Van obscure klimmers tot onbekende veelwinnaars: houd deze nieuwe TDT-Unibet-renners in de gaten in 2024 Wielrennen
Wielrennen

Van obscure klimmers tot onbekende veelwinnaars: houd deze nieuwe TDT-Unibet-renners in de gaten in 2024

Van obscure klimmers tot onbekende veelwinnaars: houd deze nieuwe TDT-Unibet-renners in de gaten in 2024

TDT-Unibet start het seizoen op 8 februari in de Tour of Antalya en de nieuwe ploeg neemt meteen veel onbekende renners mee naar Turkije. Ooit gehoord van de Fransman Axel Huens of de Brit Charlie Paige? TDT-Unibet mag met recht een vreemdelingenlegioen genoemd worden. Een ploeg vol obscure klimmers en onbekende veelwinnaars uit allerlei verschillende landen. In de Leiderstrui zet de spotlight op vijf interessante aanwinsten van TDT-Unibet die zomaar kunnen verrassen in 2024.

Slechts drie renners van de formatie van Bas Tietema hebben ervaring in de hoogste regionen van de wielersport. Twee renners hebben niet eens ervaring op continentaal niveau en komen rechtstreeks van een clubteam. Bij de première van de documentaire over TDT-Unibet vertelt Tietema al aan deze site dat er bewust op deze manier gescout is. 'Wij hebben alleen gekeken naar wat renners in de toekomst kunnen presteren, niet naar wat ze in het verleden gedaan hebben. We staan bekend als de ploeg met de leuke filmpjes, maar ik ben juist benieuwd naar het sportieve. Ik denk dat er heel veel jongens bij onze ploeg rijden die echt gaan verbazen.'

Charlie Paige

Van obscure klimmers tot onbekende veelwinnaars: houd deze nieuwe TDT-Unibet-renners in de gaten in 2024
Charlie Paige is een talentvolle klimmer bij TDT-Unibet

'Een goed voorbeeld van zo'n renner die kan gaan verrassen, is bijvoorbeeld Charlie Paige', aldus Tietema in december. Paige is een 23-jarige klimmer uit Groot-Brittannië. Hij reed de voorbije twee seizoenen bij Bourg-en-Bresse Ain Cyclisme, een hoog aangeschreven amateurclub uit Frankrijk waar in het verleden onder anderen Victor Lafay en Rémy Rochas hebben gekoerst.

Paige reed in 2023 in veel grote koersen eigenlijk net iets slechter dan de hoog aangeschreven beloften, zo werd hij vierde in de loodzware Gido della Valle d'Aosta, achter Darren Rafferty (Nu EF Education -EasyPost), Alexy Faure Prost (Nu Intermarché - Wanty) en Isaac Del Toro (Nu UAE Team Emirates). Hij bevond zich een beetje in niemandsland, twee minuten achter nummer drie Del Toro, twee minuten voor nummer vijf Witse Meeusen.

Het was niet per se een uitschieter naar boven. Hij werd namelijk ook zevende in de door Lennert Van Eetvelt gewonnen Alpes Isère Tour en won de nationale klimkoers Tour du Piémont Pyrénéen. Het vertrouwen spat eraf bij Tietema, want als er naar verborgen parels in zijn selectie wordt gevraagd, noemt hij meteen de klimmer Paige. Hij maakt ook meteen onderdeel uit van de ploeg in Antalya, dus let op hem in 2024. Hij is een man die het beste tot zijn recht lijkt te komen in de zware bergritten.

Baptiste Huyet

Van obscure klimmers tot onbekende veelwinnaars: houd deze nieuwe TDT-Unibet-renners in de gaten in 2024
Baptiste Huyet op trainingskamp met TDT-Unibet Pro Cycling

Baptiste Huyet maakt een vergelijkbare ontwikkeling door als Paige. Deze 23-jarige Fransman is de tweede pure klimmer in de selectie van TDT-Unibet en komt net als Paige van Bourg-en-Bresse Ain Cyclisme, al heeft hij er ook al een stage van een klein half jaar opzitten bij het continentale Van Rysel - Roubaix Lille Métropole aan het eind van 2023.

Huyet eindigde net als Paige in de top tien van de Alpes Isère Tour, hij werd tiende. Hij begon pas echt indruk te maken toen hij aan zijn stage bij Van Rysel begon. In de Tour de l'Ain werd hij voor die ploeg 21e in het eindklassement, direct achter eerder genoemde Faure Prost, voor mannen als Andrea Piccolo. Hij stond qua tijd dichter bij de nummer drie in het klassement, dan bij de nummer 23. Om even een beeld te geven van het kaliber renners in de top tien: Michael Storer, Kenny Elissonde, Sébastien Reichenbach, Jésus Herrada en Rudy Molard reden voorin die koers mee.

De uitslagen van Huyet zijn niet zo klinkend als die van Paige, maar Huyet heeft wel al een vuurdoop gehad tegen professionals en dook daardoor met meer kennis en ervaring de winter in. We verwachten het meest van Paige in het hooggebergte, maar Huyet is een man om zeker in de gaten te houden.

Cedrik Bakke Christophersen

cedrik bakke christophersen tdt unibet
Cedrik Bakke Christophersen heeft de blik op oneindig in zijn nieuwe ploegtenue

Cedrik Bakke Christophersen is een zeer interessante renner bij TDT-Unibet, maar we plaatsen nog wat vraagtekens bij zijn specialiteit. De 22-jarige Noor kan op hellend terrein uitstekend uit de voeten, maar profileert zich voorlopig in tegenstelling tot Paige en Huyet iets meer in koersen waar de tijdsverschillen beperkt blijven. Dat houdt in: Christophersen rijdt snoeihard omhoog, maar hij heeft nog weinig wedstrijden in het absolute hooggebergte gereden.

Maar dat is ook logisch, aangezien hij zich pas iets meer dan een jaar volledig op de wielrennerij focust. Eerst was Christophersen namelijk een triatleet. De Noor werd in 2023 knap tiende in de Arctic Race of Norway, een 2.PRO-wedstrijd, vol met hoog aangeschreven renners als Dylan Teuns, Tobias Halland Johannessen en winnaar Stephen Williams. Vlak daarvoor werd hij ook zevende in de Tour of Qinghai Lake. In de Vredeskoers, een hoog aangeschreven beloftenwedstrijd in Tsjechie, reed de jongeling zich naar de vierde plek in het eindklassement.

Christophersen heeft van de TDT-Unibet-klimmers het meest indrukwekkende C.V. en dat zal hem ongetwijfeld helpen met de stap naar het pro continentale niveau. Vooral in het middengebergte heeft hij mooie dingen laten zien in het afgelopen seizoen. We doen hem echter tekort als we hem nu al een bepaald stempel meegeven. Hij werd namelijk ook zevende in de zware gravelklassieker Gylne Gutuer en kwam in de Vredeskoers ook goed mee in de zwaarste ritten. Bij de Noor kan het dus nog alle kanten op, al lijkt hij toch vooral een klimmer te zijn.

Adam Toupalik

Van obscure klimmers tot onbekende veelwinnaars: houd deze nieuwe TDT-Unibet-renners in de gaten in 2024
Adam Toupalik trekt als veelwinnaar naar TDT-Unibet

We gaan even weg bij de klimmers en de jonge talenten. De 27-jarige Adam Toupalik is een van de interessantste renners binnen TDT-Unibet. De Tsjech, die ooit selectieve bekendheid vergaarde door te denken dat hij het WK veldrijden had gewonnen, heeft op het continentale niveau de ene na de andere overwinning geboekt. In 2023 boekte hij vijf UCI-overwinningen, waarvan één op UCI.1-niveau en vier op UCI.2-niveau. Al die vijf overwinningen boekte hij met minimaal twee en maximaal zeven seconden voorsprong.

Toupalik heeft een winnaarsinstinct en kan heel goed het juiste moment uitkiezen, op dat bewuste WK na dan. Op korte, explosieve heuvels lijkt hij het beste tot zijn recht te komen en Toupalik kan wat dat betreft een belangrijke rol gaan spelen in de klassiekerkern van TDT-Unibet. In 2023 won hij vier eendagskoersen en één etappe in een rittenkoers.

Axel Huens

Van obscure klimmers tot onbekende veelwinnaars: houd deze nieuwe TDT-Unibet-renners in de gaten in 2024
Axel Huens heeft het goed naar zijn zin op trainingskamp met TDT-Unibet

De vijfde renner in deze lijst is Axel Huens, de tweede Fransman in deze lijst. Deze jongen is in tegenstelling tot Huyet alleen verre van een klimmer, hij specialiseert zich namelijk in het Vlaamse en Noord-Franse werk. Hij werd bijvoorbeeld vijfde in de Kattekoers (Gent-Wevelgem voor beloften), zesde in de Dorpenomloop Rucphen en vierde in een lastige etappe in de Tour du Loir et Cher (hij werd ook tiende in het eindklassement).

Huens is niet alleen goed in het voorjaar, verre van. In de zomer bleef hij knappe resultaten behalen. Hij werd derde op het Frans kampioenschap voor beloften, werd vijfde in de Hel van Voerendaal en sloot het seizoen af met een vierde plek in Parijs-Tours voor beloften. Afmaken lijkt vooralsnog niet het sterkste punt van Huens, maar hij is er al wel vaak dichtbij geweest. Onder de vleugels van een klassiekerspecialist als Andreas Stokbro (Deense aanwinst van TDT-Unibet met WorldTour-ervaring bij NTT Pro Cycling en Qhubeka-Assos) kan Huens allicht zijn krachten leren gebruiken om daadwerkelijk te gaan winnen.

Bonus: Jelle Johannink

Tot slot willen we een korte vermelding geven aan de Nederlander Jelle Johannink. Deze 27-jarige renner spendeerde tot voor kort de helft van zijn tijd op de boerderij en heeft tot op heden niet echt als volwaardig profwielrenner geleefd. 'Daarom zien wij in zo'n jongen bijvoorbeeld ook veel potentie', zegt Tietema over hem. Hij is gemaakt voor het klassieke werk en hoopt finale te rijden in de Amstel Gold Race, zo vertelt hij in een video van Tour de Tietema.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws