Van der Poel voert race tegen de klok met acclimatisering: 'Ben nog niet super, maar goed' Wielrennen
Wielrennen

Van der Poel voert race tegen de klok met acclimatisering: 'Ben nog niet super, maar goed'

Van der Poel voert race tegen de klok met acclimatisering: 'Ben nog niet super, maar goed'

Mathieu van der Poel hoopt dat hij zondag topfit is voor de wegwedstrijd bij het WK wielrennen in Australië. De Nederlandse kopman kwam pas begin deze week aan in Wollongong en voert dus een race tegen de klok met acclimatisering en de daarbij horende jetlag.

Twee dagen na zijn aankomst in Australië reed Van der Poel al een Mixed Team Relay, en daar voelde hij dat hij nog niet de Mathieu van een paar dagen eerder was. 'Ik was wel goed tijdens die tijdrit. Ik reed de wattages die ik voor ogen had. Het was nog niet zoals het zondag moet zijn. Ik ben nog niet super, maar goed: ik ben hier pas sinds maandag. Het kost wat tijd om te acclimatiseren', zo vertelt hij aan De Telegraaf.

Dat Van der Poel zo laat naar Australië vloog, kwam door een gebrek aan wedstrijdritme. MvdP had de koerskilometers in België hard nodig, nadat hij afgelopen zomer in de Tour de France vroegtijdig afstapte. Daarna kon hij niet rijden in bijvoorbeeld de Tour of Britain en in de Canadese koersen, omdat zijn ploeg Alpecin-Deceuninck er geen startrecht had. 'Ik heb er alles aan gedaan om in orde te zijn voor dit WK. Ik ken mijn lichaam goed, maar in de Tour hebben we ook gezien dat het geen exacte wetenschap is', houdt hij daarom een slag om de arm.

Van der Poel wil bij derde WK-poging echt meedoen

Met zeges in twee Belgische 'kermiskoersen' en winst op de Citadel in de GP Wallonie lijken de benen op tijd te draaien. Hoe dat zondag zal zijn, is voor Van der Poel echter ook een vraagteken. 'Af en toe gaat het niet zoals je wil en het menselijk lichaam is geen machine. Het kan wel eens tegenzitten, maar ik heb wel het gevoel dat ik goed ben. Anders was ik ook niet afgereisd. Of het genoeg is voor zondag weet je nooit. Maar ik ga er wel voor.'

De inmiddels 27-jarige Van der Poel is ook niet in een positie om even een WK te skippen. 'Ik hoop dat ik ooit in mijn carrière eens wereldkampioen kan worden. Dat ik dat kan ’afvinken’ van mijn lijstje. Het is zo’n moeilijke wedstrijd om te winnen en ik heb ook nog pas twee keer meegedaan.' Na Harrogate 2019 (hongerklop) en Leuven 2021 (net hersteld van een rugkwetsuur) is het nu tijd voor een derde poging. 'Het was twee keer niet slecht. Het was zeker geen fiasco, maar ik hoop er zondag wel dichter bij te zijn. Ik word ook een dagje ouder, de kansen om die regenboogtrui te pakken, worden elk jaar kleiner.'

Geen nieuwe rustperiode na het WK voor Van der Poel

Voor Van der Poel is het WK in Australië in ieder geval niet zijn laatste kunstje van het wegseizoen, zo lijkt het. De Nederlander vertelt aan het Algemeen Dagblad dat hij genoeg rust heeft gehad en na de wegwedstrijd in Wollongong mikt op meer koersen, op de weg of misschien zelfs al in het veld. Van der Poel denkt na het WK aan de Italiaanse najaarskoersen, met bijvoorbeeld de Ronde van Lombardije. Het zou ook kunnen dat hij zijn cross-seizoen veel eerder dan vorig jaar aanvangt. 'Ik ga in ieder geval niet rusten. Dat heb ik dit jaar al te veel moeten doen. Ik heb de afgelopen weken heel hard gewerkt en daar wil ik van profiteren', zo klinkt het ambitieus.


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws