Voorbeschouwing Figueira Champions Classic 2023 | Thuisfavoriet Rui Costa met en tegen de Belgen Wielrennen
Wielrennen

Voorbeschouwing Figueira Champions Classic 2023 | Thuisfavoriet Rui Costa met en tegen de Belgen

Voorbeschouwing Figueira Champions Classic 2023 | Thuisfavoriet Rui Costa met en tegen de Belgen

Het is in de eerste koersen van 2023 hip om voor een rittenkoers ook een eendagswedstrijd te organiseren. Na de Franse dubbel Marseillaise-Bessseges, de Muscat Classic en nationale ronde in Oman hebben we ook de Ronde van de Algarve en daaraan voorafgaand de nieuwe Figueira Champions Classic. In de Leiderstrui neemt je mee door die laatste koers.

Een groot deel van de nieuwe wedstrijd zal aankomende woensdag ook van start gaan in de Ronde van Algarve, maar de finishplaats van de wedstrijd van zondag ligt toch nog een heel stuk (lees: 450 kilometer) van de startplaats van de rittenkoers vandaan.

De renners hebben dan nog wel twee rust- en reisdagen om op de plaats van bestemming aan te komen, waardoor ze 'gewoon' alles kunnen geven in de Figueira Champions Classic. Met zes deelnemende WorldTour-ploegen mogen ze ook zeker niet klagen.

Praktische informatie Figueira Champions Classic 2023

  • S.Pedro - Figueira da Foz (190 kilometer)
  • Zondag 12 februari 2023
  • Deelnemers
  • Klassering: 1.1

In dit artikel

  • Laatste winnaars
  • Parcous, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie

Figueira Champions Classic 2023: Parcours, weer en tijden

190 kilometer fietsen in het Portugese district Coimbra; dat is wat de coureurs zondag voor de kiezen krijgen. Daarbij trekken we eerst landinwaarts voor twee grotere rondes, alvorens we na een eerste passage van de finishlijn nog drie lokale rondes moeten overwinnen.

Daarin staat de klim naar Panque Florestal centraal. Deze heuvel is 2,1 kilometer lang en heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 8,5 procent, dus hierop kunnen er brokken gemaakt worden. Voor rappe mannen als Fabio Jakobsen lijkt het in ieder geval te zwaar.

Na de laatste top is het nog zo'n twintig kilometer afdalen en op het vlakke beuken tot in finishplaats Figueira da Fox, dus het kan zijn dat enkele ploegen nog het een en ander recht kunnen zetten. Op zes kilometer van de meet is een stukje oplopend bij Enforca Caes van negenhonderd meter mogelijk nog een perfect lanceerpunt voor de beslissende aanval.

Voorbeschouwing Figueira Champions Classic 2023 | Thuisfavoriet Rui Costa met en tegen de Belgen

Weer
Prima omstandigheden in Portugal. Het zal naar verwachting zo'n zeventien graden Celsius zijn rondom Figueira da Foz, waar de coureurs in de slotfase de wind tegen zullen hebben vanuit het zuidwesten.

Tijden
Start: 09.55 uur (10.55 uur Nederlandse tijd)
Finish: ongeveer 14.30 uur (15.30 uur Nederlandse tijd)

Favorieten Figueira Champions Classic 2023

We hebben een nieuwe wedstrijd in Portugal en een Portugees die in topvorm steekt, dus in dit geval gaat de vlieger 1+1=2 op. Rui Costa won namens zijn nieuwe ploeg Intermarché-Circus-Wanty al drie wedstrijden dit seizoen en vindt in eigen land opnieuw een wedstrijd die hem uitstekend zou moeten liggen. Met Kobe Goossens heeft de Belgische ploeg nog een veelwinnaar van januari bij: hij won twee van de drie wedstrijden die hij reed op Mallorca.

Cadeau gaan de mannen van Aike Visbeek het allerminst krijgen. Met Alpecin-Deceuninck en Soudal Quick-Step staan er nog twee teams van Belgische makelij op de deelnemerslijst. Die eerste formatie brengt Quinten Hermans aan de start, die net als Nicola Conci, Xandro Meurisse en Kristian Sbaragli wel vooruit moet kunnen op deze omloop. Bij het team van Patrick Lefevere spotten we onder meer Kasper Asgreen, Rémi Cavagna en Ilan Van Wilder als kanshebbers.

Voorbeschouwing Figueira Champions Classic 2023 | Thuisfavoriet Rui Costa met en tegen de Belgen

Team DSM hoopt met de jonge Brit Oscar Onley en de iets oudere Amerikaan Kevin Vermaerke hoge ogen te gooien in de koers die volgens de Nederlandse ploeg op Luik-Bastenaken-Luik lijkt, terwijl EF Education-EasyPost zal mikken op onder meer Magnus Cort, Odd Christian Eiking en Mark Padun. Met name Cort wil je niet meenemen naar de finish.

De zesde WorldTour-ploeg, Trek-Segafredo, brengt Filippo Baroncini, Tony Gallopin en Natnael Tesfatsion vanuit de Tour Down Under aan het vertrek. Hen zetten we net als Gianluca Brambilla (Q36.5), Mikel Bizkarra (Euskaltel-Euskadi) en Maurico Moreira (winnaar van meest recente Ronde van Portugal) bij het rijtje long shots.

Wie zijn volgens In de Leiderstrui de grootste kanshebbers voor de Figueira Champions Classic 2023?

Topfavoriet: Rui Costa (Intermarché-Circus-Wanty)
Outsiders: Quinten Hermans (Alpecin-Deceuninck), Kobe Goossens (Intermarché-Circus-Wanty) en Magnus Cort (EF Education-EasyPost)
Long shots: Nicola Conci (Alpecin-Deceuninck), Ilan Van Wilder (Soudal Quick-Step), Oscar Onley (Team DSM), Natnael Tesfatsion (Trek-Segafredo) en Kasper Asgreen (Soudal Quick-Step)

Bij Bet365 ontvang je een welkomstbonus van 100 euro, bij Jacks een welkomstbonus van 50 euro!

Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+.

Zoek je meer interessante wedtips? Bezoek dan Sportbookies.nl.

TV Figueira Champions Classic 2023

Eurosport schakelt al om 14.00 uur live in voor deze wedstrijd, met de finish rond 15.30 uur. Daarvoor moet je wel bij Eurosport 2 en Eurosport.com terecht kunnen, daar de sportzender op het hoofdkanaal voor andere sporten kiest.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws