Veni, vidi, Bini: Girmay andermaal primus op lastige Touraankomst, Philipsen en De Lie komen tekort Wielrennen
Wielrennen

Veni, vidi, Bini: Girmay andermaal primus op lastige Touraankomst, Philipsen en De Lie komen tekort

Veni, vidi, Bini: Girmay andermaal primus op lastige Touraankomst, Philipsen en De Lie komen tekort

Biniam Girmay (Intermarché-Wanty) heeft de achtste etappe van de Tour de France naar zijn hand weten te zetten. Hij was de beste na de sprint van een gereduceerd peloton, dat de hele dag achter de eenzame vluchter Jonas Abrahamsen (Uno-X) had aangereden in regenachtige omstandigheden. Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck) werd tweede, voor Lotto-Dstny-coureur Arnaud De Lie.

Voorafgaand aan de rit luidde de hamvraag: zou het iets voor de aanvallers of (sterke) spurters zijn? Bij de tweede categorie moesten we het alvast met een man minder doen, daar Mads Pedersen van Lidl-Trek besloot niet meer van start te gaan. De ex-wereldkampioen kampte met de naweeën van zijn val eerder deze week en kon niet meer vertrekken.

Bij de start gaf de kopman van de Duits-Amerikaanse formatie tekst en uitleg. Zijn schouder begon almaar meer pijn te doen en dit vereiste naderende onderzoeken, ook met het oog op zijn volgende grote doel van deze zomer: de wegrit op de Olympische Spelen in Parijs, waar hij voor goud wil gaan. Groen zou het dus niet meer worden, wat dan weer 'goed' nieuws was voor Girmay en co.

Van der Poel en Van Gils leggen hypotheek op kopgroepen

Na een nerveuze neutralisatie werden de coureurs omstreeks 13.20 uur afgevlagd, waarbij er drie direcht achter de auto van koersdirecteur van wegreden. Het EF-duo Stefan Bissegger en Neilson Powless nam het heft in handen, bollentrui Abrahamsen volgde en zodoende was de vogel al héél vroeg gevlogen. In het peloton ging men vrij vlot breeduit en daarmee leek het vonnis beslecht.

Voorin voelden Bissegger en Powless de boel met Abrahamsen al hangen en zij besloten te wachten op enkele ploeggenoten die de oversteek wensten te maken: Ben Healy en Alberto Bettiol demarreerden in de heuvelzone vanuit het peloton, maar dat vonden bijvoorbeeld Mathieu van der Poel van Alpecin-Deceuninck en Maxim Van Gils (Lotto-Dstny) niet oké. Zij deden dit in dient van hun sprinters Philipsen en De Lie.

Ondertussen besloten de twee heren van EF Education-EasyPost Abrahamsen maar te laten rijden, die zijn bergpunten zo cadeau kreeg. Afscheiding kon daarachter niet gemaakt worden en zo gooiden de mannen van Jonathan Vaughters zowel vooraan als achteraan hun eigen ruiten in, waar Abrahamsen niet - of juist wel - van maalde.

Zodoende ontstond er een ietwat aparte situatie. Veel geloste sprinters kwamen 'gratis' terug, terwijl Abrahamsen binnen no time zes minuten wegreed van de grote groep. Dat was toch wel het sein voor Cofidis, Intermarché-Wanty, Alpecin-Deceuninck en Lotto-Dstny om de handen ineen te slaan, wetende dat ze met de Scandinaviër ook geen gewone vooruit hadden rijden.

Abrahamsen maakt indruk, terwijl landgenoot in Oostenrijk overleed na val

En zo kabbelde deze rit wat voort, waarbij het kaarsje van de eenzame Noor ook langzaam begon te doven. Een valpartij van Warren Barguil (dsm-firmenich PostNL) en enkele lekke banden zorgden nog voor wat feiten, maar dat was het eerlijk gezegd dan ook in het middenrif van deze klassieke overgangsetappe in de Tour de France.

Terwijl Abrahamsen vocht tegen het peloton in de Tour de France, was de Noor onwetend wat betreft wat voor drama zich in de Ronde van Oostenrijk had afgespeeld. Zijn 25-jarige landgenoot Andre Drege, die twee weken geleden nog één plek voor hem eindigde op het nationale kampioenschap, kwam daar om het leven na een val in de afdaling van de Grossglockner. Via deze weg: alle sterkte aan de familie en vrienden van Drege.

Niet wetende dat een collega uit Noorwegen zojuist het leven had gelaten, denderde Abrahamsen op de inmiddels natte Franse wegen door. In het peloton deden ze dat echter ook, daar de nervositeit toenam terwijl de donkere wolken zich samenpakten boven Frankrijk. Plots zagen we daardoor ook veel renners achter het peloton rijden, waaronder outsiders Michael Matthews en Magnus Cort. Op die manier werd ook het gat naar Abrahamsen gedicht, die wel de complimenten in ontvangst mocht nemen voor zijn dag in de vlucht.

Wout van Aert nam de controle in die fase op zich en zorgde er dus ook voor dat Abrahamsen op vijftien kilometer van de finish een vogel voor de kat was. Daarna kon de focus stilaan op de eindspurt, al wilden ook de klassementsmannen natuurlijk weer van voren zitten. EF Education-EasyPost fietste daar nog wat tussendoor om de koers harder te maken, in dienst van sprinter Marijn van den Berg.

Healy zorgde er met een stevige versnelling voor dat enkele spurters onder druk werden gezet, waaronder Fabio Jakobsen. Richting de oplopende slotkilometer was het aan de mannen die wel overleefden om zichzelf te positioneren, waarbij het peloton nog wonderwel recht bleef toen enkele mannen elkaar raakten. De ploeg die het uiteindelijk het beste op de rails had, was Decathlon AG2R.

Intermarché-Wanty pakte echter met verve over in dienst van Girmay, maar op hun beurt kwam Cofidis van voren. De spurt werd uiteindelijk ingezet door Coquard, waarna Philipsen de boel leek te gaan regelen. Op de meet timede Girmay echter zo perfect als het maar kon, terwijl De Lie zijn spurt niet volledig kon lanceren.

Uitslag etappe 8 Tour de France 2024

Results powered by FirstCycling.com

Lees etappe 8 Tour de France terug in ons liveblog

Let op: laadt de liveblog even niet? Druk dan op F5 of refresh uw pagina!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws