Hirschi is snelste in 'baansprint' en zegeviert in Giro della Toscana Wielrennen
Wielrennen

Hirschi is snelste in 'baansprint' en zegeviert in Giro della Toscana

Hirschi is snelste in 'baansprint' en zegeviert in Giro della Toscana

Marc Hirschi heeft de Giro della Toscana gewonnen. De Zwitser van UAE-Team Emirates was de snelste in een sprint van een select groepje. Lorenzo Rota werd tweede, voor Einer Rubio.

In heel Europa (België, Luxemburg en Slowakije) is het koers woensdag, dus ook in Italië. Daar stond de Giro della Toscana op het programma, de eerste van een serie Italiaanse najaarswedstrijden. Een ietwat kleinere, met zijn 1.1 status, maar niet minder prestigieus. Vorig jaar werd de race gewonnen door de Deen Michael Valgren.

Kopgroep met Nederlander Daan Hoeks vooruit

Vier renners besloten vroeg het hazenpad te kiezen: Eduardo Faresin, Andrea Guerra (Zalf Euromobil), Mirco Maestri (EOLO-Kometa), Simone Ravanelli (Androni Giocatolli), Cristían Rodríguez (TotalEnergies) en Daan Hoeks uit Nederland, rijdend voor Mg.K.

Rodríguez was by far de grootste naam voorin, wat hij ook bewees met een vroege aanval op de Monte Serra, een klim van elf kilometer aan zeven procent. De Spanjaard reed meteen minuten weg bij zijn medevluchters, die op die manier redelijk rap werden ingelopen door het peloton, behalve Maestri, Guerra en Faresin, die vooruit bleven. Die kregen gezelschap van een nieuwe groep aanvallers: Gorka Izagirre (Movistar Team), Umberto Marengo, Andrii Ponomar (Androni Giocatolli) en Javier Romo (Astana Qazaqstan Team). Samen sloten zij weer aan bij Rodríguez, waardoor er negen man vooruit reden.

Koers ontploft op laatste klim

Van deze renners was het Ponomar die als laatste overbleef, maar de piepjonge Oekraïner werd op 35 kilometer van de meet ingerekend door werk van Intermarché-Wany-Gobert, halverwege de laatste beklimmen van de Monte Serra. Vervolgens plaatste Esteban Chaves een versnelling, waar alleen Rota (Intermarché), Daniel Felipe Martínez, Natnael Tesfatsion (Androni Giocatolli), Rubio (Movistar Team) en Hirschi konden volgen. Op 32 kilometer van de meet gaf Martínez er een klap op en reed weg van zijn concurrenten, met nog drie kilometer tot de top van de laatste klim. Bovenop had De Colombiaan 17 seconden voorsprong en breidde de voorsprong uit in de afdaling naar een halve minuut.

De achtervolgers, waar Tesfatsion op het cruciale moment niet meekon, konden het verschil consolideren maar liepen ook niet in. Echter, de lange, rechte en vlakke wegen in de finale zorgden ervoor dat de achtervolgers Martínez vaak zagen rijden. In de laatste vijftien kilometer liep het verschil tergend langzaam terug. De achtervolgers werkten uitstekend samen, waardoor ze op vijf kilometer van de meet bij de eenzame koploper kwamen. De koplopers hadden genoeg ruimte op de achtervolgers, waardoor ze konden pokeren. Een aantal pogingen van Chaves werden gecounterd door Hirschi, waarna Rota de sprint vroeg aanging. Hirschi zat in het wiel, kwam makkelijk over de Italiaan heen en pakte de zege.

Uitslag Giro della Toscana 2022

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws