Van der Poel laat monden openvallen met 60 kilometer solo aan 47,8 per uur, voor tweede titel in Roubaix Wielrennen
Wielrennen

Van der Poel laat monden openvallen met 60 kilometer solo aan 47,8 per uur, voor tweede titel in Roubaix

Van der Poel laat monden openvallen met 60 kilometer solo aan 47,8 per uur, voor tweede titel in Roubaix

Mathieu van der Poel heeft met een bizarre overmacht Parijs-Roubaix gewonnen. De wereldkampioen reed op een kleine zestig kilometer van de streep weg en reed over alle kasseien bijna drie minuten (!) weg bij de rest. Zijn tweede titel op rij.

Een kleine 260 kilometer, met de wereldkampioen uiteraard als grote favoriet. Zo'n grote favoriet, dat de rest in de dagen vooraf al aankondigde dat er moest worden geanticipeerd en dat gebeurde ook. Zonder de zieke Dylan van Baarle was Visma | Lease a Bike één van de ploegen die in de openingsfase huishield. De van ziekte teruggekeerde Christophe Laporte zagen we proberen, maar het was Per Strand Hagenes die erin slaagde om mee te komen.

De jonge Noor werd vergezeld door onder meer Kasper Asgreen (Soudal-Quick Step), Rasmus Tiller (Uno-X) en Marco Haller (BORA-hansgrohe). Een sterke groep, die al weg was toen er in het peloton hard werd gevallen. Onder meer schaduwfavorieten Jonathan Milan, Tim Merlier en Laurenz Rex lagen erbij. Jonas Rutsch (EF Education - EasyPost) en Elia Viviani (INEOS Grenadiers) moesten net als Milan opgeven.

Lees verder onder de video!

Alpecin-Deceuninck neemt koers vol in handen

Na een openingsuur aan bijna 55 (!) gemiddeld had de kopgroep logischerwijs geen al te grote voorsprong. Een half minuutje groeide nog wel, en de zeven voorop kregen gezelschap van Dries De Bondt en Dusan Rajovic. Toen we op 163 kilometer van de finish begonnen aan de eerste kasseistrook was het verschil door toedoen van Alpecin-Deceuninck speelbaar en sloeg de pech voor Visma | Lease a Bike wéér toe. Laporte reed lek en zou niet meer van voren komen. Alpecin-Deceuninck was namelijk los!

Na de eerste strook stond de wind even gunstig en brak het peloton in stukken. Mads Pedersen van Lidl-Trek miste de slag en moest achtervolgen, maar op de strook Viesly-Briastre keerde hij terug. Door het geweld waren alle vroege vluchters ingerekend en kon het spel opnieuw beginnen. Rex deed er niet meer aan mee, hij reed hard tegen een afgezet verkeersobstakel en gaf op. Terugkomen was ook geen optie meer, met een gemiddelde van 51 kilometer per uur na 140 kilometer...

Lees verder onder de video!

Van der Poel gaat heel vroeg

Nadat Joshua Tarling van INEOS door een plakbidon was gediskwalificeerd en Pedersen ook een lekke band had overleefd, maakten we ons langzaam op voor de finale. De veelbesproken chicane voor het Bos van Wallers leverde geen problemen op, net als de strook zelf. Lidl-Trek verkleinde de voorste groep wel tot nog slechts 35 mannen. Tijd om te anticiperen, met Gianni Vermeersch (Alpecin-Deceuninck) en Laurence Pithie (Groupama) die hun kans schoon zagen. Dat slaagde niet door het enorme tempo dat Alpecin bleef leveren.

Toen Stefan Küng en Nils Politt door Vermeersch knap waren geneutraliseerd, was het Van der Poel die op de strook van Orchies (op 59 van de streep) aanging. Hij verwachtte misschien mensen mee, maar toen hij omkeek, was hij alleen gevlogen. De regenboogtrui twijfelde niet en trok door. Vijftien seconden werd een halve minuut en een halve minuut werd een minuut. Op 48 kilometer van Roubaix leek de boel al beslist.

Lees verder onder de video!

Wie komen er mee op het podium met Van der Poel?

Achter Van der Poel was het hollen en stilstaan. De eerste plaats was weg, dus werd er vol gekoerst voor plek twee. Küng, Pedersen, Pithie, Politt en Philipsen creërden een groep van vijf en de voorsprong van de leider groeide al naar twee minuten. Toen Pithie onderuit ging, sloeg hij even terug in een derde groep erachter (met daarin onder meer Tom Pidcock van INEOS), maar de Nieuw-Zeelander toonde karakter en ging met de onvermoeibare Vermeersch nóg eens in de achtervolging.

Richting de laatste twintig kilometer begon het verschroeiende tempo van 48 per uur door te wegen. Küng viel door een tempoversnelling van Philipsen weg bij de eerste achtervolgers, waardoor Philipsen, Pedersen en Politt om het podium mochten vechten. Küng kwam erachter te rijden, met nog wel een veilige voorgift op ploegmaat Pithie en Vermeersch. Nadat Van der Poel met bijna drie minuten (!) voorsprong zijn ererondes op de Vélodrome had afgewerkt (en nog een idiote fan had ontlopen), was het wachten op de sprint voor de ereplaatsen. Philipsen werd net als vorig jaar tweede in het sprintje, voor Pedersen en Politt. Küng werd vijfde.

Uitslag Parijs-Roubaix 2024 - mannen

Results powered by FirstCycling.com

Lees hier de ontwikkelingen in Parijs-Roubaix 2024 terug in ons liveblog! 

Laadt de liveblog niet? Druk dan even op F5 of refresh je mobiele pagina of de app. Krijg je een foutmelding op de website? Leeg dan even je cookies en/of cache voor de beste ervaring!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws