Voorbeschouwing Paris-Bourges 2021 | Topsprinters aan de slag in Franse heuvelkoers Wielrennen
Wielrennen

Voorbeschouwing Paris-Bourges 2021 | Topsprinters aan de slag in Franse heuvelkoers

Voorbeschouwing Paris-Bourges 2021 | Topsprinters aan de slag in Franse heuvelkoers

Het is niet alleen koers in Italië richting de Ronde van Lombardije, want ook in Frankrijk staan een aantal grote namen op de deelnemerslijst van Paris-Bourges, die donderdag 7 oktober verreden wordt. Nadat de koers in 2020 door corona niet verreden werd, willen mannen als Tim Merlier, Pascal Ackermann en Mads Pedersen een mooi einde geven aan hun wielerjaar. In de Leiderstrui bespreekt het parcours en de favorieten!

Wanneer de recente winnaars bekeken worden, is het duidelijk dat Paris-Bourges vaak ten prooi is gevallen aan de sprinters. In de laatste jaren was het veelal de massasprint die bij de finish de winnaar van Paris-Bourges besliste. In de afgelopen jaren waren Sam Bennett en John Degenkolb de grootste namen die de koers wonnen en zij zijn twee van de vijf recordhouders met twee overwinningen.

In 2019 was het Marc Sarreau die de snelste was van de sprinters en dit jaar zijn er veel rappe mannen die hem op willen volgen. De kans bestaat echter ook dat het niet op een sprint aankomt. Hoewel het niet vaak gebeurde, is het toch meer dan eens voorgekomen: Valentin Madouas was de meest recente, waar de Fransman nipt een aanstormend peloton voorbleef. Ook Florian Vachon wist op die manier te winnen in Bourges.

Volledige deelnemerslijst

Laatste winnaars Paris-Bourges

2020 Niet verreden
2019 Marc Sarreau
2018 Valentin Madouas
2017 Rudy Barbier
2016 Sam Bennett
2015 Sam Bennett
2014 John Degenkolb
2013 John Degenkolb
2012 Florian Vachon
2011 Matthew Hayman

Parcours, weer en tijden Paris-Bourges 2021

Hoewel de eendagskoers de naam Paris-Bourges draagt, komen de renners niet in de buurt van de Franse hoofdstad. Vanuit Gien trekken de renners richting de iets zuidelijker gelegen stad Bourges. De bijna tweehonderd kilometer lange koers kent weinig echte uitdagingen on de eerste helft van het parcours, waar geen gecategoriseerde klimmen liggen en het blijft wat kort heuvelwerk.

Na honderd kilometer volgt het eerste heuveltje van 1,5 kilometer aan bijna zeven procent. Vervolgens is het op en af richting drie klimmetjes die elkaar snel opvolgen: heuvels van 1,2 kilometer aan meer dan negen procent, 2,3 kilometer aan 5,1 procent en drie kilometer aan 4,9 procent stijging. Vervolgens loopt het wegdek gestaag af in het laatste uur koers.

Voorbeschouwing Paris-Bourges 2021 | Topsprinters aan de slag in Franse heuvelkoers

Beklimmingen
105,8 km: Côte de Jars (1,4 km aan 6,8%)
132,6 km: Sommet du Graveron (1,2 km aan 9,1%)
158,0 km: Côte de La Chapelotte (2,1 km aan 5,8%)

Weer
In startplaats Gien wordt alleen rond 13.00 uur een kansje gegeven op neerslag, maar de rest van de dag blijft het naar verwachting droog met temperaturen van rond de vijftien graden Celsius. In finishplaats Bourges blijft het de hele dag droog en ook de wind gaat waarschijnlijk geen rol spelen. Het peloton hoeft dus geen helse omstandigheden te verwachten en kan zonder zorgen over het weer rondfietsen in het midden van Frankrijk.

Tijden
Start: 12.35 uur.
Finish: Rond 17.20 uur

Favorieten Paris-Bourges 2021

Het parcours kent een paar gemene heuveltjes, maar echt lastig wordt het nooit helemaal. Dat zorgde in de afgelopen edities vaak voor een massasprint en dat lijkt ook met dit deelnemersveld een zeer aannemelijk scenario. De grootste kanshebber is dan misschien wel Tim Merlier. De renner van Alpecin-Fenix is bezig aan een zeer sterk seizoen en won vorige maand nog twee ritten in de Benelux Tour. Na hem was Pascal Ackermann misschien wel de snelste man op papier en in de Deutschland Tour wist hij nog naar een zege te sprinten. Een positieve coronatest zette helaas een streep door zijn deelname.

Voorbeschouwing Paris-Bourges 2021 | Topsprinters aan de slag in Franse heuvelkoers

Merlier vindt echter wel degelijk geduchte concurrentie in een andere hoek: Mads Pedersen kan ook heuvels verteren en liet op het WK en in Parijs-Roubaix goede benen zien, totdat hij door een valpartij in het Bos van Wallers uit favorietengroep verdween. Ook Arnaud Démare heeft al meermaals bewezen in koersen als Paris-Bourges goed voor de dag te komen en de Fransman, die zich wil revancheren voor een matige zomer met een mislukte Tour en Vuelta, bevindt zich op eigen terrein.

Daar houdt het echter niet op, want het sprintersgilde is goed vertegenwoordigd in deze koers. Renners als Nacer Bouhanni en Christophe Laporte hebben hun snelheid al laten zien in 2021, waarbij de laatsgenoemde in Parijs-Roubaix nog zesde werd. Ook mannen als Bryan Coquard, Stanislas Aniolkowski, Niccolo Bonifazio en Arvid de Kleijn kunnen hun gezicht laten zien wanneer het op een massasprint aankomt.

Voorbeschouwing Paris-Bourges 2021 | Topsprinters aan de slag in Franse heuvelkoers

Naast de sprinters staan er nog een aantal sterke renners aan de start die een gooi moeten kunnen doen naar de winst in deze editie van Paris-Bourges. Wanneer een sterke groep weet te ontsnappen in het heuvelachtige middenstuk van de koers, zijn Quinn Simmons, Valentin Madouas, Bob Jungels, Piet Allegaert, Edvald Boasson Hagen, Pierre-Luc Périchon en Aimé De Gendt stuk voor stuk kanshebbers voor een verrassende zege.

TV Paris-Bourges 2021

Het lijkt erop dat de Franse eendagskoers niet uitgezonden wordt in België of in Nederland. Natuurlijk verzorgt In de Leiderstrui wél een verslag zo gauw de koers afgelopen is!

Pim Lansbergen (E-mail: redactie@indeleiderstrui.nl)


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws