Fransen gaan uit van eigen sterkte op WK: 'We gaan niet tegen de Belgen rijden' Wielrennen
Wielrennen

Fransen gaan uit van eigen sterkte op WK: 'We gaan niet tegen de Belgen rijden'

Fransen gaan uit van eigen sterkte op WK: 'We gaan niet tegen de Belgen rijden'

Naast de Belgische selectie beschikt Frankrijk misschien wel over het sterkste blok op het WK wielrennen. Naast uittredend wereldkampioen Julian Alaphilippe zijn ook Valentin Madouas, Benoît Cosnefroy, Romain Bardet en Christophe Laporte kanshebbers voor de wereldtitel. Bondscoach Thomas Voeckler en zijn renners Madouas en Alaphilippe blikken al eens vooruit richting de wedstrijd van zondag.

Beginnen doen we met Alaphilippe. Na een jaar vol met ziekte en pech ging de Fransman in de Vuelta hard tegen de grond en moest hij wegens een ontwrichte schouder opgeven. Alaphilippe besliste na wat getwijfel toch af te zakken naar Australië om zo een gooi te doen naar een derde opeenvolgende wereldtitel. Door zijn gebrekkige voorbereiding schat echter niemand de kansen van de puncheur hoog in.

'Ik zal niet in de beste conditie aan de start staan, dat is een feit. Het had uiteraard beter geweest om de Vuelta uit te rijden', zo laat hij zich ontvallen bij Cyclism'Actu. 'Door die valpartij sta ik zondag niet als enige leider van de Franse ploeg aan de start, maar als één van de leiders. Die rol gaat me goed af. We hebben renners binnen de selectie die de laatste weken veel meer gepresteerd hebben dan mij, voor wie het parcours echt binnen hun mogelijkheden ligt en voor wie ik graag mijn uiterste best zal doen. Ik sta hier zonder druk aan de start, maar met zin om alles te geven.'

Of Alaphilippe na zondag nog wereldkampioen is of niet, hij zal een gelukkig man zijn, zo vertelt hij. 'Het is een dubbel gevoel. Zonder de regenboogtrui ga ik minder snel herkend worden, minder gesolliciteerd worden en zal alles wat rustiger worden. Maar langs de andere kant is de regenboogtrui dragen ook een droom geweest. Het is iets enorm. Dus ik ga een derde titel uiteraard niet zomaar laten schieten.'

Fransen gaan uit van eigen sterkte op WK: 'We gaan niet tegen de Belgen rijden'
Alaphilippe wordt in Leuven wereldkampioen, na uitstekend voorbereidend werk van Madouas. Zondag zijn de rollen misschien omgedraaid.

Een renner waar het minder over gaat, maar die wel eens zou kunnen verrassen is Madouas. De renner van Groupama-FDJ was enorm sterk in de voorjaarsklassiekers - denk maar aan de Ronde van Vlaanderen, waar hij lange tijd de enige was die Mathieu van der Poel en Tadej Pogacar kon volgen en derde werd - en vindt in Wollongong een parcours op zijn maat. Madouas kijkt op de Twitter van zijn ploeg al eens vooruit naar de strijd om de regenboogtrui.

'Na mijn recente overwinningen (in de Ronde van Luxemburg wist hij twee ritten te winnen, red.) heb ik vertrouwen in dit WK. De tegenstand is uiteraard zeer sterk. We moeten gewoon proberen de best mogelijke prestatie neer te zetten. We hebben nu twee keer op rij het WK gewonnen met de Franse ploeg, dus gaan we voor een derde wereldtitel. We beseffen dat het moeilijk zal worden, maar ik denk dat we een sterk blok hebben dat zeker kan meedoen voor de overwinning. We stellen onszelf hoge doelen, maar we voelen ons klaar om ze met deze ploeg te verwezenlijken.'

Voeckler: 'We gaan geen wedstrijd tegen de Belgen rijden'

Architect van het Franse succes in Leuven in 2021: Voeckler. Een bekkentrekker als wielrenner, als bondscoach een goeie tacticus, zo blijkt. Hoe kijkt hij naar de wedstrijd van zondag? 'We gaan geen wedstrijd tegen de Belgen rijden', zo vertelt hij aan VeloNews. 'Want dat zou betekenen dat we ons niet focussen op de andere favorieten zoals Biniam Girmay, Van der Poel of Pogačar. We moeten voorzichtig zijn en ons niet fixeren op het Belgische team, ondanks de twee uitzonderlijke renners die ze hebben. We koersen niet om iemand te laten verliezen, maar om het Franse team te laten winnen.'

Hoe schat de Franse bondscoach de vorm in van Alaphilippe? 'Ik zou niet durven zeggen dat ik hem opgeef voor de wereldtitel, want dan zou hij geen 24 uur gevlogen hebben om hier in Australië te geraken. Ik zal er rekening mee houden dat Julian in de Vuelta is gevallen en dat er andere renners die heel fit zijn, bij wie het parcours past. Ik heb al een tijdje geleden gezegd dat het rondje zwaarder zou uitvallen dan we oorspronkelijk dachten, en dat werd bevestigd op de verkenning', zo sluit Voeckler af.


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws