Trentin draait Quick-Step een loer en wint tweede etappe Ronde van Luxemburg Wielrennen
Wielrennen

Trentin draait Quick-Step een loer en wint tweede etappe Ronde van Luxemburg

Trentin draait Quick-Step een loer en wint tweede etappe Ronde van Luxemburg

Matteo Trentin heeft de tweede etappe van de Ronde van Luxemburg op zijn naam geschreven. De Italiaan van UAE Team Emirates won de sprint van een uitgedund peloton, en wist de Wolfpack achter zich te houden: Florian Sénéchal en Davide Ballerini (Quick-Step Alpha Vinyl) werden tweede en derde. Valentin Madouas bleef leider.

Het peloton moest in de tweede etappe 163,4 kilometer afleggen. De rit was iets minder lastig dan de eerste dag, maar met ruim tweeduizend hoogtemeters was het alsnog geen lieverdje. Met drie gecategoriseerde cols onderweg, en een helling vlak voor het einde, waren er genoeg obstakels neergelegd voor de renners. De dag werd gekleurd door een achttal aan vluchters. Bastien Tronchon (AG2R-Citroën), Cyril Barthe (B&B Hotels-KTM), Joel Nicolau (Caja Rural-Seguros RGA), Asier Etxebarria (Euskaltel-Euskadi), Morten Hulgaard (Uno-X Pro Cycling), James Fouché (Bolton Equities Black Spoke), Justin Wolf (Leopard Pro Cycling) en Luxemburger Tom Wirtgen (Bingoal Pauwels Sauces WB) pakten samen voorsprong, maar kregen nooit echt de ruimte.

FDJ houdt lijntje kopgroep kort, Alpecin wil oorlog

Tronchon was de best geklasseerde renner in de kopgroep op achttien seconden van Madouas. Daarom behield Groupama-FDJ de controle over de koers, en hield de Franse formatie het gat klein voor hun kopman. Onderweg pakte Nicolau de bergpuntjes op elke col, en mocht daarom aan het einde van de dag het bergtricot aantrekken.

Op de Col de L'europe, de laatste gecategoriseerde col op zo'n vijftig kilometer van de meet, nam Alpecin-Deceuninck het heft over, en trachtte een gat te creëren. Sjoerd Bax werd in de eerste rit tweede en probeerde op deze manier Madouas onder druk te zetten. De leider in het klassement reageerde echter attent, en zat goed mee met de mannen van Alpecin. Door het beulswerk van de Nederlandse formatie verdween de voorsprong van de kopgroep als sneeuw voor de zon. Na tien kilometer aan onrust had Groupama de rust weer doen wederkeren, maar het verschil met de kopgroep was inmiddels geslonken tot dertig seconden.

Godon valt aan, chaotische sprint in dalende lijn

Doordat Groupama-FDJ weer de kop had genomen, bleef de hoop van de kopgroep nog in leven. Het gat groeide terug naar een minuut. Op iets minder dan 25 kilometer van de meet vond Wirtgen het te langzaam gaan en probeerde weg te rijden van zijn vluchtgenoten. Tronchon en Etxebarria konden daardoor het tempo niet meer volgen, waardoor de vluchters met zes vooraan overbleven. De lonkende finale zorgde ervoor dat het tempo in het peloton werd opgevoerd, onder leiding van Quick-Step en UAE. Op zeven kilometer van de meet was het gedaan voor de vluchters.

In de slotfase moest er nog een korte, venijnige helling worden bedwongen. Voor de voet nam Trek-Segafredo de kop, samen met Cofidis. Op die laatste helling plaatste Luc Wirtgen (Bingoal) een versnelling, waar Dorian Godon (AG2R) op reageerde. Godon reed Wirtgen vervolgens uit het wiel, en kwam als eerste boven. Zijn avontuur liep stuk op twee kilometer voor de meet, want na de afdaling richting de finish werd de Fransman ingelopen door de mannen van UAE. In de sprint trok Sénéchal de sprint aan voor Ballerini, maar het was Trentin die het harde werk van zijn ploeg afmaakte in de razendsnelle sprint.

In het klassement bleef Madouas leider, voor Bax. Beide renners zaten vooraan in de eerste groep, en verloren geen tijd. Donderdag staat er opnieuw een rit voor de sprinters met inhoud op het programma richting Diekirch. De rit is morgen op Eurosport te zien om 13:45 op Eurosport en de Eurosport Player.

Uitslag Etappe 2 Ronde van Luxemburg 2022.

Results powered by FirstCycling.com


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws