Zware val met Groenewegen en veel Jumbo-Visma's ontsiert spurt in Hongarije; Jakobsen wint Wielrennen
Wielrennen

Zware val met Groenewegen en veel Jumbo-Visma's ontsiert spurt in Hongarije; Jakobsen wint

Zware val met Groenewegen en veel Jumbo-Visma's ontsiert spurt in Hongarije; Jakobsen wint

Fabio Jakobsen heeft de tweede etappe van de Ronde van Hongarije op zijn naam geschreven. De renner van Quick Step-Alpha Vinyl was de snelste van een uitgedund peloton na een waaierstrijd. Jumbo-Visma kwam in de spurtvoorbereiding voor Olav Kooij met meerdere mannen ten val. De Belg Jens Reynders is de nieuwe leider.

Terwijl men in Italië een heuse wandeletappe aan het afwerken was in de Giro d'Italia, werd er in Hongarije wél flink doorgereden. Al vanaf het begin van de tweede etappe was het hommeles in het peloton, waar een sterke kopgroep snel de ruimte nam.

Jens Reynders, woensdag nog teruggepakt op tweehonderd meter van de meet, was namens SportVlaanderen-Baloise andermaal de animator. De Belg kreeg onder meer beloftenwereldkampioen Filippo Baroncini (Trek-Segafredo), de sterke Samuele Battistella (Astana) en de rappe Portugees Iuri Leitao (Caja Rural) met zich mee in een kopgroep van acht.

Sprinters overleven waaierslag

Deze mannen kregen een voorsprong van drie minuten op de grote groep, waar Jumbo-Visma, INEOS Grenadiers en Quick Step-Alpha Vinyl flink aan de bak moesten om het gat binnen de perken te houden.

Al dit gebeuk zorgde er, in combinatie met de harde wind, voor dat het peloton op vijftig kilometer van de finish uiteenspatte. De koplopers werden gegrepen door een eerste groep van 25 á 30 renners, waarin de meeste topspurters present waren.

Het achtervolgende grote peloton hield druk op de ketel, maar uiteindelijk waren het de Jumbo-Visma's en Quick Steps die de voorsprong intact hielden richting de laatste tien kilometers. Ook Uno-X hielp een handje, maar dat was vooral om enkele klassementsmannen op achterstand te zetten.

Jumbo-Visma gaat voor twee op twee met Kooij

Jumbo-Visma, bijna voltallig aanwezig in waaier één, rukte met leider Kooij in de laatste tien kilometer op naar het front. Quick Step-Alpha Vinyl zat daar op dat moment al prominent met Jakobsen, waardoor we wel eens een interessant duel tussen de twee Nederlandse spurtbommen zouden kunnen krijgen.

De mannen van Jakobsen namen op drie kilometer de kop stevig in handen, terwijl Jumbo-Visma juist werd weggedrukt in het geweld. De gele mannen zouden de kop ook niet meer terugzien door een zware valpartij op 700 meter van de meet, waarbij een groot gedeelte van het peloton aan hoge snelheid tegen het asfalt klapte. Jakobsen had daar allemaal geen weet van, de Quick Step-coureur spurtte soeverein naar de zege na een goede lead-out.

Leider Kooij bleef net als enkele andere mannen van zijn ploeg op het asfalt zitten. Zodra we iets weten over eventuele verwondingen, lees je dat hier. Een groot gedeelte van het team, met onder meer David Dekker en de gebroeders Van Dijke, kwam gebutst en geslagen vier minuten na Jakobsen over de finish. Dylan Groenewegen was overigens ook betrokken bij de valpartij, zo meldt zijn ploeg.

Uitslag etappe 2 Ronde van Hongarije 2022

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws