Van der Poel overweegt deelname aan WK gravel: 'Weet niet of ik kan winnen' Wielrennen
Wielrennen

Van der Poel overweegt deelname aan WK gravel: 'Weet niet of ik kan winnen'

Van der Poel overweegt deelname aan WK gravel: 'Weet niet of ik kan winnen'

Voegt Mathieu van der Poel straks nóg een discipline toe aan zijn repertoire? Het zou zomaar kunnen: de Nederlander overweegt namelijk mee te gaan strijden op het wereldkampioenschap gravelrijden. De UCI heeft plannen om voor deze discipline vanaf 2022 een WK te organiseren.

Eind september presenteerde de UCI enkele nieuwe plannen voor het wielrennen, waarin een gloednieuwe Gravel World Series en een wereldkampioenschap op gravel werden aangekondigd. Naar verluidt zal dat evenement in 2022 in de Verenigde Staten, de plek waar gravelfietsen al ontzettend populair is, gehouden worden. Dit is momenteel echter nog niet bevestigd.

Oud-renners als Laurens ten Dam en Thomas Dekker zorgen ervoor dat het gravelrijden ook in Nederland steeds populairder wordt. In de gravelwedstrijden starten profs en amateurs in dezelfde categorie, wat het een uniek karakter geeft. Ook de sfeer rond de wedstrijden, waarbij het niet ongewoon is om na afloop met elkaar nog wat te drinken, wordt vaak geprezen.

Van der Poel overweegt deelname aan WK gravel

Door zijn achtergrond in het veldrijden en mountainbiken is het niet verwonderlijk dat Van der Poel naar zijn ambities in deze discipline wordt gevraagd. In The GCN Show werd de Nederlander gevraagd of hij overweegt om aan het wereldkampioenschap deel te nemen, waarop het antwoord zonder al te veel twijfel 'ja' luidde. Of hij zichzelf ook ziet winnen, is een heel ander verhaal: 'Dat weet ik niet. Ik heb nog nooit een gravelwedstrijd gereden.'

Dat Van der Poel goed overweg kan op gravelstroken bewees hij echter wel al. Zo won hij eerder dit jaar bijvoorbeeld op overtuigende wijze de Strade Bianche. Hoewel deze wedstrijd op normale wegfietsen verreden wordt, kent de Italiaanse klassieker ruim zeventig kilometer over grindstroken.

Met een uitstapje naar het gravelrijden zou Van der Poel het voorbeeld van enkele andere profrenners volgen. In oktober won bijvoorbeeld Alexey Lutsenko een wedstrijd in Italië waarin meer dan honderd kilometer aan gravelstroken waren opgenomen. Demi Vollering en Tijmen Eising kroonden zich in november tot de eerste Nederlands kampioenen in dit onderdeel.

Video: Interview met Van der Poel in GCN Show

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws