Viviani rondt beulswerk Ganna en Carapaz af in epische waaieretappe Tour de la Provence Wielrennen
Wielrennen

Viviani rondt beulswerk Ganna en Carapaz af in epische waaieretappe Tour de la Provence

Viviani rondt beulswerk Ganna en Carapaz af in epische waaieretappe Tour de la Provence

Elia Viviani heeft de eerste etappe in de Tour de la Provence gewonnen. De Italiaan was de sterkste na een epische waaieretappe in Frankrijk, waarbij er slechts een groepje van 23 renners overbleef aan de kop. Filippo Ganna behield de leiderstrui, ondanks aandringen van Julian Alaphilippe.

Er werden waaiers voorspeld en die kwamen er ook. Na een openingsfase met de wind vol in de snufferd, keerden de renners naar links en kon het feest beginnen. Een kopgroep van zes - met daarbij Viktor Verschaeve (Lotto-Soudal), Stéphane Rossetto (St Michel-Auber), Pierre Rolland (B&B Hotels), Tristan Delacroix (Nice), Jean Goubert (Nice) en Tom Mainguenaud (Roubaix) - kleurden de openingsfase, maar hadden het peloton bij het ingaan van de laatste honderd kilometer al in de nek hijgen.

Dat kwam door de wind, want zodra die schuin van achteren kwam aan windkracht vijf, kwamen er scheuren in het pak. INEOS Grenadiers miste de eerste slag met kopman Ethan Hayter en moest dus even aan de bak. Quick Step-Alpha Vinyl was uiteraard op de voorposten te vinden en toen INEOS z'n verlies genomen had aangaande Hayter, sloegen deze twee grootmachten de handen ineen. Grote namen als Ganna, Richard Carapaz, Ilan Van Wilder, Alaphilippe, Nairo Quintana, Sep Vanmarcke en Pierre Latour gaven gas. Deze eerste waaier pikte al snel de vroege vlucht van zes op.

Hayter en Démare niet mee, Alaphilippe sprokkelt

Met zo'n dertig renners reden we in deze fase aan de kop van de wedstrijd en natuurlijk was het meteen zoeken naar gelosten. Naast Hayter was ook sprinter Arnaud Démare een belangrijke naam die niet mee was, voor het klassement ontbrak ook Iván Ramiro Sosa namens Movistar. Viviani was wel meegeslopen in de trein van INEOS en was op papier de rapste man in de voorste groep. Bij afwezigheid van Hayter zag Alaphilippe zijn kans schoon om bij de tussensprints bonificatieseconden te pakken. Dat deed hij bij de tweede ook, waardoor hij zes seconden inliep op leider Ganna. Je zal ze op het einde maar tekort komen, nietwaar?

De voorste waaier wist bij het ingaan van de laatste dertig kilometer dat het in principe voor hen was vandaag. Op een lokaal rondje werd het Groupama-FDJ van Démare bij de achtervolgers op afstand gehouden. Ze hadden dik twee minuten aan de broek en tot overmaat van ramp weigerde Cofidis in die groep mee te draaien in dienst van sprinter Bryan Coquard, die ook niet mee was. Dat was zodoende een gelopen koers, de blik voor de ritzege kon naar de kop van de race. Een tweede groep met onder meer Hayter en Iván Ramiro Sosa (Movistar) gaven zelfs al dik vijf minuten toe en er moest nog een klein uurtje gereden worden.

Gigantische verschillen aan de finish

In de laatste twintig kilometer liep een loodzware dag bij sommige renners in de voorste groep in de benen. Vier vroege vluchters moesten lossen, waardoor we een waaier van 23 renners overhielden. Het werd in alle groepen wel zo overzichtelijk dat er geen nieuwe scheuren in de harde wind ontstonden, ondanks dat daar in de absolute finale nog wel ruimte voor was. De 23 vooraan beten zich vast in elkaars wiel, met de sprint in aantocht. Movistar en Quick Step deden aan kop het meeste werk, om ook maar uit de problemen te blijven.

Toch was het INEOS dat de te kloppen man in huis had, met Viviani die nergens een trap te veel had gedaan gedurende de dag. Het was dan ook INEOS dat een late uitval van Maciej Bodnar van TotalEnergies moest neutraliseren. Toen dat niet meteen lukte, probeerde Alaphilippe naar het wiel te rijden. Uiteindelijk waren het Carapaz en Ganna die het gaatje dichtreden, om Luke Rowe over te houden voor de leadout voor Viviani. Op het tandvlees haalde INEOS net op tijd Bodnar terug en was er plots nog één kilometer te rijden richting de streep. Na mislukte pogingen van Mads Würtz Schmidt en Latour om nog weg te poeven, was het Viviani die het berenwerk van INEOS afmaakte.

Uitslag etappe 1 Tour de la Provence 2022


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws