Voorbeschouwing Gent-Wevelgem 2022 (vrouwen) | Wat kan Vos tegen Kopecky en Balsamo? Wielrennen
Wielrennen

Voorbeschouwing Gent-Wevelgem 2022 (vrouwen) | Wat kan Vos tegen Kopecky en Balsamo?

Voorbeschouwing Gent-Wevelgem 2022 (vrouwen) | Wat kan Vos tegen Kopecky en Balsamo?

Gent-Wevelgem! Toch één van de mooiste koersen van het voorjaar, zowel bij de mannen als vrouwen. In dit artikel blikt In de Leiderstrui vooruit op de strijd bij de dames.

Praktische informatie Gent-Wevelgem vrouwen 2022

  • Zondag 27 maart 2022
  • Deelnemers
  • Klassering: WorldTour

In dit artikel

  • Laatste winnaars
  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie
Laatste winnaressen Gent-Wevelgem 

2021 Marianne Vos
2020 Jolien D'Hoore
2019 Kirsten Wild
2018 Maria Bastianelli
2017 Lotta Henttala
2016 Chantal van den Broek-Blaak
2015 Floortje Mackaij
2014 Lauren Hall
2013 Kirsten Wild
2012 Lizzie Deignan

Parcours, weer en tijden Gent-Wevelgem vrouwen 2022

In tegenstelling tot de wedstrijd bij de mannen, veranderen er in de vrouwenwedstrijd een aantal dingen ten opzichte van vorig jaar. Ze krijgen voor het eerst te maken met een passage door De Moeren, die we donderdag al even voorbij zagen komen in de Exterioo Classic Brugge-De Panne. De Moeren ligt in Gent-Wevelgem echter al vroeg in het parcours, maar wellicht dat daar de eerste schermutselingen kunnen ontstaan. Het is zondag in ieder geval niet windstil, dus wie weet!

Op het parcours van in totaal 159 kilometer zit de zwaarte hem duidelijk in het tweede deel. Daar mogen de vrouwen zich voor het eerst opmaken voor de steile kant van de Kemmelberg. Het is de zevende beklimming na een rits van zeven kleine beklimmingen achter elkaar. Daarna is het nog ongeveer 35 kilometer richting de finish, dus wie wat wil, lijkt hier een mooie slag te kunnen slaan!

Voorbeschouwing Gent-Wevelgem 2022 (vrouwen) | Wat kan Vos tegen Kopecky en Balsamo?

Beklimmingen
94,5 km: Scherpenberg (400 meter aan 1,3%)
99,5 km: Baneberg (370 meter aan 6,1%)
105,5 km: Monteberg (1.000 meter aan 7,3%)
107,0 km: Kemmelberg (3.000 meter aan 4,0%)
114,5 km: Scherpenberg (400 meter aan 1,3%)
119,5 km: Baneberg (370 meter aan 6,1%)
124,5 km: Kemmelberg (2.500 meter aan 4,4%)

Weer

Tijden
Start: 13.50 uur
Finish: rond 18.11 uur

Favorieten Gent-Wevelgem vrouwen 2022

Zoals zoveel damesraces kan Gent-Wevelgem wel eens uit gaan lopen op een strijd tussen de grote damesteams. Bovenaan prijkt dan toch de naam van SD Worx, dat er met Lotte Kopecky een ideale kandidate bijheeft om deze wedstrijd tot een goed einde te brengen. Weet de Belgische na Strade Bianche haar tweede grote zege binnen te halen?

De grote concurrentie kan wel eens komen van Trek-Segafredo. Die ploeg heeft met Elisa Longo Borghini en Ellen van Dijk twee dames die de koers hard kunnen maken, terwijl wereldkampioene Elisa Balsamo en de Amerikaanse Chloe Hosking ontzettend rappe benen hebben aan de aankomst.

Voorbeschouwing Gent-Wevelgem 2022 (vrouwen) | Wat kan Vos tegen Kopecky en Balsamo?
Elisa Balsamo

En dan is er natuurlijk ook nog de winnares van vorig jaar, Marianne Vos. Voske reed tot dusver enkel Strade Bianche, maar maakt zich nu op voor de voor haar belangrijkste periode van het jaar. Kan ze daar in Gent-Wevelgem met een knaller aan beginnen?

Geen Annemiek van Vleuten bij Movistar, maar wel de ontzettend rappe Emma Norsgaard. Als we het over snelle dames hebben, dan komen we toch vrijwel meteen uit bij Lorena Wiebes van Team DSM. Wiebes toonde zich dit jaar tot dusver de snelste vrouw op twee wielen en zal dat graag willen bekronen in een wedstrijd als Gent-Wevelgem.

Overige outsiders zijn Kasia Niewiadoma en Alice Barnes (Canyon-SRAM), Grace Brown (FDJ), Marta Bastianelli (UAE) en Julie Leth (Uno-X).

TV Gent-Wevelgem vrouwen 2022

De wedstrijd van de vrouwen vindt plaats na de wedstrijd van de mannen. Dat betekent dat je bij Sporza (op Eén) na de mannenwedstrijd kan blijven doorkijken, want vanaf 17.30 uur schakelen ze live over naar de wedstrijd bij de vrouwen. Wilt u al eerder genieten van de wedstrijd, dan kunt u gebruikmaken van de Eurosport Player en wel vanaf 16.15 uur. Op het hoofdkanaal van Eurosport zijn ze er vanaf 17.00 uur live bij. Ook de NOS komt gedurende de dag met livebeelden.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws