Van der Poel openhartig over crossprogramma, Monumenten-ambitie en deelname aan Vuelta Wielrennen
Wielrennen

Van der Poel openhartig over crossprogramma, Monumenten-ambitie en deelname aan Vuelta

Van der Poel openhartig over crossprogramma, Monumenten-ambitie en deelname aan Vuelta

Mathieu van der Poel won zondag met speels gemak het Madrid Criterium. Na afloop schoof hij aan voor een gesprek met verschillende gasten, geleid door de Eurosport-journalist Laura Mesequer. 'Het was een eer om hier te rijden en ik ben verrast door hoeveel fans hier aanwezig zijn. Ook de signeersessie met Alberto (Contador, red.) was crazy', opent de wereldkampioen.

Van der Poel is een ware alleskunner op de fiets, van veldritten van een uur tot het winnen van de langste koers op de weg: Milaan-Sanremo. De deelnemers aan het gesprek willen graag het geheim van hem weten. 'Veldrijden doe ik al van kinds af aan. Tegenwoordig is het laatste uur, anderhalf uur van een klassieker vergelijkbaar met een veldrit. Het enige verschil is dat je daarvoor nog vijf uren moet fietsen', grapt Van der Poel.

'Ik slaag erin om vrij fris te beginnen aan de finale van lange koersen', vervolgt de Nederlander op serieuze toon. Het is ook een proces geweest, dat een paar jaar geleden is begonnen. Ik denk dat ik nu op mijn beste niveau ooit als wegrenner zit', waarmee Van der Poel ongetwijfeld op zijn uiterst succesvolle seizoen doelt. Zo won hij met Milaan-Sanremo en Parijs-Roubaix twee Monumenten, beide voor de eerste keer. Met de WK-wegrit in Glasgow volgde in augustus een gigantische kers op de taart.

Van der Poel keert eind december terug in de cross voor 10 à 15 crossen (inclusief WK in Tabor)

Contador wil graag weten welke discipline Van der Poel nou de leukste vindt. 'Dat is een moeilijke vraag', antwoordt hij. 'Het is vooral het afwisselen van de disciplines waarvan ik geniet. Dat ik niet een heel jaar hetzelfde hoef te doen. Maar het is waar dat ik in het veldrijden niets meer te bereiken heb', doelt Van der Poel op het veelvuldig winnen van de regenboogtrui in die discipline.

'De nadruk ligt daardoor meer op het wegwielrennen. Ik heb nog wat doelen en dit seizoen had ik het geluk dat ik er drie kon afvinken. Dus het is een waanzinnig jaar voor mij geweest. En ik kan niet wachten om volgend jaar in deze trui in de klassiekers te koersen.' Bij die uitspraak zullen vele wielerfans zich watertandend aansluiten.

Zoals verwacht maakt Van der Poel eind december zijn rentree in het veld. Een specifieke datum geeft hij alvast niet. 'Het zal een beetje hetzelfde zijn als vorig seizoen, dus zo'n tien à vijftien crossen, met het WK als mijn laatste.' Het WK veldrijden bij de mannen staat voor 4 februari gepland in het Tsjechische Tabor, thuishaven van de voormalige wereldkampioen Zdenek Stybar, ook een goede vriend van Van der Poel.

Van der Poel ziet winnen van alle Monumenten niet als een must en denkt aan Vuelta in 2024

Waar Van der Poel in de cross alles wel bereikt heeft, is er op de weg nog voldoende om naar te streven. Zo willen de aanwezigen wel weten of hij ook het winnen van alle vijf de Monumenten ambieert, iets was enkel voor de grootheden van de koers is weggelegd. 'Ik denk dat het lastig zal worden. Ik geloof dat Luik-Bastenaken-Luik mogelijk is. Ik koerste er al eens en finishte niet zo ver. Lombardije is echter een ander verhaal. Het is meer een race voor de klimmers. Misschien ga ik het een keer proberen, maar ik weet dat het bijzonder lastig is. Het is ook niet één van mijn grootste uitdagingen. Ik concentreer mij op de koersen die ik kan winnen. Dat is vooral belangrijk', blijft het paradepaardje van de broers Roodhooft realistisch.

Van der Poel koerst nauwelijks in Spanje, maar een drieweekse door het Iberisch Schiereiland ziet hij voor volgend jaar misschien wel zitten. 'Met de Olympische Spelen wordt het een bijzonder jaar. Ik weet nog niet precies wat ik zal doen, maar de Vuelta is een optie voor komend jaar', wakkert hij ter afsluiting de hoop van de Spaanse wielerfans aan.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws