Viviani, die mooie woorden heeft voor Kooij, over moderne wielrennen: 'De pure sprinters gaan verdwijnen' Wielrennen
Wielrennen

Viviani, die mooie woorden heeft voor Kooij, over moderne wielrennen: 'De pure sprinters gaan verdwijnen'

Viviani, die mooie woorden heeft voor Kooij, over moderne wielrennen: 'De pure sprinters gaan verdwijnen'

De tijd dat Elia Viviani tot de snelste sprinters ter wereld hoorde, ligt al even achter ons. Ondanks de mindere prestaties van de Italiaan de laatste jaren, heeft Viviani nog steeds een uitgesproken mening. 'Als sprinter kan je niet meer wachten op een etappe die je ligt', zo vertelt de renner van INEOS Grenadiers over de huidige manier van koersen aan La Gazzetta dello Sport.

'De pure sprinters gaan verdwijnen. Je moet als sprinter in staat zijn om op beklimmingen aan te haken. Parcoursen worden steeds zwaarder en tegenwoordig kan een aankomst voor sprinters er liggen na een rit van tweeduizend hoogtemeters. Je kan als sprinter niet meer wachten op een etappe die je ligt.'

De laatste jaren is er een heuse trend aan de gang op het gebied van de manier van koersen. Etappes die op papier in een massasprint zouden moeten eindigen, worden veel zwaarder gemaakt door de renners. Denk maar aan de vierde etappe van de Tour de France van dit jaar, waar een klimmetje van vierde categorie op tien kilometer van de aankomst voldoende was voor Jumbo-Visma om de boel aan flarden te rijden. 'Sprinters hebben het steeds moeilijker, omdat in het moderne wielrennen de logica niet meer gerespecteerd wordt. Een kilometer klimmen is genoeg om de wedstrijd te doen ontploffen', zo weet ook Viviani.

Viviani: 'Olav Kooij gaat alleen maar beter worden'

Naast de manier van koersen haalt de Italiaan ook een andere reden aan voor de steeds schaarser wordende kansen voor sprinters. 'Teams worden niet langer rondom de sprinters gebouwd. Je kan als sprinter tegenwoordig maar op twee, maximaal drie, ploegmaats rekenen. In een grote ronde kom je zelfs daar niet aan. De klassementsman heeft drie renners in steun voor in de bergen en twee renners om de eerste week door te komen. Dan zijn er nog maar twee plekjes vrij. Waaronder één voor de sprinter zelf.'

Tot slot wordt Viviani gevraagd naar de snelste renner in het huidige peloton. 'In een vlakke sprint is Fabio Jakobsen in de laatste tweehonderd meter onklopbaar. Wat betreft de toekomst is Olav Kooij de meest complete: hij presteert nu al zeer constant en gaat alleen maar beter worden', zo heeft Viviani mooie woorden over voor de nog altijd maar 21-jarige renner van Jumbo-Visma.

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws