Voorbeschouwing Scheldeprijs 2022 | Regen en harde wind kunnen van sprinterskoers afvalrace maken Wielrennen
Wielrennen

Voorbeschouwing Scheldeprijs 2022 | Regen en harde wind kunnen van sprinterskoers afvalrace maken

Voorbeschouwing Scheldeprijs 2022 | Regen en harde wind kunnen van sprinterskoers afvalrace maken

Traditioneel tussen de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix, nu tussen de Ronde van Vlaanderen en de Amstel Gold Race: de Scheldeprijs, ook wel het WK van de sprinters genoemd. In de Leiderstrui maakte een voorbeschouwing!

Praktische informatie Scheldeprijs 2022

In dit artikel

  • Laatste winnaars
  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie
Laatste winnaars Scheldeprijs

2021 Jasper Philipsen
2020 Caleb Ewan
2019 Fabio Jakobsen
2018 Fabio Jakobsen
2017 Marcel Kittel
2016 Marcel Kittel
2015 Alexander Kristoff
2014 Marcel Kittel
2013 Marcel Kittel
2012 Marcel Kittel

Parcours, weer en tijden Scheldeprijs 2022

Flat as a pancake: zo kun je de Scheldeprijs het best omschrijven. De wedstrijd begint op zeeniveau in de Nederlandse havenstad Terneuzen, terwijl het hoogste punt dat bereikt wordt maar liefst 22 meter boven zeeniveau is. Alhoewel, dat zegt helemaal niks, want doordat we vlak bij zee zitten en het flink gaat waaien kan het wel eens zwaarder gaan worden dan een gemiddelde Alpenrit met minimaal 3000 hoogtemeters.

Na de start in Terneuzen gaan we direct over de Westerschelde naar Goes, om vervolgens koers richting het Oosten te zetten. Finishen doen we na bijna tweehonderd kilometer in Schoten, waar er nog meermaals een plaatselijke ronde bedwongen moet worden. Verkijk je er echter niet op, want de eerste honderd kilometer kan al wel eens veranderen in een slagveld!

Voorbeschouwing Scheldeprijs 2022 | Regen en harde wind kunnen van sprinterskoers afvalrace maken

Weer
De Scheldeprijs moet het qua spanning toch wel hebben van de weersomstandigheden. Is het droog en windstil, dan gaan we sprinten. Maar gaat het waaien en regenen, zoals komende woensdag het geval lijkt, dan krijgen we een epische waaierkoers.

Voorlopig gaat het vanuit het zuidwesten waaien met een kracht van vier á vijf op de schaal van Beaufort, maar er wordt ook gewaarschuwd voor mogelijke rukwinden. Ook is er de gehele dag kans op regen in de regio van Antwerpen, smullen dus (voor de tv-kijkers althans)!

Tijden
Start: 12.45 uur
Finish: 17.15 uur

Favorieten Scheldeprijs 2022

Let op: er kunnen nog wijzigingen doorgevoerd worden.

Wie kan er presteren in barre omstandigheden? Normaal gesproken de mannen van Quick Step-Alpha Vinyl, die hier hun afwerker Fabio Jakobsen bij zich hebben. Voor de Nederlander is de Scheldeprijs een groot doel en de ploeg zal tuk zijn om de matige resultaten van de afgelopen weken hier voor een deel van zich af te schudden. Jakobsen zelf liet in Parijs-Nice al zien dat hij zeer goed overweg kan met deze weersomstandigheden.

De snelle Alpecin-Fenix-mannen van dit jaar, Tim Merlier en Jasper Philipsen, staan ook aan de start. Bij de Belgische ploeg worden zij beiden uitgespeeld als kopman, net als in Gent-Wevelgem. Ook Dylan Groenewegen, die net achter Merlier finishte in de Oxyclean Classic Brugge-De Panne, is weer van de partij als speerpunt van BikeExchange-Jayco.

Voorbeschouwing Scheldeprijs 2022 | Regen en harde wind kunnen van sprinterskoers afvalrace maken
Tim Merlier en Dylan Groenewegen in de Oxyclean Classic Brugge-De Panne

Lotto Soudal heeft Caleb Ewan (nog) niet naar voren geschoven voor deze Scheldeprijs, dus is het de jonge Arnaud De Lie naar wie gekeken gaat worden. De Lie imponeerde in soortgelijke weersomstandigheden met winst in de Volta Limburg Classic en heeft al meermaals laten zien dat hij ongelofelijk snel is. De andere Belgische ploeg, Intermarché-Wanty-Gobert, heeft met Alexander Kristoff ook een gekend specialist in huis.

BORA-hansgrohe mikt op Sam Bennett, die nog niet veel heeft laten zien dit jaar. Verder plaatsen we Nacer Bouhanni (Arkéa Samsic), Cees Bol (Team DSM), Matteo Moschetti (Trek-Segafredo) en Niccolo Bonifazio (TotalEnergies) bij de outsiders, terwijl hardrijders als Maciej Bodnar (TotalEnergies), Jannik Steimle (Quick Step-Alpha Vinyl) of Nils Politt (BORA-hansgrohe) mogelijk kunnen verrassen na een harde koers.

TV Scheldeprijs 2022

Sporza en Eurosport bieden, net zoals bij het gros van de Vlaamse koersen, uitkomst woensdag. De Belgische zender is er op Eén bij vanaf 14.45 uur, terwijl Eurosport vanaf 15.00 uur uitzendt op de Eurosport Player. Op het hoofdkanaal geven zij voorkeur aan de Ronde van het Baskenland.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws