Van der Poel kiest voor succesvol 2021-programma richting grote klassiekers en Tour de France Wielrennen
Wielrennen

Van der Poel kiest voor succesvol 2021-programma richting grote klassiekers en Tour de France

Van der Poel kiest voor succesvol 2021-programma richting grote klassiekers en Tour de France

Mathieu van der Poel kiest wat betreft zijn wegseizoen in 2023 voor de bekende weg. Na een druk en verrassend programma in 2022 (met de Giro en de Tour) grijpt de Nederlander van Alpecin-Deceuninck voor dit jaar terug op het programma dat in 2021 zo succesvol was.

Dat betekent dat Van der Poel in het voorjaar te zien zal zijn in Strade Bianche, de Tirreno-Adriatico en Milaan-Sanremo, alvorens de blik wordt gericht op de Vlaamse klassiekers. De Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix zijn daar uiteraard de hoofddoelen, zo vertelde hij woensdagmiddag tegenover aanwezige media in het zonnige Spanje.

In 2021 ging het ontzettend goed en dus rijdt Van der Poel bijvoorbeeld weer geen Omloop Het Nieuwsblad en Kuurne-Brussel-Kuurne. 'Normaal gezien rijd ik het openingsweekend niet. Die koersen liggen iets te dicht op de Italiaanse wedstrijden en passen dus niet heel goed in het schema', zo vertelt hij aan HLN. Ook de Amstel Gold Race moet er in 2023 aan geloven en staat niet op de kalender.

Van der Poel hoopt Tour de France een keer uit te rijden

Na het voorjaar is de Tour de France het volgende grote doel. Van der Poel kiest net als in 2021 voor de Ronde van Zwitserland als laatste voorbereidingskoers. In de Tour is hij na twee deelnames vooral voornemens om Parijs een keer te halen. In 2021, toen hij een rit won en de gele trui droeg, stapte hij vervroegd uit in dienst van de Olympische Spelen in Tokio. In 2022 was hij fysiek niet in orde en gaf hij in de tweede week op. 'Het wordt vooral tijd dat ik eens Parijs haal. Dat moet toch eens lukken', zegt Van der Poel, die in de Tour voor ritzeges gaat en niet per se voor de groene trui. 'De groene trui is geen doel, dat interesseert me voorlopig weinig', zo citeert De Telegraaf hem.

De keuze voor het 2021-programma is niet zo gek. Van der Poel won in dat jaar, nadat hij wereldkampioen veldrijden was geworden in Oostende, eerst met overmacht Strade Bianche, alvorens hij in de Tirreno twee ritten won. Hij ging in die Tirreno zo diep dat zijn voorjaar wat procentjes miste, maar die kreeg hij terug richting de Tour. Hij won twee ritten in de Ronde van Zwitserland, droeg daar de leiderstrui en in de Tour van 2021 was het op dag twee raak op de Mûr de Bretagne. Van der Poel won de rit en pakte geel.

Of hij in februari opnieuw voor de WK-titel kan gaan in de cross, is nog de vraag. Van der Poel kampte de laatste twee crossen met rugproblemen. Hij is momenteel in Spanje voor een hoogtestage, alvorens hij moet pieken op het WK in Hoogerheide. Ook het WK op de weg is een groot doel, in augustus in Glasgow. 'Glasgow heb ik ook aangestipt. Het is een parcours dat me normaal moet liggen. Het WK is altijd een doel en dat zal dit jaar niet anders zijn.'

Programma Mathieu van der Poel 2023

04-03: Strade Bianche
06/12-03: Tirreno-Adriatico
18-03: Milaan-Sanremo

02-04: Ronde van Vlaanderen
09-04: Parijs-Roubaix

11/18-06: Ronde van Zwitserland
01/23-07: Tour de France

06-08: WK wielrennen


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws