Van Aert en Vingegaard delen de koek in Tour de France: Belg dagzege, Deen met geel naar Parijs Wielrennen
Wielrennen

Van Aert en Vingegaard delen de koek in Tour de France: Belg dagzege, Deen met geel naar Parijs

Van Aert en Vingegaard delen de koek in Tour de France: Belg dagzege, Deen met geel naar Parijs

Wout van Aert heeft in Rocanamour beslag weten te leggen op de twintigste etappe van de Tour de France. In een zeer spannende tijdrit hield hij Jonas Vingegaard en Tadej Pogacar af. Vingegaard heeft uiteraard wel het geel in bezet en gaat dat tricot naar Parijs brengen.

Caleb Ewan mocht om 13.05 uur het spits afbijten als rode lantaarn van deze Tour. De Australiër werkte de tijdrit, net als andere sprinters als Fabio Jakobsen en Dylan Groenewegen, op zijn gemakje af. Voor hen rest er namelijk nog die heilige kans zondag, op de Champs-Elysées in Parijs.

De eerste tijdrijders van betekenis waren Mikkel Bjerg (UAE-Team Emirates) en Yves Lampaert (Quick Step-Alpha Vinyl). De Deen reed een formidabele tijdrit en vaagde alle tijden van de tabellen, terwijl Lampaert tekort kwam. Hij eindigde op meer dan vijf minuten van Bjerg, na de hoop onderweg opgegeven te hebben.

Ganna zet eerste échte richttijd neer

Filippo Ganna was de volgende naam van betekenis. De Italiaan gaf voorafgaand aan de tijdrit aan dat hij niet honderd procent was en dat Van Aert zou winnen, maar zijn prestaties op de fiets wezen anders uit: Ganna dook bijna twee minuten onder de tijd van Bjerg.

Mattia Cattaneo (Quick Step), Jan Tratnik en Fred Wright (Bahrain Victorious) nestelden zich achter Ganna, terwijl een andere schaduwfavoriet, Stefan Bissegger, er niet aan te pas kwam. De Zwitser viel tweemaal in de openingstijdrit in Kopenhagen, nu moest hij na enkele kilometers al van fiets wisselen door een schakelprobleem. Bissegger reed gedesillusioneerd verder en gaf uiteindelijk meerdere minuten toe.

Een andere Zwitser, Stefan Küng, kwam niet aan de tijden van Ganna. Wie dat wel kwam, was Bauke Mollema. De Nederlands kampioen dook aan het eerste tussenpunt maar liefst negen (!) seconden onder de tijd van Ganna, wat gerust een prestatie van formaat genoemd mag worden.

Sterke Mollema, geweldige Van Aert en sublieme Vingegaard

Nadeeltje voor Mollema was zijn plek in het schema, daar Van Aert enkele minuten na hem startte. De Belg maakte direct korte metten met de tijd van de Groninger, door er vijf minuten onder te duiken. Aan het tweede tussenpunt moest Mollema al meer tijd toegeven, maar Van Aert bleef doorbuffelen: aan de finish was hij 41 seconden sneller dan Ganna.

Vanaf Van Aert was het afwachten tot de grote drie (Thomas, Pogacar, Vingegaard). Die eerste liet al een uitstekende tijd noteren, door bij tussenpunt 1 maar één seconde achter Van Aert door te komen. Pogacar deed zelfs één seconde sneller, maar Vingegaard gaf iedereen op de broek: de Deen liet bij tussenpunt 1 12.01 minuut neerzetten, zeven seconden sneller dan Pogacar.

Aan het tweede tussenpunt verloren Thomas en Pogacar al de nodige tijd tegenover Van Aert, terwijl Vingegaard zijn voorsprong wist te behouden. Bij het derde tussenpunt krabbelde Thomas wonderwel weer op, waardoor ook hij plots tussen de uitdagers stond. Vingegaard hield daar nog maar één seconde over op zijn ploeggenoot, dus het werd wonderwel nog spannend.

Thomas kwam als eerste aan bij de slotkilometer, terwijl Vingegaard nog bijna een bocht miste. De man uit Wales gaf aan de meet dertig seconden toe, wat wel aangaf hoe hard Van Aert de laatste kilometers heeft afgewerkt. Pogacar deed er 27 seconden slomer over dan Van Aert, waarna Vingegaard als laatste over de meet bolde. De Deen deed de laatste honderden meters rustig aan, waardoor Van Aert de zege boekte!

Uitslag tijdrit etappe 20 Tour de France 2022

Results powered by FirstCycling.com

Lees tijdrit etappe 20 Tour de France 2022 terug in ons liveblog

Let op: laadt de liveblog even niet? Refresh dan uw browser of klik op F5!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws