Van Avermaet over teamplayer Van Aert: 'Als het er toe doet, wil hij zelf op het voorplan staan' Wielrennen
Wielrennen

Van Avermaet over teamplayer Van Aert: 'Als het er toe doet, wil hij zelf op het voorplan staan'

Van Avermaet over teamplayer Van Aert: 'Als het er toe doet, wil hij zelf op het voorplan staan'

Geen land waar het wereldkampioenschap elk jaar zo leeft als bij onze zuiderburen. Elk jaar wordt de selectie geanalyseerd, worden mogelijke tactieken en scenario's doorgenomen en wordt achteraf uiteengezet waar het al dan niet misliep voor de Belgen. Aan de vooravond van het slotweekend van de wereldkampioenschappen in Australië bracht HLN Greg Van Avermaet en José De Cauwer samen om hun licht te laten schijnen op de koers van zondag.

Van Avermaet heeft er zelf al veertien WK's opzitten en was een paar keer dicht bij de wereldtitel, maar is voor het tweede jaar op rij niet geselecteerd door bondscoach Sven Vanthourenhout. José De Cauwer werd als bondscoach van de Belgische ploeg met Tom Boonen in 2005 wereldkampioen. Tonnen ervaring dus, maar ook twee mannen met een uitgesproken mening.

Om te beginnen over de Belgische selectie. De Cauwer kan al één en ander afleiden uit de keuzes van Vanthourenhout, en in het bijzonder de afwezigheid van Dylan Teuns. 'Het is natuurlijk zo dat deze selectie bijna compleet in het teken van Wout van Aert staat. Als je Teuns meepakt, heb je een extra renner in steun voor Remco Evenepoel', zo analyseert De Cauwer. 'Teuns is toch een ander type dan de rest? Die leunt aan tegen de klimmers. Met hem erbij versterk je Remco in zijn rol. Dylan had in de voorlaatste ronde op de klim kunnen gaan om er nog een aantal af te maken. Hij had zo de weg kunnen openen voor Remco. Van Aert heeft dat niet nodig.'

De Cauwer: 'Wie gaat achter Remco rijden met Van Aert in het wiel?'

En zo gaat het al snel over over het duo Evenepoel-Van Aert. Twee van de beste coureurs ter wereld in een en dezelfde ploeg. Hoe moet de Belgische ploeg dat aanpakken? 'Als de rolverdeling duidelijk is, moet je niet bang zijn', zo vertelt Van Avermaet. 'Die gasten zijn professioneel. Vorig jaar was het gevaar groter: toen stond Wout boven Remco. Nu voelt iedereen zich naar waarde geschat. Dat werkt beter. Veel tijd heeft hij niet gehad, maar ik denk dat Vanthourenhout hard gewerkt heeft om een ploeg te smeden.'

Elk land is in ieder geval jaloers op zo'n twee kopmannen, zo weet ook De Cauwer. 'Niemand heeft twee zo’n kopmannen. Ze zijn geweldig compatibel', aldus de voormalige bondscoach. Op papier is het alleen maar goed om met twee sterke kopmannen van start te gaan, maar toch is een goede samenwerking tussen beiden niet evident.

Lees verder onder de foto.

Van Avermaet over teamplayer Van Aert: 'Als het er toe doet, wil hij zelf op het voorplan staan'
Vorig jaar was Van Aert op het WK in Leuven de enige kopman binnen de Belgische selectie. Dit jaar staat Evenpoel in de pikorde naast de renner van Jumbo-Visma.

'Stel: Evenepoel rijdt weg op 30 kilometer van het einde en Van Aert zit in de achtervolgende groep. Wie gaat dan achter Remco rijden met Wout in het wiel? Dat is een voordeel voor Remco en een probleem voor Wout, terwijl het eigenlijk ideaal voor hem zou moeten zijn', zo vertelt De Cauwer. Want hoe je het ook draait of keert, zowel Van Aert als Evenepoel willen zelf wereldkampioen worden, teamplayer of niet.

Zo bekijkt ook De Cauwer de zaak. 'Van Aert is een teamplayer op het moment dat het kan. Maar als het is om zelf te winnen, is hij daar. Als het moet, gaat Wout achter elke Jumbo rijden die beweegt. Garantie.' Van Avermaet treedt zijn gesprekspartner bij. 'Wout is een teamplayer als het hem past, maar hij geeft geen cadeaus. Als het er toe doet, wil hij zelf op het voorplan staan.'


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws