Voorbeschouwing Tre Valli Varesine 2023 | Nog een keer Roglic tegen Pogacar! Wielrennen
Wielrennen

Voorbeschouwing Tre Valli Varesine 2023 | Nog een keer Roglic tegen Pogacar!

Voorbeschouwing Tre Valli Varesine 2023 | Nog een keer Roglic tegen Pogacar!

Het Italiaanse najaar zit inmiddels in een stroomversnelling en dat betekent dat we dinsdag alweer doorgaan met Tre Valli Varesine, één van de meest aansprekende koersen in het Land van de Laars. In de Leiderstrui blikt dus ook maar al te graag vooruit!

Maandag reed het peloton nog de Coppa Bernocchi, maar lang reizen hoeven ze niet voor de koers op dinsdag: Tre Valli Varesine, vrij vertaald de Drie Valleien. Daar vindt het overgrote deel van de wedstrijd, met start in Busto Arsizio en finish in Varese, dan ook plaats. Afgelopen jaar kreeg de organisatie met Tadej Pogacar alvast één van de allerbeste wielrenners in de historie van de sport op de erelijst, die zijn titel ook komt verdedigen.

Het jaar voordien was het Alessandro de Marchi die de wedstrijd op zijn naam wist te schrijven, terwijl we in de recente historie ook nog onder meer Primoz Roglic, Sonny Colbrelli en Vincenzo Nibali treffen op de lijst der winnaars!

Praktische informatie Tre Valli Varesine 2023

In dit artikel

  • Laatste winnaars
  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie
Laatste winnaars Tre Valli Varesine

2022 Tadej Pogacar
2021 Alessandro de Marchi
2020 Niet verreden
2019 Primoz Roglic
2018 Toms Skujins
2017 Alexandre Geniez
2016 Sonny Colbrelli
2015 Vincenzo Nibali
2014 Michael Albasini
2013 Kristijan Durasek

Tre Valli Varesine 2023: Parcours, weer en tijden

Tre Valli Varesine is een koers die - hoe kan het ook anders als je de Koers van de Drie Valleien heet - uit drie verschillende delen bestaat. Ten eerste wordt er via startplaats Busto Arsizio koers gezet richting Varese, waar we twee lokale parcoursen krijgen, die respectievelijk acht en twee keer bedwongen moeten worden.

Dit zorgt zoals altijd voor de nodige hoogtemeters, die verdeeld worden over beklimmingen als de Casbeno (2,5 kilometer aan 4,9 procent), Montello (2 kilometer aan 5,2 procent) in de eerste ronde en Morosolo (1,6 kilometer aan 7,8 procent) en Casciago (1,6 kilometer aan 5 procent) in de tweede lokale ronde.

Na de laatste keer Casciago is het nog tien kilometer tot de meet, maar vergis je niet: ook in de laatste vijf kilometer gaat het nog irritant omhoog, alvorens de laatste kilometer in licht dalende lijn richting Varese gaat. In die plek werd in 2008 ook het WK wielrennen verreden, met Alessandro Ballan als uiteindelijke winnaar.

Voorbeschouwing Tre Valli Varesine 2023 | Nog een keer Roglic tegen Pogacar!

Weer
Nazomer in Italië! Ook dinsdag schijnt het zonnetje in Noord-Italië, waar temperaturen om en nabij de 27 graden Celsius verwacht worden. Het waait amper en er is geen kans op neerslag, dus daar hoeven de renners zich dus alvast geen zorgen over te maken.

Tijden
Start: 12.00 uur
Finish: ongeveer 16.40 uur

Favorieten Tre Valli Varesine 2023

Let op: de deelnemerslijst is nog niet compleet en kan dus nog aangepast worden.

Wat betreft de favorieten voor Tre Valli Varesine is de Giro dell'Emilia een zeer goede graadmeter: zaterdag wist de bij Jumbo-Visma vertrekkende Primoz Roglic daar in Bologna zijn slag te slaan en dat maakt hem direct ook de topfavoriet voor de wedstrijd richting Varese. Tel daar types als Attila Valter, Wilco Kelderman en Tiesj Benoot bij op en je hebt het over een topploeg!

Dat zullen ze bij de formatie van Richard Plugge ook nodig hebben, daar grote concurrent Tadej Pogacar eveneens met een ijzersterke formatie afreist naar Noord-Italië. De Sloveen heeft onder meer Adam Yates, Juan Ayuso, Davide Formolo en Rafal Majka aan zijn zijde, dus dat belooft alles voor een indrukwekkende tweestrijd op ploegniveau.

tadej pogacar

Nog niet alle deelnemers zijn bekend, maar op basis van de uitslag van de Giro dell'Emilia kunnen we toch al wel deels een beeld vormen van wie er ook dinsdag bij zal zijn in de finale. Dan heb je het over pakweg Simon Yates (Jayco AlUla), Richard Carapaz (EF Education-EasyPost), Enric Mas (Movistar) en Aleksandr Vlasov (BORA-hansgrohe), allemaal jongens die ook zaterdag de finale kleurden. INEOS was in die koers niet echt ergens te bekennen, dus zij zullen met kopmannen Pavel Sivakov en Carlos Rodríguez op verbetering hopen.

Tre Valli Varesine is wel wat minder selectief, dus dat biedt ook perspectief voor andere lieden. Rappere jongens als Andrea Bagioli (Soudal Quick-Step), Vincenzo Albanese (EOLO-Kometa) en Alex Aranburu (Movistar) kunnen hier meer gokken op hun snelle benen, terwijl pakweg Warren Barguil (Arkéa Samsic), Andeas Kron (Lotto-Dstny) en Romain Bardet (DSM-firmenich) wellicht voor een aanvalspoging zullen opteren. Verder willen we de namen van Felix Gall, Ben O'Connor en Andrea Vendame (AG2R Citroën) niet ontnemen in verschillende scenario's.

Andere outsiders op basis van de voorlopige startlijst zijn Jésus Herrada (Cofidis), Simone Velasco (Astana), Toms Skujins (Lidl-Trek) en toch ook nog wel Julian Alaphilippe van Soudal Quick-Step.

Favorieten etappe Tre Valli Varesine 2023, volgens In de Leiderstrui

Topfavorieten: Primoz Roglic (Jumbo-Visma) en Tadej Pogacar (UAE-Team Emirates)
Outsiders: Simon Yates (Jayco AlUla), Adam Yates (UAE-Team Emirates) en Richard Carapaz (EF Education-EasyPost)
Longshots: Tiesj Benoot (Jumbo-Visma), Aleksandr Vlasov (BORA-hansgrohe), Warren Barguil (Arkéa Samsic), Romain Bardet (DSM-firmenich), Giulio Ciccone (Lidl-Trek), Enric Mas, Alex Aranburu (Movistar) en Andrea Bagioli (Soudal Quick-Step)

TV Tre Valli Varesine 2023

Tre Valli Varesine is vanaf 15.00 uur te volgen via Eurosport: de sportzender is er dinsdag op de online platformen Eurosport.nl, Discovery+ en GCN+ bij.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws