Wiebes sprint iedereen op lengtes in Binche-Chimay-Binche pour Dames Wielrennen
Wielrennen

Wiebes sprint iedereen op lengtes in Binche-Chimay-Binche pour Dames

Wiebes sprint iedereen op lengtes in Binche-Chimay-Binche pour Dames

Vooraf werd Lorena Wiebes genoemd als de absolute topfavoriete voor de zege in Binche-Chimay-Binche pour Dames. Die favorietenrol maakte ze met verve waar. De Europees kampioene stak met kop en schouders boven de rest uit en sprintte met gemak naar haar 23e overwinning van het seizoen.

De tweede editie van Binche-Chimay-Binche voor de dames was 118 kilometer lang. De eerste zeventig kilometer liep over een heuvelachtig maar niet superzwaar parcours, waarna de laatste 48 kilometer werden verreden op een plaatselijk parcours. Dit rondje was 16 kilometer lang en moest dus drie keer afgelegd worden. Hier liep het flink op en af, maar het werd nooit echt steil dus werd er een sprint verwacht. In de laatste kilometers moesten de rensters vervelend steil omhoog, waar ook kasseien lagen, wardoor de aankomst deed denken aan Nokere Koerse.

Francesca Barale (Team DSM), Hannah Ludwig (Uno-X Pro Cycling), Silke Smulders (Liv Racing Xtra), Nicole Steigenga (Team Coop-Hitec Products), Matilde Vitillo (Bepink), Julie Van De Velde (Plantur-Pura), Ilse Pluimers (AG Insurance-NXTG Team) kleurden de race vooraan. Deze dames vochten de hele dag lang tegen de bierkaai. Op 20 kilometer voor de streep was het verschil nog maar een halve minuut, waar team Le Col-Wahoo het verschil deed slinken. Door het op- en aflopende parcours was het peloton flink uitgedund toen de bel voor de laatste ronde klonk. Team DSM reed uiteraard voor kopvrouw Lorena Wiebes, die duidelijk op papier de snelste was.

Van De Velde demarreert, uitgedund peloton kraakt

Door het slinkende gat sloeg de nervositeit toe in de kopgroep. Met vijftien kilometer te gaan zag Van De Velde haar kans schoon en begon aan de boom te schudden. Daardoor moesten Pluimers en Vitillo het hoofd buigen, waardoor vijf rensters vooraan bleven. Door de tempoversnelling groeide het gat weer een beetje waardoor de koplopers nog ruim veertig seconden hadden toen zij de laatste tien kilometer inreden. De samenwerking was goed, terwijl in het peloton weinig ploegen nog de kracht hadden om een volwaardige achtervolging in te zetten.

In de dalende lijn richting de laatste kilometer ging het dan toch hard met de achterstand van het peloton. Met vier kilometer te gaan bedroeg het verschil nog maar vijftien tellen. De dames vooraan begonnen langzaamaan steeds meer naar elkaar te kijken. De Italiaanse Barale draaide niet vol mee, omdat haar kopvrouw Wiebes er aan kwam. Daardoor was het vlak voor de vod gedaan voor de kopgroep. Team DSM bewaarde het beste voor het laatste en bracht Wiebes in perfecte positie. Daardoor was het voor de Nederlandse sprintster een koud kunstje om het af te maken. Marjolien van 't Geloof (Le Col-Wahoo) werd tweede, voor Aniina Ahtosalo (Uno-X Pro Cycling).

Uitslag Binche-Chimay-Binche 2022 vrouwen

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws