Voorbeschouwing Gran Piemonte 2021 | Colbrelli vs. Kooij en andere rappe mannen! Wielrennen
Wielrennen

Voorbeschouwing Gran Piemonte 2021 | Colbrelli vs. Kooij en andere rappe mannen!

Voorbeschouwing Gran Piemonte 2021 | Colbrelli vs. Kooij en andere rappe mannen!

De eerste week van oktober kan wel bestempeld worden als de Italiaanse wielerweek: bijna elke dag staat er wel een mooie Italiaanse (semi-)klassieker op het programma. Zo ook donderdag, met Gran Piemonte. In de Leiderstrui maakte een vooruitblik.

De Gran Piemonte wil nog wel eens wisselen van parcours. Zo ook in 2021, wanneer het de switch maakt van race voor punchers naar een spurterswedstrijd. Een winnaar als de afgelopen twee jaar, toen George Bennett en Egan Bernal zegevierden, gaan we naar alle waarschijnlijkheid dus niet zien.

In 2018 en 2016 werd er ook al een sprintersrace georganiseerd in Noord-Italië. Destijds wisten respectievelijk Sonny Colbrelli en Giacomo Nizzolo de koers op hun naam te schrijven: beide mannen horen ook dit jaar bij de favorieten, al is het maar de vraag of ze hersteld zijn van hun inspanningen in Parijs-Roubaix.

Volledige deelnemerslijst

Laatste winnaars Gran Piemonte

2020 George Bennett
2019 Egan Bernal
2018 Sonny Colbrelli
2017 Niet verreden
2016 Giacomo Nizzolo
2015 Jan Bakelants
2014 Niet verreden
2013 Niet verreden
2012 Rigoberto Urán
2011 Daniel Moreno

Parcours, weer en tijden Gran Piemonte 2021

Geen klimmerskoers zoals de afgelopen twee jaren dus, maar een wedstrijd voor de rappe mannen met dikke dijen. De enige echte klim die er in het parcours opgenomen is, is die naar La Serra. Deze is zo'n zeven kilometer lang aan vijf, zes procent, dus ideaal om wat te proberen voor de mannen met klimmersbenen.

De pure sprinters zullen erop hopen dat het rustig gaat op die heuvel, want daarna krijgen we nog zo'n honderd vlakke kilometers richting Borgosesia. In totaal moeten er 168 kilometer afgewerkt worden, daar draaien de doorwinterde profs doorgaans hun hand niet voor om.

Voorbeschouwing Gran Piemonte 2021 | Colbrelli vs. Kooij en andere rappe mannen!

Beklimming
60,3 km: La Serra (6,5 km aan 5,2%)

Weer
Waar het de afgelopen dagen meermaals stormde in de verschillende Italiaanse najaarswedstrijden, is dat donderdag totaal niet het geval in de Gran Piemonte. De renners krijgen een heerlijk zonnetje in de nek, aan temperaturen van zo'n 18 graden Celsius. De wind is zacht aanwezig.

Tijden
Start: 12.55 uur
Finish: 17.00 uur

Favorieten Gran Piemonte 2021

Op basis van Parijs-Roubaix is Sonny Colbrelli natuurlijk ook hier de absolute topfavoriet. De Italiaan rijdt in de vorm van zijn leven, maar het zou ons ook niet verbazen als hij na Roubaix even de bloemetjes buiten heeft gezet en dus niet in optimale conditie hier aan de start verschijnt.

In dat geval kan Giacomo Nizzolo wel eens de status van topfavoriet toebedeeld krijgen. De Italiaan van Qhubeka NextHash won hier al eens en reed op het WK in Leuven zijn kas leeg voor Colbrelli. Krijgt hij die inspanning terugbetaald van zijn landgenoot?

Voorbeschouwing Gran Piemonte 2021 | Colbrelli vs. Kooij en andere rappe mannen!

Elia Viviani is intrinsiek misschien wel de snelste renner die hier aan het vertrek staat. Hij won recent twee wedstrijden en lijkt op die manier Cofidis te willen verlaten met een goed najaar. Andere rappe Italianen zijn Filippo Fiorelli, Matteo Trentin, Matteo Moschetti en Jakub Mareckzo. Alex Aranburu en Iván Garcia Cortina hopen voor Astana en Movistar dan weer succes te boeken.

Vanuit Groot-Brittannië is Ethan Hayter de man die de honneurs waar moet nemen namens INEOS Grenadiers, terwijl ze bij Jumbo-Visma op de snelle benen van Olav Kooij rekenen. Hij won al twee ritten in de CRO Race en kan hier een heel mooie zege daaraan toevoegen. Ook Arvid de Kleijn (Rally Cycling) doet mee.

TV Gran Piemonte 2021

Eurosport heeft de uitzendrechten van de Gran Piemonte in haar bezit. De sportzender zendt vanaf 15.20 uur uit op de Eurosport Player en Eurosport 1.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws