Voorbeschouwing GP Denain 2023 | Olav Kooij de te kloppen man in mini-Parijs-Roubaix Wielrennen
Wielrennen

Voorbeschouwing GP Denain 2023 | Olav Kooij de te kloppen man in mini-Parijs-Roubaix

Voorbeschouwing GP Denain 2023 | Olav Kooij de te kloppen man in mini-Parijs-Roubaix

Tussen de Belgische koersen Nokere Koerse en Bredene Koksijde Classic in gaat het peloton donderdag ook in Frankrijk fietsen. Met de GP Denain staat één van de mooiere koersen van dit voorjaar namelijk op het programma, waar In de Leiderstrui maar al te graag een voorbeschouwing voor maakt.

De GP Denain mag wel gezien worden als het kleinere broertje van Parijs-Roubaix, daar er ook twaalf kasseistroken op de rol staan. Deze stenen zorgen doorgaans voor wat schifting, maar uiteindelijk komt het vaak wel nog redelijk bij elkaar richting finishplaats Denain.

Afgelopen jaar kwamen ronderenners als Jonas Vingegaard en Primoz Roglic eens piepen, waarbij die laatste ook nog uitzicht had op de dagzege. De Sloveen werd in de laatste kilometer pas ingerekend, waarna Max Walscheid naar de zege spurtte. In 2021 was Jasper Philipsen de snelste, terwijl Mathieu van der Poel won in 2019. Ook sprinters als Arnaud Démare en Nacer Bouhanni staan meermaals op de erelijst.

Praktische informatie GP Denain 2023

  • Donderdag 16 maart 2023
  • Denain - Denain (194,7km)
  • Deelnemers
  • Klassering: 1.Pro

In dit artikel

  • Laatste winnaars
  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie
Laatste winnaars GP Denain 

2022 Max Walscheid
2021 Jasper Philipsen
2020 Niet verreden
2019 Mathieu van der Poel
2018 Kenny Dehaes
2017 Arnaud Démare
2016 Daniel McLay
2015 Nacer Bouhanni
2014 Nacer Bouhanni
2013 Arnaud Démare

Parcours, weer en tijden GP Denain 2023

Hoewel de GP de Denain bekendstaat om haar kasseistroken, vinden we deze pas terug in het tweede deel van het iets minder dan 195 kilometers tellende parcours. Eerst krijgen de renners namelijk de tijd om de omgeving van Denain te verkennen, middels enkele lokale rondes. Vanaf negentig kilometer van de finish volgen de kasseistroken elkaar in rap tempo op, met zo'n 25 kilometer aan kasseien in het tweede deel van de koers.

De laatste kasseistrook van de dag, tussen Avesnes-le-Sec en Hordain, vinden we op iets meer dan tien kilometer van de streep. De keienspecialisten hebben hier dus een laatste kans om zich te ontdoen van hun concurrenten. De wegen van de laatste kilometers zijn vervolgens overwegend vlak te noemen, al kan dat met de kilometers in de benen heel anders aanvoelen.

Voorbeschouwing GP Denain 2023 | Olav Kooij de te kloppen man in mini-Parijs-Roubaix

Weer
Het is aardig weer in Noord-Frankrijk deze donderdag. De temperatuur is rond de vijftien graden Celsius, terwijl het vrij stevig waait vanuit het zuiden.

Tijden
Start: 11.05 uur
Finish: 15.45 uur

Favorieten GP Denain 2023

Negen WorldTour-teams maken de reis naar Noord-Frankrijk donderdag. Zo ook Jumbo-Visma, dat met Olav Kooij misschien wel de topfavoriet in huis heeft. De Nederlander won een rit in Parijs-Nice en gaat met ondersteuning van onder meer Timo Roosen, Tosh van der Sande en Tim van Dijke voor nieuw succes in Frankrijk.

Vanuit Belgisch oogpunt is de deelname van Thibau Nys meer dan interessant. De zoon van Sven begint woensdag in Nokere Koerse aan zijn wegseizoen, om daar Denain daags erna aan vast te plakken. Kan hij het op de Franse kasseien? Naast Nys doen overigens ook Daan Hoole en Otto Vergaerde mee.

Arkéa Samsic komt traditioneel ook met een goede ploeg af naar dit genre wedstrijden. Hugo Hofstetter, Jenthe Biermans, David Dekker en Mathis Le Berre zouden allemaal een resultaat moeten kunnen rijden, wat bij Groupama-FDJ ook geldt voor Lewis Askey, Paul Penhoët en Samuel Watson.

Voorbeschouwing GP Denain 2023 | Olav Kooij de te kloppen man in mini-Parijs-Roubaix

Bij AG2R Citroën heeft men Stan Dewulf om koers te maken en Clément Venturini voor een eventuele sprint. Een verdeling die bij Intermarché-Circus-Wanty ook zo is, met Taco van der Hoorn voor de lange vlucht en Arne Marit en/of Hugo Page voor de massaspurt.

UAE-Team Emirates stelt enkele mannen op die normaal veel moeten werken. Mikkel Bjerg, Sjoerd Bax en de gebroeders Oliveira komen met Juan Sebastian Molano als sprinter aan de start, maar zullen zelf misschien ook wel hopen op een kansje. Alpecin-Deceuninck heeft met Axel Laurance, Dries De Bondt en Ramon Sinkeldam ook meerdere sterke mannen.

Max Walscheid is als winnaar van vorig jaar ook iemand om in de gaten te houden, al heeft de Duitser het dit voorjaar nog niet op zijn heupen. Cofidis stelt ook Piet Allegaert op, terwijl Lotto-Dstny rekent op onder meer Cedric Beullens en Milan Menten.

Overige rappe mannen zijn Szymon Sajnok (Q36.5), Alexander Salby (Bingoal), Dries Van Gestel (TotalEnergies), Stanislaw Aniolkowski (Human Powered Health) en Pierre Barbier (CIC U Nantes Atlantique).

Wie zijn volgens In de Leiderstrui de favorieten om GP Denain te winnen?

Topfavoriet: Olav Kooij (Jumbo-Visma)

Schaduwfavorieten: Juan Sebastián Molano (UAE-Team Emirates), Hugo Hofstetter (Arkéa Samsic) en Paul Penhoët (Groupama-FDJ)
Longshots: Axel Laurance (Alpecin-Deceuninck), Dries Van Gestel (TotalEnergies), Clément Venturini (AG2R Citroën Team), Tim van Dijke (Jumbo-Visma), Arne Marit (Intermarché-Circus-Wanty), Milan Menten (Lotto-Dstny) en Max Walscheid (Cofidis)

TV GP Denain 2023

Eurosport 1 en Eurosport Player starten de uitzending om 14.00 uur, terwijl de finish dus rond de klok van vijven zal zijn in Frankrijk.

Bij Jacks ontvang je een welkomstbonus van 50 euro!

Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+.

Zoek je meer interessante wedtips? Bezoek dan Sportbookies.nl.


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws