Voorbeschouwing EK tijdrijden 2023 | Tijdritbeesten worden losgelaten in Wildlands! Wielrennen
Wielrennen

Voorbeschouwing EK tijdrijden 2023 | Tijdritbeesten worden losgelaten in Wildlands!

Voorbeschouwing EK tijdrijden 2023 | Tijdritbeesten worden losgelaten in Wildlands!

De Vuelta a Espana zit erop en dan maken we ons normaal gesproken op voor het WK wielrennen, maar niet in 2023. Dit jaar hebben we dat fenomenale wereldkampioenschap met Mathieu van der Poel namelijk al gehad, waardoor het EK nu op de plek van het WK verreden wordt. In ons eigen Drenthe welteverstaan, waar In de Leiderstrui maar al te graag op vooruitblikt!

Praktische informatie EK tijdrijden 2023

  • Woensdag 20 september 2023
  • Deelnemers
  • Klassering: EK

In dit artikel

  • Laatste winnaars
  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie
Laatste winnaars EK tijdrijden

2022 Stefan Bisegger / Marlen Reusser
2021 Stefan Küng / Marlen Reusser
2020 Stefan Küng / Anna van der Breggen
2019 Remco Evenepoel / Ellen van Dijk
2018 Victor Campenaerts / Ellen van Dijk
2017 Victor Campenaerts / Ellen van Dijk
2016 Jonathan Castroviejo / Ellen van Dijk

EK tijdrijden 2023: Parcours, weer en tijden

Een parcours voor hardrijders, anders kunnen we het niet omschrijven. Starten doen de coureurs woensdag in Wildlands, de dierentuin en toeristische trekpleister in Emmen. De finish kunnen de renners op het startpodium al zien, maar dan moeten ze toch eerst een rondje van 28,6 kilometer door het Drentse land afwerken.

Daar zal het voornamelijk rechtdoor zijn, omdat de tijdrit zich niet op technische wegen af zal spelen. Vanuit Emmen trekt men via Erm en Sleen naar Zweeloo, waar het keerpunt zich bevindt. Nadien zetten ze één voor één terug koers richting Emmen, waar de finish ligt op de Hondsrugweg.

Voorbeschouwing EK tijdrijden 2023 | Tijdritbeesten worden losgelaten in Wildlands!

Weer
Er staat woensdag een stevige wind in Drenthe, die met name in het begin fel op de kop zal staan. Indelen is - ook hierop gelet - dus van cruciaal belang. De temperatuur schommelt rond de 23 graden Celsius en er is weinig kans op neerslag.

Tijden
Start vrouwen: 14.30 uur
Finish vrouwen: 15.50 uur
Start mannen: 16.50 uur
Finish mannen: 17.50 uur

Favorieten EK tijdrijden vrouwen 2023

Bij de dames hebben we alvast één topfavoriete: Marlen Reusser uit Zwitserland. De dame van SD Worx gaf op het WK tijdrijden nog gedesillusioneerd op nadat het niet bolde, maar heeft zich via de Ronde van Romandië in eigen land alsnog kunnen opladen voor haar laatste grote doel van 2023: dit EK. In Fürstenfeldbruck won ze afgelopen jaar het EK, kan ze in Drenthe op herhaling gaan?

Demi Vollering leek een grote concurrent te worden voor Reusser, maar de Nederlandse heeft afgezegd om haar lijf 'extra rust te geven' voorafgaand aan de wegwedstrijd. Als vervanger is Shirin van Anrooij opgeroepen, maar het ligt niet in de lijn der verwachtingen dat zij mee zal doen om de zege. Riejanne Markus kan dit mogelijk wel. De renster van Jumbo-Visma haalde immers uit op het NK, waarmee ze zichzelf een prominente plek in deze voorbeschouwing toegeëigend heeft.

riejanne markus

Lotte Kopecky is naast Vollering dé dame van 2023 en ook zij maakt in Drenthe kans op een medaille, al had het parcours van haar vermoedelijk wel een stukje technischer gemogen. Desalniettemin moeten we iemand met de kwaliteiten die Kopecky bezit nooit uitvlakken.

Met Christina Schweinberger (Oostenrijk), Anna Henderson (Groot-Brittannië) en Juliette Labous (Frankrijk) doen ook de nummers drie, vier en vijf van het WK mee in Nederland. Andere outsiders zijn Emma Norsgaard (Denemarken), Agnieszka Skalniak-Sojka (Polen), Audrey Cordon-Ragot (Frankrijk) en Vittoria Guazzini (Italië).

Favorieten etappe EK tijdrijden 2023, volgens In de Leiderstrui

Topfavoriet: Marlen Reusser (Zwitserland)
Outsiders: Riejanne Markus (Nederland), Lotte Kopecky (België) en Anna Henderson (Groot-Brittannië)
Longshots: Christina Schweinberger (Oostenrijk), Emma Norsgaard (Denemarken), Agnieszka Skalniak-Sojka (Polen), Juliette Labous, Audrey Cordon-Ragot (Frankrijk) en Vittoria Guazzini (Italië)

Favorieten EK tijdrijden mannen 2023

Bij de mannen geen Remco Evenepoel, de wereldkampioen tijdrijden. De Belg kiest er na een drukke periode met de Vuelta voor om in aanloop naar de Ronde van Lombardije het EK over te slaan. Landgenoten Wout van Aert en Yves Lampaert zijn wel van de partij. De coureur van Jumbo-Visma moest afgelopen zaterdag de Super 8 Classic nog laten schieten door ziekte, maar is voldoende hersteld voor de titelstrijd in Drenthe.

De grootste concurrent voor Van Aert komt wellicht uit Wales: de jonge Joshua Tarling is namens INEOS Grenadiers als een komeet binnengekomen bij de profs. De jonge Brit eindigde als derde op het WK en won recent nog de tijdrit in de Renewi Tour. Ethan Hayter is namens Groot-Brittannië ook een outsider. Hun ploeggenoot Filippo Ganna heeft na een zware Vuelta besloten om de tijdrit over te slaan. Ganna zal enkel in de wegwedstrijd starten.

joshua tarling

Ook de Zwitsers komen traditioneel sterk opzetten. Stefan Bissegger en Stefan Küng realiseerden afgelopen jaar in Fürstenfeldbruck een 1-2'tje, wat in Drenthe moeilijk te realiseren zal zijn. Met name Küng toonde dit seizoen al meermaals dat hij de beste tijdrijders ter wereld tegenstand kan bieden, Bissegger kent een moeilijker jaar.

Andere outsiders op de voorlopige deelnemerslijst zijn Mattia Cattaneo, Matteo Sobrero (Italië), Rémi Cavagna (Frankrijk), Mikkel Bjerg (Denemarken), Max Walscheid (Duitsland), Nelson Oliveira (Portugal) en de Noorse Wollongong-wereldkampioenen Soren Waerenskjold en Tobias Foss. Namens Nederland doen Sjoerd Bax en Daan Hoole mee.

Favorieten etappe EK tijdrijden 2023, volgens In de Leiderstrui

Topfavorieten: Wout van Aert (België) en Joshua Tarling (Groot-Brittannië)
Outsiders: Stefan Küng (Zwitserland), Ethan Hayter (Groot-Brittannië) en Rémi Cavagna (Frankrijk)
Longshots: Stefan Bissegger (Zwitserland), Yves Lampaert (België), Mattia Cattaneo (Italië), Mikkel Bjerg (Denemarken), Tobias Foss (Noorwegen) en Nelson Oliveira (Portugal)

TV EK tijdrijden 2023

Het EK tijdrijden is woensdag de hele middag te volgen via de NOS, Sporza en Eurosport. Die laatste zender is ook van de partij op de online platformen: de Eurosport Player, Discovery+ en GCN+. In de Leiderstrui verzorgt de hele dag een liveblog en is ter plekke voor alle informatie.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws