Voorbeschouwing Münsterland Giro 2023 | Groenewegen zegt last minute af, maar nog genoeg sprinters over Wielrennen
Wielrennen

Voorbeschouwing Münsterland Giro 2023 | Groenewegen zegt last minute af, maar nog genoeg sprinters over

Voorbeschouwing Münsterland Giro 2023 | Groenewegen zegt last minute af, maar nog genoeg sprinters over

Het einde van het jaar nadert, merken we ook aan de wedstrijden die we voor de kiezen krijgen. Zo staat met de Sparkassen Münsterland Giro weer het Duitse slot van het wielerseizoen voor de deur, waar In de Leiderstrui je maar al te graag het nodige over bijbrengt!

In Münster, wat niet ver van Enschede ligt, sprinten we traditioneel bij het Schlossplatz. Daar staan elk jaar op 3 oktober weer de nodige kraampjes en andere dingen, in het kader van de nationale Duitse feestdag. De laatste keer dat een Duitser op die dag wist te winnen, was in 2017. Toen won Maximillian Walscheid in Münster.

Afgelopen seizoen was Olav Kooij de glorieuze winnaar van een duel der sprinters, terwijl die eer het jaar daarvoor was toebedeeld aan Mark Cavendish. Kijken we iets verder terug in het verleden, dan komen we ook nog namen als Tom Boonen en Jos van Emden tegen. Die laatste was in 2013 één van de laatste aanvallers die het laken naar zich toetrok.

Praktische informatie Sparkassen Münsterland Giro 2023

In dit artikel

  • Laatste winnaars
  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie
Laatste winnaars Sparkassen Münsterland Giro 

2022 Olav Kooij
2021 Mark Cavendish
2020 Niet verreden
2019 Alvaro José Hodeg
2018 Max Walscheid
2017 Sam Bennett
2016 John Degenkolb
2015 Tom Boonen
2014 André Greipel
2013 Jos van Emden

Sparkassen Münsterland Giro 2023: Parcours, weer en tijden

De Münsterland Giro heeft de goede gewoonte om elk jaar ergens ander te starten. Zo begonnen we in 2021 zelfs nog in Enschede, was het vorig jaar de beurt aan Telgte en nu is Osnabrück aan de beurt. Deze stad ligt circa vijftig kilometer van Münster en die dienen we dan ook te overbruggen. Dit doen we traditioneel via verschillende rondes, al moeten we daarbij opmerken dat die aanmerkelijk zwaarder zijn dan voorgaande jaren.

Na een eerste lokale ronde, met daarin de Holpendolper van 1,6 km a 5 procent, trekken we namelijk naar een heuvelzone, waarin de Lengericher Berg (1,5 km a 3,7%) en Tecklenburg (1,3 kilometer aan 5,7 procent) centraal staan. Deze heuvels moeten allebei vier keer bedwongen worden, waarna we (op circa 65 kilometer van de finish) écht koers zetten richting aankomstplaats Münster.

In Münster eindigen we traditioneel met enkele lokale rondes die aan hoge snelheid betwist worden, alvorens we finishen aan het Schlossplatz, nabij het prachtige kasteel in de Duitse stad. Daar zoeken we dus naar een opvolger van Kooij.

Voorbeschouwing Münsterland Giro 2023 | Groenewegen zegt last minute af, maar nog genoeg sprinters over

Weer
Richting het weekeinde is het nog mooi weer, maar op dinsdag lijkt het vooralsnog tegen te gaan vallen. Dan komt de temperatuur net aan de 20 graden Celsius, terwijl er ook kans op regen is. Daarnaast waait het vrij fors in Duitsland, waar we dus ook rekening moeten gaan houden met waaiers.

Tijden
Start: 12.44 uur
Finish: ongeveer 17.15 uur

Favorieten Sparkassen Münsterland Giro 2023

Let op: de deelnemerslijst is nog niet compleet en kan dus nog aangepast worden.

Münsterland Giro is al sinds mensenheugenis een koers voor spurters, dus die verwachten we ook dinsdag weer. Dan denken we in eerste instantie aan de mannen die vorig jaar al één en twee werden, Olav Kooij (Jumbo-Visma) en Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck). De Nederlander, vorige week nog derde op het EK, trekt met een ijzersterke ploeg naar Duitsland: onder meer Europees kampioen Christophe Laporte, ex-winnaar Jos van Emden en Tim van Dijke zullen hem ondersteunen.

Philipsen moest afgelopen week nog met ziekte forfait geven voor het Circuit Franco-Belge, dus zijn vorm is op dit moment nog geen zekerheid. Gelukkig voor Alpecin-Deceuninck kunnen ze, waar nodig, ook nog een andere kaart trekken: ook Kaden Groves rijdt na zijn succesvolle Vuelta a Espana namelijk nog enkele koersen met zijn brede kuiten.

kaden groves

Er zijn nog kapers op de kust. Mads Pedersen bijvoorbeeld, die nog maar wat extra koersen toevoegt aan zijn programma. De Deen won eerder dit jaar al op prachtige wijze de BEMER Cyclassics in Hamburg, dus hij weet wat het vergt om succesvol te zijn in Duitsland. Ook Tim Merlier (Soudal Quick-Step) komt met een sterke ploeg op de proppen, al zal de heuvelzone voor hen nog wel eens kantje boord kunnen zijn.

BORA-hansgrohe kan in eigen land in theorie mikken op twee mannen: Jordi Meeus en Danny van Poppel. De Belg is na zijn winst op de Champs-Elyseés nog niet in topvorm geweest, terwijl Van Poppel juist zijn beste vorm lijkt te benaderen in het najaar. Ook Gerben Thijssen (Intermarché-Circus-Wanty) en Caleb Ewan (Lotto-Dstny) staan op de voorlopige startlijst.

Max Walscheid is namens de Duitse selectie de kopman van dienst, terwijl John Degenkolb bij DSM-firmenich het kopmanschap deelt met Casper van Uden en mogelijk ook Alberto Dainese. Let verder nog op Alexander Kristoff en Soren Waerenskjold van Uno-X, Q36.5-pion Matteo Moschetti en German Nicolas Tivani van Corratec. Bij Jayco AlUla rijdt Campbell Stewart rond als vervanger van Dylan Groenewegen, die terugkeert van ziekte.

Favorieten etappe Sparkassen Münsterland Giro  2023, volgens In de Leiderstrui

Topfavorieten: Olav Kooij (Jumbo-Visma) en Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck)
Outsiders: Mads Pedersen (Lidl-Trek), Christophe Laporte (Jumbo-Visma), Tim Merlier (Soudal Quick-Step) en Kaden Groves (Alpecin-Deceuninck)
Longshots: Campbell Stewart (Jayco AlUla), Jordi Meeus, Danny van Poppel (BORA-hansgrohe), Gerben Thijssen (Intermarché-Circus-Wanty), John Degenkolb, Alberto Dainese (DSM-firmenich), Caleb Ewan (Lotto-Dstny), Alexander Kristoff, Soren Waerenskjold (Uno-X) en Max Walscheid (Duitse selectie)

TV Sparkassen Münsterland Giro 2023

De Sparkassen Münsterland Giro is maandag de hele middag te volgen via Eurosport, dat op de online platformen Eurosport.nl, GCN+ en Discovery+ erbij is. Daar zenden ze de wedstrijd van 12.40 uur tot 17.30 uur uit, van start tot finish dus. Vanaf 16.30 uur kun je terecht op Eurosport 1.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws