Voorbeschouwing Trofeo Laigueglia 2022 | Titelverdediger Mollema kan zijn borst natmaken! Wielrennen
Wielrennen

Voorbeschouwing Trofeo Laigueglia 2022 | Titelverdediger Mollema kan zijn borst natmaken!

Voorbeschouwing Trofeo Laigueglia 2022 | Titelverdediger Mollema kan zijn borst natmaken!

Na het Openingsweekend trekt het peloton richting Italië, waar de eerste eendagskoersen van 2022 worden afgewerkt. De meeste ogen zijn gericht op Strade Bianche op zaterdag, maar dan doen we te weinig eer aan de Trofeo Laigueglia, wat doorgaans een heerlijke opwarmer is gebleken. In de Leiderstrui blikt vooruit op deze explosieve klimkoers.

Praktische informatie Trofeo Laigueglia 2022

  • Woensdag 2 maart 2022
  • Deelnemers
  • Klassering: UCI ProTour

In dit artikel

  • Laatste winnaars
  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie

Laatste winnaars Trofeo Laigueglia

2021 Bauke Mollema
2020 Giulio Ciccone
2019 Simone Velasco
2018 Moreno Moser
2017 Fabio Felline
2016 Andrea Fedi
2015 Davide Cimolai
2014 José Rodolfo Serpa
2013 Filippo Pozzato
2012 Moreno Moser

Parcours, weer en tijden Trofeo Laigueglia 2022

De Trofeo Laigueglia is een koers die draait om z'n finale, met twee klimmetjes, die vier keer worden aangedaan. Als voorgerecht rijden de renners over de Cima Paravenna en Testico, maar doorgaans brandt hier de finale nog niet los. Als we na dik 150 kilometer voor de eerste keer richting de Colla Micheri rijden, wordt het nerveus en gaan we de eerste serieuze aanvallen zien.

De top van de eerste keer Colla Micheri ligt op dik dertig kilometer van de streep en dus kan het lonen om je kruit nog even droog te houden voor de tweede, derde of misschien zelfs laatste keer Colla Micheri. Het is namelijk een rottig ding. Met 2,2 kilometer is 'ie niet super lang, maar aan 8,2 procent gemiddeld wel heel stevig. Het is de plek waar we doorgaans de echte klimmers zien en de plek waar Bauke Mollema vorig jaar het verschil maakte.

Naast de Colla Micheri beklimmen we op het finalecircuit ook vier keer de Capo Mele, maar die is niet gecategoriseerd en met recht een loper. Op deze stroken is het vaak een komen en gaan van renners, die zich in groepjes verzamelen, om op de Colla Micheri vervolgens weer uiteen te vallen. Na de laatste keer Capo Mele is het afdalen richting de finish, die logischerwijs in Laigueglia ligt. Een heel leuke wedstrijd!

Voorbeschouwing Trofeo Laigueglia 2022 | Titelverdediger Mollema kan zijn borst natmaken!

Beklimmingen
68,8 km: Cima Paravenna (6,7 km aan 5,7%)
122,4 km: Testico (7,2 km aan 4,5%)
160,6 km: Colla Micheri (2,2 km aan 8,2%)
171,4 km: Colla Micheri (2,2 km aan 8,2%)
182,2 km: Colla Micheri (2,2 km aan 8,2%)
193,0 km: Colla Micheri (2,2 km aan 8,2%)

Voorbeschouwing Trofeo Laigueglia 2022 | Titelverdediger Mollema kan zijn borst natmaken!

Weer
Niets te klagen voor de renners die woensdag naar Laigueglia trekken. Het is - net als in Nederland en België - al enkele dagen goed weer in Italië en dat zal in de koers niet anders zijn. Rond de start om 11.00 uur schijnt het zonnetje al bij 11 graden en in de middag stijgt het kwik nog naar 12 graden. De wind - die veelal uit het zuiden zal komen - zal aan windkracht 1 of 2 amper een rol van betekenis spelen.

Tijden
Start: 11.00 uur
Finish: Rond 16.11 uur

Favorieten Trofeo Laigueglia 2022

Titelverdediger Bauke Mollema keert terug naar de plek waar hij vorig jaar al zijn tweede zege van het seizoen vierde. De Nederlander van Trek-Segafredo had begin 2021 wonderbenen en lijkt ook nu de stijgende lijn te pakken te hebben. In de Ster van Bessèges reed hij al vooraan mee omhoog en werd hij keurig vierde in de korte tijdrit. In de Tour du Var werd hij vijfde in het eindklassement, wel op meer dan gepaste afstand van winnaar Nairo Quintana overigens. Komt er in de Trofeo Laigueglia weer een procentje bij?

Mollema deelt bij Trek het kopmanschap met thuisfavoriet Giulio Ciccone. Die werd vorig jaar al keurig vijfde in deze wedstrijd en is 2022 ook prima begonnen. Hij klom alleraardigst in de Ronde van Valencia, waar hij als achtste eindigde. Hij had normaliter meer gekoerst, maar omdat ploeggenoten positief testten op corona, werd hij uit voorzorg buiten de races gehouden. Na een trainingsperiode mag hij in de Trofeo Laigueglia laten zien dat hij met de besten mee kan.

Voorbeschouwing Trofeo Laigueglia 2022 | Titelverdediger Mollema kan zijn borst natmaken!

Het altijd sterke Trek-Segafredo krijgt geduchte concurrentie uit andere hoeken. Zo staat INEOS Grenadiers met Dylan van Baarle, Richie Porte en Carlos Rodriguez aan de start: mannen die in bepaalde koersscenario's altijd wel komen bovendrijven. Groupama-FDJ heeft met David Gaudu misschien wel één van de topfavorieten in huis. De Fransman won een rit in de Ronde van de Algarve, waar hij keurig als vierde eindigde in het klassement.

Ook UAE-Team Emirates komt met een man in vorm aan het vertrek. Alessandro Covi won de Ronde van Murcia én een rit in de Ruta del Sol, waarbij hij indruk maakte als klimmer én sprinter. Het lijkt de ideale man voor een goed klassering in deze midweekse wedstrijd. Hij krijgt met Davide Formolo en Diego Ulissi twee outsiders mee. Formolo koerste door een gebroken pols nog niet dit jaar, Ulissi werd al zesde in de Ster van Bessèges. En wat kan het supertalent Juan Ayuso?

Tot slot nog wat interessante outsiders, al doen we ze daarmee misschien wel te kort. Lorenzo Fortunato brak in 2021 door namens EOLO-Kometa, met onder meer een ritzege op de Monte Zoncolan. In februari reed hij al sterk rond in de Ruta del Sol, dus houden we de jonge Italiaan in de gaten. Elie Gesbert rijdt namens Arkéa-Samsic goed rond. Bij Astana Qazaqstan springt Gianni Moscon in het oog. Die debuteerde in Omloop het Nieuwsblad met plek 122 en zal richting Strade Bianche willen voelen dat hij in orde is. Wat betreft rappe mannen zijn Andrea Vendrame (AG2R) en Biniam Ghirmay (Intermarché) nog interessant, áls ze het klimgeweld overleven...

TV Trofeo Laigueglia 2022

Net als vorig jaar (en de jaren daarvoor) hebben wielerkanalen zoals Eurosport geen uitzendrechten voor de Trofeo Laigueglia. Dat mag de pret niet drukken, want doorgaans komen er op de dag zelf wel streams beschikbaar van onder meer RAI Sport. Uiteraard zal In de Leiderstrui na afloop van de race een uitgebreid wedstrijdverslag in elkaar draaien.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: b.vanderploeg@indeleiderstrui.nl)


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws