Voorbeschouwing Wereldbeker Benidorm 2023 | Van der Poel, Van Aert én Pidcock aan Costa Blanca Veldrijden
Veldrijden

Voorbeschouwing Wereldbeker Benidorm 2023 | Van der Poel, Van Aert én Pidcock aan Costa Blanca

Voorbeschouwing Wereldbeker Benidorm 2023 | Van der Poel, Van Aert én Pidcock aan Costa Blanca

Hola España! Voor het eerst in jaren strijkt het Wereldbekercircus veldrijden neer in Spanje. In het verleden werd Baskenland nog wel eens aangedaan, nu is het tijd voor de Costa Blanca en Benidorm. In de Leiderstrui blikt maar al te graag vooruit op deze nieuwe veldrit!

Het is een slimme zet van de organisatie, daar tal van WorldTour-ploegen én crossers toch al in de regio van Alicante en Valencia bivakkeren voor hun stages. Door daar nu tactisch een cross te plaatsen mag de organisatie rekenen op deelnemersvelden om duimen en vingers bij af te likken.

Praktische informatie Wereldbeker Benidorm 2023

In dit artikel

  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie

Parcours, weer en tijden Wereldbeker Benidorm 2023

We zijn aan de Spaanse kust, maar we gaan geen zandcross - ondanks een kleine zandbak - zien in Benidorm. De organisatie van deze eerste Wereldbeker sinds lange tijd in Spanje heeft ervoor gekozen om uit te wijken naar de hoger gelegen parken van de stad, Parque El Moralet en Parque Foietes. Hier zit wel wat klimwerk in, maar al bij al is het geen heel lastig parcours dat de renners voorgeschoteld krijgen.

Voor de aanwezige renners die vanuit hun wegstage hier naartoe komen zal er dus niet al te veel aanpassingsvermogen nodig zijn, daar we een totaal ander parcours krijgen dan we afgelopen week zagen op de nationale kampioenschappen in Zaltbommel en Lokeren.

'Het is een zeer veeleisend parcours', stelt local Felipe Orts. 'Er zijn trappen, zandbakken, klimmetjes: alles wat je eigenlijk van een cyclocross-parcours verwacht. Het bosgedeelte is een stuk sneller dan het deel door het park, waar je echt wel skills nodig hebt.'

Voorbeschouwing Wereldbeker Benidorm 2023 | Van der Poel, Van Aert én Pidcock aan Costa Blanca

Weer
Het wordt zondag voor Benidorm-begrippen toch wel vrij frisjes. De temperaturen wijzen op het moment van schrijven richting de dertien graden Celsius, met een lichte wind vanuit het noorden.

Tijden
Start vrouwen: 13.40 uur
Finish vrouwen: 14.30 uur
Start mannen: 15.10 uur
Finish mannen: 16.10 uur

Favorieten vrouwen Wereldbeker Benidorm 2023

Bij de dames zien we zo'n beetje alle grote namen - op Ceylin del Carmen Alvarado na - op de startlijst staan. Voor de topfavorieten zoeken we het in de hoek van Shirin van Anrooij, Fem van Empel en Puck Pieterse, waarbij die eerste in de periode rondom de feestdagen de meeste indruk maakte. Van Anrooij skipte het NK en maakte dus al iets eerder de oversteek naar Spanje, waar ze met haar wegploeg Trek-Segafredo al flink wat kilometers afgewerkt heeft.

Van Empel (derde) en Pieterse (winnares) reden de titelstrijd in Zaltbommel wel. Bij die eerste ging het niet van harte na enkele weken sukkelen met de knie, verkoudheid en rug, terwijl Pieterse met haar driekleur op een roze wolk zal koersen. Toch lijkt het ons zo dat zij het liefste op iets zwaardere parcoursen haar ding doet.

Van Anrooij trok met Trek-Segafredo naar Calpe
Van Anrooij trok met Trek-Segafredo naar Calpe

Marianne Vos kwam er op het NK absoluut niet aan te pas, maar haar mogen we voor deze veldrit allesbehalve afschrijven. Vos kan hier wel eens wat vertrouwen tanken en haar kwaliteiten als wegrenster uitspelen. Hetzelfde geldt voor Silvia Persico, Lucinda Brand, Blanka Kata Vas, die namens SD Worx ook niet haar beste winter kent, en misschien zelfs Zoe Backstedt.

Verder verwachten we Inge van der Heijden, Annemarie Worst, Aniek van Alphen, Marion Norbert Riberolle, Manon Bakker en Helene Clauzel in de strijd om de ereplaatsen.

Favorieten mannen Wereldbeker Benidorm 2023

Bij de mannen krijgen we aan de Costa Blanca de laatste driestrijd tussen de Grote Drie van deze winter. Mathieu van der Poel, Wout van Aert en Tom Pidcock verblijven al even met hun ploegen in Spanje voor stages en kunnen daar perfect deze cross aan vastplakken. Pidcock zal het WK niet rijden en zet na Benidorm een punt achter zijn crosswinter, terwijl Van Aert en Van der Poel zoals bekend doortrekken tot het WK in Hoogerheide.

Een topfavoriet voor deze veldrit aanwijzen is misschien wat lastig, daar het vergelijkingsmateriaal van de afgelopen twee weken ontbreekt. Al kunnen we niet ontkennen dat Van Aert een stuk beter uit de feestdagenperiode is gekomen en volgens zijn ploeg nog een stuk beter kan, terwijl Van der Poel in zijn laatste veldritten wat sukkelde met nieuwe rugproblemen.

Wout van Aert is aan een heel goede winter bezig. 
Wout van Aert is aan een heel goede winter bezig. 

Bij de andere Belgen ging het er niet zo vriendelijk aan toe in Lokeren. Michael Vanthourenhout en Laurens Sweeck raakten in een strijd om de zege verwikkeld, waarbij die tweede de entourage van zijn opponent betichtte van hinderen. Dat leverde in de dagen daarna niet zo'n vriendelijke teksten op over en weer, in Benidorm komt daar helaas geen vervolg op. Vanthourenhout is namelijk ziek geworden in de nacht voor de Wereldbekercross en moet overslaan. Eli Iserbyt zal namens Pauwels Sauzen-Bingoal wel nog mikken op een mooie notering.

Verder zijn kersvers Nederlands kampioen Lars van der Haar en ploegmaat Joris Nieuwenhuis uit Nederland natuurlijk ook altijd goed voor een mooie notering, terwijl we local hero Felipe Orts, Frans kampioen Clément Venturini, Zwitser Kevin Kuhn en ook Zdenek Stybar eveneens aan de start gaan zien. Dat geldt ook voor de Belgen Niels Vandeputte, Toon Vandebosch en Gerben Kuypers.

TV Wereldbeker Benidorm 2023

De Wereldbekerveldrit in Benidorm, waar zowel Van der Poel als Van Aert zijn opwachting maakt, is zondagmiddag vanaf 14.15 uur te volgen. Eurosport biedt zoals elke cross in dit klassement uitkomst en zal vanaf het tweede deel van de vrouwenwedstrijd met livebeelden komen op het hoofdkanaal, terwijl de Belgen ook nog terecht kunnen bij Telenet Play Sports of Proximus. Op Eurosport.com, Discovery + of GCN kun je wel de gehele vrouwencross volgen.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws