een echte allrounder. 'Ik kan vrij veel klimmetjes overleven en ik ben iemand die na een zware koers over een sterk eindschot beschikt', geeft ze een nadere toelichting. 'In wedstrijden waarin gesprint wordt zonder de échte sprinters heb ik het meeste kans om te winnen. Dat is iets wat ik ook wel echt altijd wil blijven behouden.' Is Adegeest dan eigenlijk wel voornemens om zich te specialiseren in één of twee specifieke dingen? 'Ik zou op zich nog wel beter willen klimmen, maar dat moet dan niet echt ten koste gaan van mijn sprint. De tijdrit is wél een onderdeel waarvan ik zeker weet dat ik het wil uitbouwen. Daardoor kom ik met het oog op de toekomst automatisch toch ook wel een beetje bij het rijden van klassementen uit.'

De veelzijdige Adegeest is geboren in Wageningen, maar heden ten dage woonachtig in Deventer. Ook de onlangs gestopte Annemiek van Vleuten is afkomstig uit die regio. Adegeest antwoordt echter ontkennend wanneer we haar vragen of ze wel eens samen trainde met de veelvraat, met wie ze dus ook samen het WK reed. 'Nee, dat eigenlijk niet. Maar we trainen dus wel allebei regelmatig in het Posbank-gebied, al ben ik Annemiek eerlijk gezegd nog nooit tegengekomen!', stelt ze al lachend. Adegeest geeft ten slotte aan dat ze niet per se een voorbeeld heeft, maar dat ze wel zo nu en dan keek hoe wereldtoppers als Van Vleuten dingen aanpakken. 'Als kind was ik trouwens wel fan van Marianne Vos', voegt ze er nog snel aan toe, om zich vervolgens klaar te maken voor de Bretonse wedstrijd.

Youri van den Berg (Twitter: @YourivndnBerg)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws