Voorbeschouwing Circuit Franco-Belge 2023 | Zieke Philipsen start niet, De Lie topfavoriet Wielrennen
Wielrennen

Voorbeschouwing Circuit Franco-Belge 2023 | Zieke Philipsen start niet, De Lie topfavoriet

Voorbeschouwing Circuit Franco-Belge 2023 | Zieke Philipsen start niet, De Lie topfavoriet

Met de Circuit Franco-Belge wordt donderdag de serie najaarswedstrijden in Noord-Europa voortgezet. In België heeft de organisatie gekozen voor een nieuw parcours, dat beduidend zwaarder is dan andere jaren. In de Leiderstrui vertelt je er het nodige over!

Wie het rijtje winnaars van het Circuit Franco-Belge overloopt, komt voornamelijk sprinters tegen. Fabio Jakobsen, Dylan Groenewegen, Mads Pedersen en vorig jaar nog Alexander Kristoff: allemaal trokken ze het laken naar zich toe in deze wedstrijd, die net als andere koersen niet werd verreden in coronajaar 2020.

Anno 2023 is het parcours zwaarder gemaakt, inclusief finish licht bergop. Dat verleidde in eerste instantie ook wereldkampioen Mathieu van der Poel tot een deelname, wat na het WK trots bekend werd gemaakt door de organisatie. Donderdag zal VDP echter niet aan de start verschijnen: hij heeft ervoor gekozen om na het testevent op de Spelen een punt te zetten achter zijn seizoen.

Praktische informatie Circuit Franco-Belge 2023

  • Donderdag 28 september 2022
  • Deelnemers
  • Klassering: 1.Pro

In dit artikel

  • Laatste winnaars
  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie
Laatste winnaars Circuit Franco-Belge

2022 Alexander Kristoff
2021 Fabio Jakobsen
2020 Niet verreden
2019 Piet Allegaert
2018 Mads Pedersen
2017 Daniel McLay
2016 Dylan Groenewegen
2015 Alexis Gougeard
2014 Arnaud Démare
2013 Jens Debusschere

Circuit Franco-Belge 2023: Parcours, weer en tijden

We zeiden het al enkele malen: het parcours van het Circuit Franco-Belge is aangepast en dat zorgt waarschijnlijk voor een zwaardere wedstrijd. Starten doen we in Doornik, waarna we eigenlijk in één rechte lijn naar de finish koersen. Na 24 kilometer passeren we het vod en de finishboog al voor een eerste keer, waarna we direct al de uiteindelijke scherprechters kunnen verkennen.

Dit zijn de Col du Hortlin (1,7 km a 3,7%) en de van talloze wedstrijden gekende Trieu-Knokteberg, met zijn kilometer aan 7,9 procent een zware beklimming. Na 77,5 kilometer bereiken we de aankomst op de Mont-de-l'Enclus dan voor een tweede keer, waarna we echt aan de lokale ronde kunnen beginnen.

In totaal moeten er vijf rondes verreden worden over die ronde, elk 23 kilometer lang. Daarin komen zowel de Hortlin, Knokteberg als de oplopende slotklilometer richting de Mont-de-'Enclus elke keer aan bod, wat aan het einde ongetwijfeld voor een zware, maar leuke koers gaat zorgen.

Voorbeschouwing Circuit Franco-Belge 2023 | Zieke Philipsen start niet, De Lie topfavoriet

Weer
Europa zit eind september in een soort nazomer en dat zal ook donderdag het geval zijn. In België zal het circa 22 graden Celsius, waarbij het wel bewolkt is.

Tijden
Start: 13.10 uur
Finish: ongeveer 17.30 uur

Favorieten Circuit Franco-Belge 2023

Geen Mathieu van der Poel dus, maar dat houdt niet in dat de organisatie van de Circuit Franco-Belge niet trots moet zijn op de renners die donderdag wel aan de start verschijnen. Van der Poel zou namelijk worden vervangen door Jasper Philipsen bij Alpecin-Deceuninck, maar die moest zich last minute ziek afmelden voor de wedstrijd.

Op de voorlopige deelnemerslijst steekt er verder één team bovenuit, en dan met één man in het bijzonder: het Lotto-Dstny van Arnaud De Lie, de nummer vier van het EK. De Belg vindt een aankomst die hem als gegoten zou moeten liggen en heeft met Victor Campenaerts, Alec Segaert, Maxim Van Gils, Lennert Van Eetvelt en Florian Vermeersch een ontzettend sterke ploeg om zich heen.

Ook Israel-Premier Tech verschijnt zeer sterk op het toneel, met Corbin Strong en Dylan Teuns als voornaamste figuren. Strong liet op soortgelijke aankomsten al mooie dingen zien in zowel Luxemburg als Canada, terwijl Teuns op de Citadel van Namen de GP Wallonie naar zich toe wist te trekken.

Voorbeschouwing Circuit Franco-Belge 2023 | Zieke Philipsen start niet, De Lie topfavoriet

Circuit Franco-Belge is een wedstrijd voor de klassieke types en die reizen dan ook in grote getale af naar startplek Doornik. Zo komt Soudal Quick-Step met Kasper Asgreen op de proppen, stelt Lidl-Trek onder meer Edward Theuns en Jasper Stuyven op en rekent Intermarché-Circus-Wanty op de goed in vorm zijnde Mike Teunissen en Biniam Girmay.

De wedstrijd vindt voor een deel plaats op Franstalig grondgebied en dat betekent ook dat we de Franse ploegen mogen verwelkomen. Cofidis heeft met Bryan Coquard en Axel Zingle twee kanshebbers op een mooie notering, terwijl AG2R Citroën (Stan Dewulf en Oliver Naesen), Arkéa Samsic (Kévin Vauquelin en Matis Louvel) en TotalEnergies (Anthony Turgis en Dries Van Gestel) ook mooie namen mee brengen.

Verder houden we figuren als Soren Waerenskjold (Uno-X), Timo Kielich (Alpecin-Deceuninck) en Bart Lemmen (Human Powered Health) in de gaten.

Favorieten etappe Circuit Franco-Belge 2023, volgens In de Leiderstrui

Topfavorieten: Arnaud De Lie (Lotto-Dstny) en Corbin Strong (Israel-Premier Tech)
Outsiders: Dylan Teuns (Israel-Premier Tech), Jasper Stuyven (Lidl-Trek), Kasper Asgreen (Soudal Quick-Step) en Mike Teunissen (Intermarché-Circus-Wanty)
Longshots: Anthony Turgis (TotalEnergies), Bryan Coquard, Axel Zingle (Cofidis), Victor Campenaerts (Lotto-Dstny), Kévin Vauquelin (Arkéa Samsic), Soren Waerenskjold (Uno-X) en Biniam Girmay (Intermarché-Circus-Wanty)

TV Circuit Franco-Belge 2023

Eurosport brengt de koers vanaf 16.45 uur live op Eurosport 1. Ook is de koers via Eurosport.nl, Discovery+ en GCN+ voor te volgen. De finish is rond de klok van 17.30 uur.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws