Voorbeschouwing Ronde van Drenthe vrouwen 2023 | Drie op een rij voor Wiebes in Hoogeveen? Wielrennen
Wielrennen

Voorbeschouwing Ronde van Drenthe vrouwen 2023 | Drie op een rij voor Wiebes in Hoogeveen?

Voorbeschouwing Ronde van Drenthe vrouwen 2023 | Drie op een rij voor Wiebes in Hoogeveen?

Koers op Nederlandse bodem, altijd mooi! Het is komend weekend tijd voor de Ronde van Drenthe. Zondag is het aan de mannen, maar eerst mogen de dames uit de WorldTour de koers van de VAM-berg betwisten. Wie maken de grootste kans om te winnen? In de Leiderstrui neemt je mee!

Titelhoudster is thuisrijdster Lorena Wiebes. Vorig jaar was de renster, toen nog in dienst van Team DSM, de beste in de massasprint. Ze ging zelfs zo hard dat de tijdswaarneming één seconde verschil met runner-up Elisa Balsamo (Trek-Segafredo) waarnam. Dat belooft wat voor dit jaar...

Praktische informatie Ronde van Drenthe vrouwen 2023

  • Zaterdag 11 maart
  • Emmen - Hoogeveen (152,7 km)
  • Deelnemers
  • Klassering: WWT

In dit artikel

  • Laatste winnaars
  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie

Laatste winnaars Ronde van Drenthe vrouwen 2023

2022 Lorena Wiebes

2021 Lorena Wiebes
2019 Marta Bastianelli
2018 Amy Pieters
2017 Amalie Dideriksen
2016 Chantal van den Broek-Blaak
2015 Jolien D'Hoore
2014 Elizabeth Deignan
2013 Marianne Vos

Parcours, weer en tijden Ronde van Drenthe vrouwen 2023

Voorbeschouwing Ronde van Drenthe vrouwen 2023 | Drie op een rij voor Wiebes in Hoogeveen?

152 kilometer buffelen tussen Emmen en Hoogeveen. Dat is het devies voor de aanwezige rensters. Er zijn wel wat aanpassingen ten opzichte van vorig jaar. Zo wordt er in totaal negen keer een kasseistrook aangedaan, tegen vijf keer in 2022. Alle stroken wachten al in de openingsfase van de koers. Na 60,5 kilometer is het gedaan met het stuiteren. De rensters hebben dan meermaals de Valtherzandweg, Bosrandweg, Boswachterij, Bodenpad en Schaapstreek gehad.

Dat betekent niet dat het klaar is met de obstakels. Er bestaat namelijk geen Ronde van Drenthe zonder VAM-berg. De traditionele klim wordt drie keer aangedaan, de laatste keer op pakweg vijftig kilometer van de meet. Daar wordt meteen een belangrijke noot aangehaald. De VAM-berg wacht niet in de finale, waardoor de pure sprintsters waarschijnlijk in hun vuistje lachen.

Na de VAM-berg wordt koers gezet richting Hoogeveen. Mocht er een groepje zijn weggereden, valt of staat de kans van slagen met de samenwerking. Het meest verwachte scenario is echter een massasprint in de Prinses Beatrixstraat te Hoogeveen. Wie verslaat tweevoudig winnares Lorena Wiebes (SD Worx)?

Kasseistroken

13 km: Valtherzandweg
16,5 km: Valtherzandweg
18,5 km: Bosrandweg
23 km: Boswachterij
35,5: Bodenpad
38 km: Boswachterij
39,5 km: Bosrand
47,5 km: Schaapstreek
60,5 km: Boswachterij

Beklimmingen

80,5 km: VAM-berg (700 meter a 4,2%)
94,5 km: VAM-berg (700 meter a 4,2%)
109 km: VAM-berg (700 meter a 4,2%)

Weer

De gehele week valt er neerslag, maar het lijkt zaterdag zowaar droog te blijven! Met zes graden Celsius is het niet warm, al zal het stralende zonnetje veel goedmaken. Met windkracht 4 wordt het op open stukken wel oppassen voor waaiers. Wie weet wat er daar allemaal mogelijk is.

Tijden

Start: 13:05 uur
Finish: Rond 17:00 uur

Favorieten Ronde van Drenthe vrouwen 2023

Kijkend naar de startlijst is er maar één absolute topfavoriet: Lorena Wiebes (SD Worx). Wiebes zag met Charlotte Kool (Team DSM) haar grootste concurrente wegvallen en is eigenlijk aan haar stand verplicht om de koers in Drenthe te winnen. De Nederlandse won al twee keer in 2023 en is simpelweg de snelste sprintster van het pak.

De grootste vraag is: wie gaat Wiebes uitdagen? De grootste tegenstand komt waarschijnlijk van Elisa Balsamo (Trek-Segafredo). De Italiaans kampioene won al twee ritten in de Ronde van Valencia en is dus zeker in vorm. Mocht het niet voor Wiebes zijn, kan ook ploeggenote Lotte Kopecky altijd nog sprinten. Kopecky is de winnares van Omloop Het Nieuwsblad en werd tweede in Strade Bianche, geen slechte balans voor 2023.

Elisa Balsamo
Elisa Balsamo

Iets verderop in het rijtje vinden we voormalig winnares Marta Bastianelli (UAE Team ADQ). De 35-jarige Italiaanse stopt na dit seizoen, maar aan motivatie geen gebrek. Le Samyn werd al gewonnen en daar kan de Ronde van Drenthe zomaar bij komen. Ook Coryn Rivera (Jumbo-Visma) mag nooit worden afgeschreven als het op een sprintje aankomt.

We sluiten af met vier rensters die het waarschijnlijk moeten hebben van een zwaar koersverloop. In dat geval kunnen ook Kim De Baat (Fenix-Deceuninck), Zoe Bäckstedt (EF Education-TIBCO-SVB), Riejanne Markus (Jumbo-Visma) en Shari Bossuyt (Canyon/SRAM Racing) wedijveren om de zege. Wellicht is de VAM-berg wel het ideale startpunt voor een mooi tijdritje?

Favorieten Ronde van Drenthe vrouwen 2023, volgens In de Leiderstrui

Topfavoriet: Lorena Wiebes (SD Worx)

Schaduwfavorieten: Elisa Balsamo (Trek-Segafredo), Lotte Kopecky (SD Worx), Marta Bastianelli (UAE Team ADQ) en Coryn Rivera (Jumbo-Visma)
Longshots: Kim De Baat (Fenix-Deceuninck), Zoe Bäckstedt (EF Education-TIBCO-SVB), Riejanne Markus (Jumbo-Visma) en Shari Bossuyt (Canyon/SRAM Racing)

TV Ronde van Drenthe vrouwen 2023

Uiteraard is RTV Drenthe bij de koers in eigen provincie aanwezig! Vanaf 15:00 kan er worden gekeken naar de vrouwenkoers. Mocht u daarnaast in bezit zijn van een abonnement bij Eurosport, biedt de Player uitkomst. In de Leiderstrui is er ook de hele dag bij om u van updates te voorzien!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws