Voorbeschouwing Clàssica Comunitat Valenciana 2023 | Zware helling kan roet in het eten van De Lie gooien Wielrennen
Wielrennen

Voorbeschouwing Clàssica Comunitat Valenciana 2023 | Zware helling kan roet in het eten van De Lie gooien

Voorbeschouwing Clàssica Comunitat Valenciana 2023 | Zware helling kan roet in het eten van De Lie gooien

Het Europese wielerseizoen staat voor de deur. Op zondag 22 januari start het peloton in Spanje, in de Clàssica Comunitat Valenciana 1969. De Waalse spurter Arnaud De Lie trekt als topfavoriet naar het zonnige zuiden, maar er zijn veel kapers op de kust en het parcours zo te zwaar voor hem kunnen zijn. In de Leiderstrui blikt vooruit op de Europese seizoensopener.

De Clàssica Comunitat Valenciana heeft een upgrade gekregen ten opzichte van 2022. Toen stond er, vanwege de UCI 1.2-notering, nog geen enkele WorldTour-formatie aan de start. Dit jaar maken maar liefst vijf ploegen van het hoogste niveau hun opwachting. Movistar Team , Team Jayco-AlUla, Cofidis, Team Arkéa-Samsic en AG2R Citroën worden geflankeerd door diverse ProTeams en continentale ploegen.

Dat betekent ook direct een flinke verbetering in het deelnemersveld. Een jaar geleden streden Giovanni Lonardi (EOLO-Kometa) en Amaury Capiot (Arkéa) nog voor de zege, maar dit jaar zullen daar ongetwijfeld hoger aangeschreven coureurs bijkomen. De zege ging in 2022 overigens naar Lonardi. De Italiaan begon zijn jaar goed, maar wist daarna niet meer te winnen. Hij verdedigt zijn titel niet, aangezien hij in Argentinië de Vuelta a San Juan rijdt.

Praktische informatie Clàssica Comunitat Valenciana 2023

In dit artikel

  • Laatste winnaars
  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie

Laatste winnaars Clàssica Comunitat Valenciana

2022 Giovanni Lonardi
2021 Lorrenzo Manzin

Voor 2021 werd de wedstrijd lange tijd niet georganiseerd. In 2005, de laatste editie voor de lange hiatus, won Alessandro Petacchi.

Clàssica Comunitat Valenciana 2023: Parcours, weer en tijden

Voorbeschouwing Clàssica Comunitat Valenciana 2023 | Zware helling kan roet in het eten van De Lie gooien

Het parcours van de Clàssica Communitat Valenciana kan voor schifting zorgen, waardoor het zeker mogelijk is dat niet alle sprinters overleven. De eerste 65 kilometers zijn vlak, waardoor er tijd zat is om de benen op te warmen. Via enkele kleine heuvels, komen de renners halverwege de wedstrijd aan bij de Alto de Barx. Daarna volgen echter weer dertig vlakke kilometers, waardoor het niet onrealistisch is dat de echte schifting pas op de Alto de Bixauca plaats vindt.

Nadat er vanuit Sagra ruim twintig kilometer valsplat omhoog gereden wordt, komen de renners aan in Castell des Castells. Hier begint de klim, die 6,5 kilometer lang is en een gemiddelde hellingsgraad van 4,4% heeft. Lijkt simpel, maar schijn bedriegt. De klim is namelijk super onregelmatig, met stroken van ver boven de negen procent. Als De Lie dit kan overleven, lijkt hij echter in staat te zijn om mee te gaan naar de finale.

Over het weer zullen de coureurs weinig te klagen hebben. De hele week schijnt de zon in de Spaanse regio en ook op zondag zal de lucht naar alle waarschijnlijkheid blauw kleuren. Met een temperatuur van dertien graden Celsius en een lichte westelijke bries, zullen de favorieten goed kunnen schuilen in de buik van het peloton in de eerste uren van de koers. De hellingen, en dan met name de Alto de Bixauca, zullen de scherprechter zijn van de koers.

Weer
Het wordt schitterend, fris koersweer op zondag. In startplaats Valencia zal het rond 12.00 uur zo'n 10 graden zijn met een zonnetje. Wind staat er amper, ook niet bij de finish in La Nucia.

Tijden
Start: 12.00 uur
Finish: Rond 16.30 uur

Favorieten Clàssica Comunitat Valenciana 2023

Hij is al genoemd, maar met Arnaud De Lie staat er een echte topfavoriet aan de start. Als hij de zware helling overleeft, zijn er maar weinig renners in dit deelnemersveld die hem kunnen kloppen. Le Taureau de Lescheret heeft al meermaals bewezen een helling aan te kunnen, zo werd hij vierde in de Bretagne Classic - Ouest-France in 2022, een WorldTour-klassieker. Ook overleefde hij zonder zichtbare moeite de beklimmingen in Eschborn-Frankfurt. De Belg is absoluut de te kloppen man.

De Lie toonde zich in zijn debuutjaar bij de profs al regelmatig onklopbaar. Hier won hij met lengtes voorsprong de sprint in de Volta Limburg Classic 2022.
De Lie toonde zich in zijn debuutjaar bij de profs al regelmatig onklopbaar. Hier won hij met lengtes voorsprong de sprint in de Volta Limburg Classic 2022.

Er staan echter zat rappe mannen aan het vertrek die al vaker dan De Lie bewezen hebben goed te kunnen klimmen. Vincenzo Albanese (EOLO-Kometa) was er zeker één van, maar de Italiaan viel vrijdag hard tijdens een training. AG2R Citroën Team heeft een goede sprinter mee die een heuvel aan kan, namelijk Andrea Vendrame. Ook Amaury Capiot (Arkéa), de nummer twee van vorig jaar, staat aan het vertrek. Tot slot zijn Luka Mezgec (Jayco-AlUla) en Max Kanter (Movistar) erg rap, maar of zij de helling overleven is zeer onzeker.

Dan zijn er nog puncheurs met wie rekening gehouden moet worden. Het Caja-Rural-duo Eduard Prades en Orluis Aular kan goed overleven en beide heren hebben een degelijk eindschot in de benen en hetzelfde geldt voor ouwe taaie Greg Van Avermaet. Cofidis lijkt met een sterke klimploeg vooral op dit scenario in te zetten en heeft, als het lukt, met Jesús Herrada een echte afmaker in huis. Er zijn in ieder geval veel scenario's mogelijk.

Herrada zegeviert in de Ronde van Spanje van 2022. Hij versloeg Samuele Battistella en Fred Wright in de sprint van de zevende etappe.
Herrada zegeviert in de Ronde van Spanje van 2022. Hij versloeg Samuele Battistella en Fred Wright in de sprint van de zevende etappe.
Wie zijn volgens In de Leiderstrui de favorieten voor de Clàssica Comunitat Valenciana 2023?

Topfavoriet: Arnaud De Lie (Lotto-Dstny)
Outsiders: Andrea Vendrame (AG2R Citroën Team), Amaury Capiot (Arkéa Samsic), Jesús Herrada (Cofidis)
Long shots: Luka Mezgec (Jayco-AlUla), Max Kanter (Movistar), Greg Van Avermaet (AG2R Citroën), Eduard Prades (Caja Rural), Orluis Aular (Caja Rural), Manuel Peñalver (Burgos-BH)

TV en tijden Clàssica Comunitat Valenciana

Om 12 uur stipt wordt in València het startschot gegeven voor de wedstrijd. Afhankelijk van de snelheid van het peloton zal de wedstrijd vervolgens tussen 16.30 uur (44 kilometer per uur) en 16.55 uur (veertig kilometer per uur) finishen. De wedstrijd is helaas niet live op televisie te bekijken, maar In de Leiderstrui komt wel met een verslag na afloop van de koers.

Gabriël Melching | g.melching@indeleiderstrui.nl

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws