Voorbeschouwing Muscat Classic 2024 | Debuut Jakobsen voor dsm-firmenich PostNL in het verre Oman! Wielrennen
Wielrennen

Voorbeschouwing Muscat Classic 2024 | Debuut Jakobsen voor dsm-firmenich PostNL in het verre Oman!

Voorbeschouwing Muscat Classic 2024 | Debuut Jakobsen voor dsm-firmenich PostNL in het verre Oman!

Als voorsmaakje op de Ronde van Oman, die op zaterdag 10 februari van start gaat, vindt net zoals vorig jaar de Muscat Classic plaats. De eendagskoers van de 1.1-categorie vindt nog maar pas voor de tweede keer plaats, maar lokt wel enkele ronkende namen. Over de 173 kilometer worden enkele heuveltjes bedwongen, maar de streep ligt op het vlakke, waardoor renners met verschillende eigenschappen hun kansen kunnen wagen in de Golfstaat. In de Leiderstrui blikt vooruit!

Het startschot van de koers in en rond het Arabisch schiereiland werd al gegeven bij de AlUla Tour, die Simon Yates als winnaar kreeg. De Muscat Classic is daardoor wel de eerste eendagskoers in de regio en lokt de meeste namen die ook aan de start zullen staan van de Ronde van Oman, die een dag later vertrekt. In tegenstelling tot vorig jaar telt die rittenkoers echter opnieuw een traditionele vijfdaagse in plaats van een zesdaagse. De allereerste editie was een kolfje naar de hand van Jenthe Biermans, die de sprint van een omvangrijke kopgroep won voor zijn landgenoot Jordi Warlop en de Italiaan Andrea Vendrame. Sprinters hebben dus zeker een kans op het heuvelachtige parcours!

Praktische informatie Muscat Classic 2024

  • Muscat - Al Bustan
  • Vrijdag 9 februari 2024
  • Deelnemers 
  • Klassering: 1.1

In dit artikel

  • Laatste winnaars
  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie

Laatste winnaars Muscat Classic

2023 Jenthe Biermans

Parcours, weer en tijden Muscat Classic 2024

Het starschot wordt gegeven in Al Mouj Muscat en komt aan in Al Bustan, dat helemaal aan de andere kant van de stad ligt. De aanloop is overwegend vlak, waardoor de vluchters al snel kunnen wegrijden, maar omstreeks halfweg koers is het klimmen geblazen. Net zoals vorig jaar moeten er zes gecategoriseerde beklimmingen worden overwonnen. Op de eerste klim van de dag, de Jabal Road (3,5 kilometer, 9,2 procent), na lijken de klimmetjes sterk op elkaar: nauwelijks een kilometer lang, maar wel heel steil. De top van de klim van de Al Jissah (1,1 kilometer, 10 procent), die als enige twee keer moet bedwongen worden, ligt echter slechts vier kilometer van de finish. Veel tijd om terug te keren uit de achtergrond is er dus niet!

Voorbeschouwing Muscat Classic 2024 | Debuut Jakobsen voor dsm-firmenich PostNL in het verre Oman!

Weer
In tegenstelling tot het grijze grauwe weer in West-Europa schijnt uiteraard de zon in Oman. Het kwik zal stijgen naar 23 graden Celsius, waardoor de beenstukken en de lange mouwen dus zeker achterwege mogen gelaten worden. Ook niet onbelangrijk is dat er weinig of geen wind voorspeld wordt, wat wel een bepalende rol speelde in de AlUla Tour, en dat er uiteraard geen enkele kans op neerslag is.

Tijden
Start: 11.20 uur (8.20 uur Nederlandse tijd)
Finish: rond 16.00 uur (13.00 uur Nederlandse tijd)

Favorieten Muscat Classic 2024

De deelnemerslijst is nog niet compleet. Er zijn dus nog aanpassingen mogelijk.

Door de verrassende winnaar van vorig jaar enerzijds en het nog altijd heuvelachtige parcours anderzijds stippen we vooral punchers en sprinters, die een bergje over kunnen, aan. Ook door de zeer onvolledige deelnememerslijst momenteel staren we nog wat in het ongewisse over wie we nu echt naar voren moeten schuiven.

Wie wel als een van de enigen zijn selectie bekendmaakte, is Soudal-Quick Step. Zij starten met een bijzonder jonge, maar ook sterke ploeg. Met onder andere Fausto Masnada, Paul Magnier en Mauri Vansevenant. De Fransman is uitstekend begonnen bij de Wolfpack en pakte op Mallorca al zijn eerste profzege na een fantastische lead-out van zijn Amerikaanse ploeggenoot. Ook Vansevenant toonde in de Ronde van Oman al vroeg op het seizoen over een uitstekend stel benen te beschikken en de Belgische renner met de nogal opvallende klimstijl vindt er wel een parcours naar zijn maat.

paul magnier

dsm-firmenich PostNL wedt dan weer op twee totaal verschillende paarden, maar wel van een enorm kaliber: Frank van den Broek en Warren Barguil. De Fransman houdt van korte, steile klimmetjes - getuige zijn vele toptienplaatsen in de Waalse Pijl - en heeft ook een behoorlijk eindschot. Wie trouwens ook debuteert voor zijn nieuwe ploeg is Ide Schelling. De 26-jarige Nederlander van Astana werd vorig jaar achtste en mag dit jaar wel als een van de favorieten beschouwd worden. Anthon Charmig van die ploeg moet dit ook kunnen.

Voor de rest houden we bij Cofidis maar beter Bryan Coquard en Jesus Herrada in de gaten. De Fransman heeft zijn sprintersbenen al heel snel gevonden, maar moest het zowel in de AlUla Tour als in de Classica Comunitat Valenciana afleggen tegen Dylan Groenewegen, Tim Merlier of Soren Waerenskjold. Wie ten slotte ook een kans maken zijn Jenno Berckmoes (Lotto Dstny) en het Arkéa-duo Cristian Rodriguez en Amaury Capiot.

Intermarché-Wanty komt ook met een ijzersterke ploeg op de proppen, waarbij Fransesco Busato (vorig jaar vierde) en Lorenzo Rota de vooruitgeschoven pionnen zullen zijn.

Wie zijn volgens In de Leiderstrui de favorieten voor de Muscat Classic 2024

Favorieten: Paul Magnier (Soudal-Quick Step) en Warren Barguil (dsm-firmenich PostNL)
Outsiders: Lorenzo Rota (Intermarché-Wanty) Mauri Vansevenant (Soudal-Quick Step), Ide Schelling (Astana Qazaqstan Team) en Bryan Coquard (Cofidis)
Long shots: Frank van den Broek (dsm-firmenich PostNL), Fransesco Busato (Intermarché-Wanty), Jésus Herrada (Cofidis) Cristian Rodriguez en Amaury Capiot (Arkea-B&B Hotels), Fausto Masnada (Soudal Quick-Step), Jenno Berckmoes (Lotto-Dstny)

TV Muscat Classic 2024

De Muscat Classic stond in 2023 voor het eerst op de kalender en had nog niet bijster veel bekijks. Ook in 2024 moet het grote wielerpubliek op zoek naar een stream om beelden te zien van de eendagskoers in Oman. Niet gek, aangezien grote broer Tour of Oman door de ASO wordt georganiseerd en de Muscat Classic niet. Wél is de Muscat Classic vrijdag hoogstwaarschijnlijk via verschillende livestreams te bewonderen. Ook het wedstrijdverslag vind je vrijdagmiddag op In de Leiderstrui!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws