Van der Poel wijst voor 'achilleshiel' naar val in Tokio, maar blijft hoopvol: 'Naast de fiets geen pijn' Wielrennen
Wielrennen

Van der Poel wijst voor 'achilleshiel' naar val in Tokio, maar blijft hoopvol: 'Naast de fiets geen pijn'

Van der Poel wijst voor 'achilleshiel' naar val in Tokio, maar blijft hoopvol: 'Naast de fiets geen pijn'

Mathieu van der Poel weet waar hij aan toe is voor 2023. Tijdens het trainingskamp van zijn ploeg Alpecin-Deceuninck bracht de Nederlandse superster tegenover de aanwezige pers zijn wedstrijdplanning ter kennis. Bovendien deed hij andermaal wat over zijn rugklachten uit de doeken.

De alom besproken rugklachten van Van der Poel, inmiddels een hot topic binnen de wielerwereld, zijn aan de orde van de dag. De kopman had in de laatste twee zandcrossen flink veel last van zijn rug en dat terwijl hij een jaar geleden nog maanden moest toekijken door een rugblessure. 'Dat is zo frustrerend. Ik weet gewoon dat het niets conditioneels is en dat ik veel sneller kan rijden. Maar door die rug kan ik dat niet laten zien. En vooral: dit duurt nu al bijna twee jaar, sinds die val op de Spelen in Tokio. Het kan niet anders of daar moet iets misgegaan zijn dat we toen niet konden opmerken. Nog altijd kan ik niet zeggen wat de pijn precies doet opspelen, laat staan wat de precieze oorzaak is', zo klinkt hij ongeduldig tegenover Het Nieuwsblad.

Voor Van der Poel is het een grote houvast dat de klachten anders zijn dan een jaar geleden. 'Dat is het positieve en dat is ook het grote verschil met vorig jaar. Toen had ik ook naast de fiets pijn, nu niet. Gewoon rustig rijden is geen probleem. Een dag voor Zonhoven heb ik nog drie uur achter de brommer gereden. Had ik ook geen pijn. Binnen een paar dagen zal ik mijn rug ook weer volop kunnen belasten bij een rit op de weg. Daar ben ik niet bang voor. Alleen: de weg is geen cross. Het moet dringend ook verbeteren in de cross.'

Van der Poel hoopt WK-gevecht te kunnen leveren met Van Aert

Het WK in Hoogerheide blijft zodoende een vraagteken. Van der Poel gaat er sowieso starten, maar de grote vraag is hoe de rug die dag gaat reageren. Middels zijn vaste oefeningen en een uitgebalanceerd trainingsprogramma hield hij de rug een jaar lang goed, maar hoe blijft hij in Hoogerheide pijnvrij? 'Ik kan het alleen maar hopen, zodat ik tenminste weer op volle kracht een duel met Van Aert kan uitvechten. Maar evengoed speelt ook daar de pijn weer op. Dit zal wellicht mijn achilleshiel blijven. Iets dat hopelijk onder controle raakt, maar altijd een zorg zal blijven. Niet op de weg, daar heb ik geen angst voor, maar wel in de cross en misschien ook in het mountainbiken.'

De eerstvolgende wedstrijdcross van Van der Poel vindt plaats op zondag 22 januari. Hij zal vanaf de locatie van zijn huidige trainingskamp in Spanje niet ver hoeven te reizen, daar de Wereldbekerwedstrijd in het Spaanse Benidorm dan op het programma staat.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws